kulibob 21.02.2018 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 No i...? Może najlepiej odłączyć akumulator aby się nie zużył... Po to jest bateria aby z niej korzystać... O toto właśnie tylko jak. Nie umiem:( Chodziło mi oto skąd wiesz że przez aku przeleciało 0,3kwh anie więcej. Zresztą nieważne mamy tu inną filozofię akumulatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.02.2018 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Będę coś kombinował z ogniwami Peltiera i spróbuję zrobić chłodnico nagrzewnicę tak aby było można wykorzystać zarówno w lecie jak i w zimie... Napisz coś więcej o tyh peltierach, bo ja też się nad tym zastanawiam. Buduję nowy rekuperator, gdzie ścianka rekuperatora pomiędzy komorami nawiewu z GWC (teraz temp. 6oC) a wyrzutu z reku (temp. ok 8-9oC) bedzie z 1cm spienionego PCV. W tej płycie chcę osadzić peltiera z takim radiatorami jak ponieżej: http://nminusone.com/wp/wp-content/uploads/2013/02/peltier_01.jpg Zastanawiam się tylko, jaki COP można z tego uzyskasz przy założeniach temperaturowaych jak powyżej, czyli postronie zimnej peltiera nawiewałbym 8-9oC, a po stronie ciepłej podnosiłbym temp. z GWC z temp. 6oC. Wg poniżego obrazku widać że można liczyć na COP powyżej 5 przy utrzymaniu odpowiedniego natężenia prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 21.02.2018 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Napisz coś więcej o tyh peltierach, bo ja też się nad tym zastanawiam. Buduję nowy rekuperator, gdzie ścianka rekuperatora pomiędzy komorami nawiewu z GWC (teraz temp. 6oC) a wyrzutu z reku (temp. ok 8-9oC) bedzie z 1cm spienionego PCV. W tej płycie chcę osadzić peltiera z takim radiatorami jak ponieżej: http://nminusone.com/wp/wp-content/uploads/2013/02/peltier_01.jpg Zastanawiam się tylko, jaki COP można z tego uzyskasz przy założeniach temperaturowaych jak powyżej, czyli postronie zimnej peltiera nawiewałbym 8-9oC, a po stronie ciepłej podnosiłbym temp. z GWC z temp. 6oC. Wg poniżego obrazku widać że można liczyć na COP powyżej 5 przy utrzymaniu odpowiedniego natężenia prądu. Zastanawiam się jaki jest sens tego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.02.2018 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 No...Są jeszcze rurki cieplne...SAMO by chodziło. Czemu nie rurki?Brak wiedzy? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.02.2018 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 (edytowane) Zastanawiam się jaki jest sens tego rozwiązania. Fakt, przed rekuperatorem to nie ma sensu, rekuperator zniweczy cały uzysk... Zatem pytam jaska, jaki ma pomysł na peltiera. Edytowane 21 Lutego 2018 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.02.2018 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 No... Są jeszcze rurki cieplne... SAMO by chodziło. Czemu nie rurki? Brak wiedzy? Adam M. Rozwiń. Gdzie byś umieścił stronę ciepłą, a gdzie stronę zimną peltiera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2018 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Fakt, przed rekuperatorem to nie ma sensu, rekuperator zniweczy cały uzysk... Zatem pytam jaska, jaki ma pomysł na peltiera. Ja myślę dać na nawiewie do chałupy po rekuperatorze a druga strona na wyrzutni po reku... W lecie miałbym dochładzanie powietrza nawiewowego a w zimie dogrzewanie... Wystarczy tylko zamienić bieguny zasilania... W lecie grzeję a w zimie chłodzę powietrze wyrzutowe czyli to co robi jednostka zewnętrzna klimy... Taką kaskada z dziesięciu ogniw zasilana nadwyżką z fotowoltaiki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.02.2018 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Ja myślę dać na nawiewie do chałupy po rekuperatorze a druga strona na wyrzutni po reku... W lecie miałbym dochładzanie powietrza nawiewowego a w zimie dogrzewanie... Wystarczy tylko zamienić bieguny zasilania... W lecie grzeję a w zimie chłodzę powietrze wyrzutowe czyli to co robi jednostka zewnętrzna klimy... To już nieco bardziej skomplikowany układ, bo wyrzut z reku i nawiew na chałupę są po przeciwnych stronach (w wymiennikach przeciwprącowych). Żeby przenieść ciepło z peltiera trzeba użyć przynajmniej po jednej stronie (ciepłej) "rurek", czyli nagrzewnica wodna w kanale nawiewnym i pompka obiegowa ? Taką kaskada z dziesięciu ogniw zasilana nadwyżką z fotowoltaiki... Jasiek, to tak nie działa. Poczytaj o pracy kaskadowej peltierów zanim to połaczysz i odpalisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2018 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 To już nieco bardziej skomplikowany układ, bo wyrzut z reku i nawiew na chałupę są po przeciwnych stronach (w wymiennikach przeciwprącowych). Żeby przenieść ciepło z peltiera trzeba użyć przynajmniej po jednej stronie (ciepłej) "rurek", czyli nagrzewnica wodna w kanale nawiewnym i pompka obiegowa ? Jasiek, to tak nie działa. Poczytaj o pracy kaskadowej peltierów zanim to połaczysz i odpalisz. Ja u siebie mam nawiew na chałupę i wylot na wyrzutnię obok siebie... Ja o innej kaskadzie...( Chodzi mi o sposób załączania modułów...) Nie będę robił"piramidki" a porozkładam obok siebie ogniwa na dużym radiatorze i przykryję drugim... Ale to jeszcze daleka droga, najpierw muszę uruchomić "POWERWALL" w domu i zmienić żarówki, następnie sterowanie grzałek do CWU... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.02.2018 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Ja u siebie mam nawiew na chałupę i wylot na wyrzutnię obok siebie... Ja o innej kaskadzie...( Chodzi mi o sposób załączania modułów...) Nie będę robił"piramidki" a porozkładam obok siebie ogniwa na dużym radiatorze i przykryję drugim... Aaaa, to OK Podrzuce Ci taki pomysł: https://www.alibaba.com/product-detail/High-quality-solar-powered-DC-tiny_60610174092.html?spm=a2700.details.maylikehoz.13.2eff6ec4eTl6YQ https://www.alibaba.com/product-detail/DC-24V-micro-hermetic-portable-rotary_60662822073.html?spm=a2700.details.maylikehoz.11.2eff6ec4eTl6YQ W tym zakresie nie mam żadnego doświadczenia, ale takie mikro pompy ciepła na DC24V zapewne byłyby bardziej sprawne i wydajne niż peltier. Może wziałbyś na warsztat takie urządzenie ? Nie wiem tylko, co z czynnikiem R134a, dostępny jest jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.02.2018 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Aaaa, to OK Podrzuce Ci taki pomysł: https://www.alibaba.com/product-detail/High-quality-solar-powered-DC-tiny_60610174092.html?spm=a2700.details.maylikehoz.13.2eff6ec4eTl6YQ https://www.alibaba.com/product-detail/DC-24V-micro-hermetic-portable-rotary_60662822073.html?spm=a2700.details.maylikehoz.11.2eff6ec4eTl6YQ W tym zakresie nie mam żadnego doświadczenia, ale takie mikro pompy ciepła na DC24V zapewne byłyby bardziej sprawne i wydajne niż peltier. Może wziałbyś na warsztat takie urządzenie ? Nie wiem tylko, co z czynnikiem R134a, dostępny jest jeszcze ? Mi to już nawet o COP nie chodzi... Taka mikro pompa to kupa roboty a efekt taki sobie, prościej dołożyć panel fotowoltaiczny i dokręcić bezpośrednio do niego trzy peltiery... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.02.2018 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Z ostatniej chwili... Buduje się " ściana mocy" instalacji 24v DC... Po ukończeniu zostanie wbudowana w ściankę k-g w magazynku w chałupie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.02.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 na ile akumulatorów jest przewidziane?? Może jutro swoją druciarnie wkleję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.02.2018 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 na ile akumulatorów jest przewidziane?? Może jutro swoją druciarnie wkleję Max 28szt ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 23.02.2018 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Tylko jakich małych AGMów czy coś normalniejszego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.02.2018 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Tylko jakich małych AGMów czy coś normalniejszego?? Na razie na 18Ah AGM a jak cały system się sprawdzi to pomyślę nad pakietami li-ion... ( a może wymyślą coś ciekawszego do tego czasu...??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 23.02.2018 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 To moja druciarnia burdel w okablowaniu ale poprawię jak będę miał już wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.02.2018 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 E no nie narzekaj..." Elektrownia" jak ta lala... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 23.02.2018 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Aaaa, to OK Podrzuce Ci taki pomysł: https://www.alibaba.com/product-detail/High-quality-solar-powered-DC-tiny_60610174092.html?spm=a2700.details.maylikehoz.13.2eff6ec4eTl6YQ https://www.alibaba.com/product-detail/DC-24V-micro-hermetic-portable-rotary_60662822073.html?spm=a2700.details.maylikehoz.11.2eff6ec4eTl6YQ W tym zakresie nie mam żadnego doświadczenia, ale takie mikro pompy ciepła na DC24V zapewne byłyby bardziej sprawne i wydajne niż peltier. Może wziałbyś na warsztat takie urządzenie ? Nie wiem tylko, co z czynnikiem R134a, dostępny jest jeszcze ? Swego czasu myślałem o skleceniu takiej małej pc na takiej sprężarce , ale tutaj na przeszkodzie stała mała żywotność takiej sprężarki , jakby na niej oprzeć WM to tak co 3-4 lata sprężarka do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.02.2018 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 (edytowane) Tak dla potomnych... Na czerpni Nawiew po reku Po GWC Edytowane 26 Lutego 2018 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts