Stermaj 20.02.2018 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Nie chcę bo bardziej podoba mi się " swoje" zasilanie... Na poprawienie humoru. Ja zrobiłem sobie takie "swoje" zasilanie, kiedyś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.02.2018 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Na poprawienie humoru. Ja zrobiłem sobie takie "swoje" zasilanie, kiedyś... [ATTACH=CONFIG]407784[/ATTACH] No to można sobie płuca wypluć zasilając telewizor i oglądając ulubiony serial... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.02.2018 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Dobrze że moje regulatory tego nie wiedzą i sobie ładują/ zasilają tak jak trzeba... I myślę że ten trzeci też się nie dowie... Regulatory mają taką zaletę, że pilnują zarówno przed nadmieranym ładowaniem jak i rozładowanie akumulatora. Praca równoległa może w najgorszym przypadku uszkodzić akumulatory. Nie wiem czy to dobrze "że moje regulatory tego nie wiedzą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 20.02.2018 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 No to można sobie płuca wypluć zasilając telewizor i oglądając ulubiony serial... 100 W przez 5 minut i zmiana "pedałacza" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.02.2018 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Regulatory mają taką zaletę, że pilnują zarówno przed nadmieranym ładowaniem jak i rozładowanie akumulatora. Praca równoległa może w najgorszym przypadku uszkodzić akumulatory. Nie wiem czy to dobrze "że moje regulatory tego nie wiedzą". Trzymajmy się tego "że moje regulatory tego nie wiedzą"... Mają ustawione 28,8v i cały dzień kombinują jak tu utrzymać takie napięcie... Najlepiej to nic nie robić bo to czy tamto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.02.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Panowie, zapytam nieśmiało, czym jest podyktowane usilne pchanie się w akumulatory. Według mnie gromadzenie energii w akumulatorach ze sprawnością 90% i dodatkowych stratach przy kolejnym przetwarzaniu, przy możliwości "gromadzenia" jej w sieci energetycznej ze "sprawnością" 80% wydaje mi się bez sensu, no chyba, że o czymś nie wiem. To czy się opłaca gormadzić energię w baterie czy puszczać do sieci zależy od ceny baterii. Jeśli dostaniesz je za 1/4 ceny rynkowej to warto pchać w baterie. W przeciwnym razie, bez dofinansowania, to tylko hobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.02.2018 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 To czy się opłaca gormadzić energię w baterie czy puszczać do sieci zależy od ceny baterii. Jeśli dostaniesz je za 1/4 ceny rynkowej to warto pchać w baterie. W przeciwnym razie, bez dofinansowania, to tylko hobby Przecież bateria jest tylko takim amortyzatorem i zasilaczem małych potrzeb... W ciągu ostatniej doby przez moje akumulatory przeleciało 0,3kWh pomimo że w ciągu dnia fotowoltaika wepchnęła 7kWh w podłogę w korytarzu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 20.02.2018 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 (edytowane) Trzymajmy się tego "że moje regulatory tego nie wiedzą"... Mają ustawione 28,8v i cały dzień kombinują jak tu utrzymać takie napięcie... Najlepiej to nic nie robić bo to czy tamto... Umie jest podobnie jeden 40A MPPT i tymczasowo dwie przetwornice DCDC (łącznie 16A) docelowo MPPT 40A wszystko ustawione na 26V Ten akumulator "sieciowy" o sprawności 80% nie działa wtedy kiedy jest najbardziej potrzebny, jak elektrownia wyłączy prąd. Przecież bateria jest tylko takim amortyzatorem i zasilaczem małych potrzeb... W ciągu ostatniej doby przez moje akumulatory przeleciało 0,3kWh pomimo że w ciągu dnia fotowoltaika wepchnęła 7kWh w podłogę w korytarzu... A skąd wiesz że tak było?? Edytowane 20 Lutego 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 20.02.2018 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Z tym zasilaniem na 24v to nie takie proste ... To samo pralka czy zmywarka..., Za duża ingerencja w konstrukcję... Jakby było proste to już byś to miał, 24v to tylko przykład, może być 48v , zależy od odbiornika, grzałkę można zrobić na każde napięcie. Do pralki można dorobić niewielki zasobnik np. 20l który zagrzeje wodę do 40 st grzałkami na 24 czy 48v przed praniem , resztę jak trzeba podczas prania dogrzeje grzałka na 230v jaką ma pralka. Zmywarka jest jeszcze prostsza do przerobienia czyli tak samo jak do pralki zasobnik grzejący do 50 st (jako opcja niewielki silnik na 24 czy 48v kręcący niewielką pompką obiegową). Oba zasobniki jak się nagrzeją (z baterii ) to oszczędzasz jak baterie puste to działają oryginalne grzałki na 230v. Każda przetwornica dc/dcjest lepsza niż dc/ac i ma mniejsze straty bo nie musi robić sinusa. Tomraider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.02.2018 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Jakby było proste to już byś to miał, 24v to tylko przykład, może być 48v , zależy od odbiornika, grzałkę można zrobić na każde napięcie. Do pralki można dorobić niewielki zasobnik np. 20l który zagrzeje wodę do 40 st grzałkami na 24 czy 48v przed praniem , resztę jak trzeba podczas prania dogrzeje grzałka na 230v jaką ma pralka. Zmywarka jest jeszcze prostsza do przerobienia czyli tak samo jak do pralki zasobnik grzejący do 50 st (jako opcja niewielki silnik na 24 czy 48v kręcący niewielką pompką obiegową). Oba zasobniki jak się nagrzeją (z baterii ) to oszczędzasz jak baterie puste to działają oryginalne grzałki na 230v. Każda przetwornica dc/dcjest lepsza niż dc/ac i ma mniejsze straty bo nie musi robić sinusa. Tomraider. Skórka za wyprawkę... Akumulatory nie mogą służyć do grzania wody ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.02.2018 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Ten akumulator "sieciowy" o sprawności 80% nie działa wtedy kiedy jest najbardziej potrzebny, jak elektrownia wyłączy prąd. Z akumulatorem sieciowym jest jeszcze jeden problem... Użytkownikom takich instalacji zmniejsza się samodyscyplina co do wyłączania zbędnych odbiorników " bo przecież jest prąd za darmo"... i rośnie ogólnie zużycie energii w gospodarstwie domowym przez co robi się takie "błędne koło"... Sprawdzone namacalnie wśród znajomych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.02.2018 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Umie jest podobnie jeden 40A MPPT i tymczasowo dwie przetwornice DCDC (łącznie 16A) docelowo MPPT 40A wszystko ustawione na 26V A skąd wiesz że tak było?? Co tak było...? Z baterii jest zasilana tylko wentylacja a więc pomiędzy 16 a 8 rano... Przez cały dzień podłoga była zasilana kiedy na akumulatorze było 26-29v... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.02.2018 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 100 W przez 5 minut i zmiana "pedałacza" Takie urządzenia tak samo jak zasilanie bateryjne pokazują jak łatwo szastamy energią i jak trudno jest jej "nakręcić"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 20.02.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Co tak było...? Z baterii jest zasilana tylko wentylacja a więc pomiędzy 16 a 8 rano... Przez cały dzień podłoga była zasilana kiedy na akumulatorze było 26-29v... Poprstu skąd wiesz że przez większość czasu lądowanie i rozładowanie było w równowadze a nie działało impulsowo? tzn. Pomału schodziło w dół i nadganiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.02.2018 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Poprstu skąd wiesz że przez większość czasu lądowanie i rozładowanie było w równowadze a nie działało impulsowo? tzn. Pomału schodziło w dół i nadganiało. Bo od 8:30 do 14:00 na aku było ok 29v... A nawet żeby bujało 26-29v to i tak bateria cały czas naładowana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.02.2018 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Ne byłbym taki pewien. To co się dzieje z energią w przedziale 26-29V?? Nie jest to sztywne np 27V i prąd łądowania i rozładowania przez te kilka godzin nie są równe np 20A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 21.02.2018 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Ten akumulator "sieciowy" o sprawności 80% nie działa wtedy kiedy jest najbardziej potrzebny, jak elektrownia wyłączy prąd. Panowie ale jak często macie przerwy w dostawie prądu? Czy to Wam tak bardzo doskwiera? Co wtedy musicie mieć zasilane, zmywarkę? Wg mnie niezbędne minimum to piec CO i jak ktoś ma życzenie to jeden awaryjny obwód oświetlenia na ledach. Ale to przecież pociągnie większy UPS z dużym aku żelowym. To jest koszt <500PLN. A jak ktoś ma potrzebę ,żeby mu działała zmywarka to robi agregat i automatyczne uruchomienie jak pada zasilanie. I mamy 4kW, 6kW. Ile będzie kosztowała taka instalacja na akumulatorach. Liczył to ktoś? Wg mnie kilka razy więcej. Dlaczego te aku musimy ładować z paneli a nie z sieci? Wg mnie UPS czy duży czy mały to osobna sprawa a PVka to osobna odkąd weszła ustawa i mamy odbiór za 80% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2018 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Panowie ale jak często macie przerwy w dostawie prądu? Czy to Wam tak bardzo doskwiera? Co wtedy musicie mieć zasilane, zmywarkę? Wg mnie niezbędne minimum to piec CO i jak ktoś ma życzenie to jeden awaryjny obwód oświetlenia na ledach. Ale to przecież pociągnie większy UPS z dużym aku żelowym. To jest koszt <500PLN. A jak ktoś ma potrzebę ,żeby mu działała zmywarka to robi agregat i automatyczne uruchomienie jak pada zasilanie. I mamy 4kW, 6kW. Ile będzie kosztowała taka instalacja na akumulatorach. Liczył to ktoś? Wg mnie kilka razy więcej. Dlaczego te aku musimy ładować z paneli a nie z sieci? Wg mnie UPS czy duży czy mały to osobna sprawa a PVka to osobna odkąd weszła ustawa i mamy odbiór za 80% A dlaczego od razu zaglądamy komuś do kieszeni...? Jeden ma SUVa a drugi wypasiony rower... Jeden ma dom pasywny a drugi mieszka w deweloperce... Ja chcę mieć zasilanie autonomiczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2018 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Ne byłbym taki pewien. To co się dzieje z energią w przedziale 26-29V?? Nie jest to sztywne np 27V i prąd łądowania i rozładowania przez te kilka godzin nie są równe np 20A. No i...? Może najlepiej odłączyć akumulator aby się nie zużył... Po to jest bateria aby z niej korzystać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.02.2018 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 (edytowane) Panowie ale jak często macie przerwy w dostawie prądu? Czy to Wam tak bardzo doskwiera? Co wtedy musicie mieć zasilane, zmywarkę? Wg mnie niezbędne minimum to piec CO i jak ktoś ma życzenie to jeden awaryjny obwód oświetlenia na ledach. Ale to przecież pociągnie większy UPS z dużym aku żelowym. To jest koszt <500PLN. A jak ktoś ma potrzebę ,żeby mu działała zmywarka to robi agregat i automatyczne uruchomienie jak pada zasilanie. I mamy 4kW, 6kW. Ile będzie kosztowała taka instalacja na akumulatorach. Liczył to ktoś? Wg mnie kilka razy więcej. Dlaczego te aku musimy ładować z paneli a nie z sieci? Wg mnie UPS czy duży czy mały to osobna sprawa a PVka to osobna odkąd weszła ustawa i mamy odbiór za 80% Dla tego że: odkąd mieszkam, ok dwóch lat nie maiłem 1x8h prądu 2x na kilka godzin zginęła faza a jak latem dmuchało to ponad 24h. Ciężko było na dwóch panelach i akumulatorze 55Ah, Lodówka nie chodziła na tej zabaweczce. A po 24h w zamrażarce lipa się robi. Teraz jetem dużo lepiej przygotowany. Co do agregatu sprawa nie jest taka prosta po pierwsze magazynowanie i rotacja paliwa. Ja ma byle jaki agregacik co robi za ładowarkę do akumulatorów i zapas paliwa ok 20l. Do zasilania domu potrzebny jest duży agregat z sinusem a to kosztuje. Lodówka potrzebuje sinus, nowoczesne zmywarki i pralki również. Edytowane 21 Lutego 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts