ufbufkruf 26.02.2018 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Jasiek masz GWC rurowe? Ile metrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.02.2018 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 (edytowane) Moje GGWC ma gorszy wynik -13-->+6,5. Jak pomrozi dalej to pewnie zejdzie do 3.Pomału coś kręci mi się po głowie drugie podejście do kolektora powietrznego. Tym razem z wymuszonym obiegiem i recyrkulacją powietrza Edytowane 26 Lutego 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.02.2018 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Jasiek masz GWC rurowe? Ile metrów? Rurowe , coś ponad 50mb na 2,5m głęboko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.02.2018 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Moje GGWC ma gorszy wynik -13-->+6,5. Jak pomrozi dalej to pewnie zejdzie do 3. Pomału coś kręci mi się po głowie drugie podejście do kolektora powietrznego. Tym razem z wymuszonym obiegiem i recyrkulacją powietrza U mnie już dawno by był kolektor powietrzny tylko jest bardziej problem logistyczny bo jedyne sensowne miejsce jego usytuowania jest na ścianie na miedzy... Niby sąsiad jakichś większych sprzeciwów nie robi ale jak rozłożę się z rusztowaniami i jeszcze zbyt długo utknę z budową to różnie może być... To na razie dalszy plan... Jak czas pozwoli to w tym tygodniu zechcę zainstalować szafę i przenieść akumulatory z garażu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.02.2018 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Zima nie odpuszcza... GWC nie wymięka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.02.2018 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 No i powstaje odpowiedź na pytanie - ile sensu jest w DOBRZE zrobionym GWC? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 27.02.2018 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) Tylko nie każdy może zejść na 2,5m w dół. -11--->6,5.Co do rekuperatora odzysk ma bardzo ładny tylko straty przesyłowe ogromne z 23*C do reku dolatuje 19 a do domu z18 wraca po nocce 14,5. Na wiosnę czeka mnie docieplanie rur na strychu Edytowane 27 Lutego 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.02.2018 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Tylko nie każdy może zejść na 2,5m w dół. -11--->6,5. Co do rekuperatora odzysk ma bardzo ładny tylko straty przesyłowe ogromne z 23*C do reku dolatuje 19 a do domu z18 wraca po nocce 14,5. Na wiosnę czeka mnie docieplanie rur na strychu A po co czekać do wiosny...? Ocieplaj teraz przynajmniej będzie widać efekty tej pracy i ewentualnie jeszcze coś poprawić... Z doświadczenia wiem że to nie takie proste ... W chałupie ważniejsza jest sprawność całego systemu wentylacyjnego a nie katalogowa sprawność centrali wentylacyjnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 27.02.2018 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Rolkę 5cm mam może w weekend. Na samą myśl o wełnie jestem szczęśliwy jak skur.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.02.2018 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) Zima nie odpuszcza... [ATTACH=CONFIG]408237[/ATTACH] GWC nie wymięka... Świetny wynik! U mnie po mroźnych nocach (do -15oC) z GWC leci teraz 6oC. No i powstaje odpowiedź na pytanie - ile sensu jest w DOBRZE zrobionym GWC? Póki nie zagospodarujesz tej energii z wyrzutu z reku to tyle sensu ile w zakupie grzałki do reku Ostatnio wpadłem na taką pompę ciepła do cwu: Atlantic EGEO 270L. Cena coś dziwnie niska, bo ok 4000zł brutto. Przy takiej cenie można mocno myśleć nad wstawieniem takiej pompy zamiast zasobnika z grzałką i zasilić wyrzucanym powietrzem z reku z DOBRYM GWC Edytowane 27 Lutego 2018 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.02.2018 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Tak sobie obserwuję monitoring dwóch instalacji fotowoltaicznych...Jedna jest po drugiej stronie ulicy obok mnie o mocy 3120Wp a druga to naszego forumowego kolegi Marcinbb o mocy 3300Wp...Ta obok mnie wyprodukowała w lutym 53 kWh a ta druga prawie 180kWh...U nas koorwa nie ma słońca... Nie wiem jak można robić jakiekolwiek założenia przyjmując jako odnośnik moc instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.02.2018 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 (edytowane) Wiocha obok mnie 2,2kW wyprodukowała 75kwh. Moje 1,2kW od 8.II zaledwie 17kwh na czysto do tego należałoby doliczyć to co nie zapłaciłem za przetwornice.Te używane panele coś marne uzyski mają zamieniłem ładowarkami nowe panele z używanymi zobaczymy jak to będzie jutro wyglądać. Czy na uzyski ma wpływ to czy panele są ułożone pionowo czy poziomo?? Edytowane 28 Lutego 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.02.2018 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Kierunek ułożenia nie ma znaczenia na uzyski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.02.2018 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Taki sobie cytat..."Blok 11 w kozienickiej elektrowni jest opalany węglem kamiennym, jest jedną z największych tego typu jednostek na świecie. Potrzebuje 3 mln ton węgla rocznie. W trakcie normalnej pracy jednostka spala 100 kg węgla na sekundę, a do dostarczenia zapasu paliwa na dobę potrzeba 3,5 składu kolejowego." Faktycznie ratujemy świat jak wymienimy kilka kotłów w domkach jednorodzinnych w ramach walki ze smogiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.03.2018 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Od ponad tygodnia trwa eksperyment z symulacją zużycia energii na oświetlenie i jak na razie wyniki są bardzo obiecujące bo dzień w dzień mam baterie naładowane pomimo że w ciągu doby jest pobierane ok 1,5 kWh...( Większość tego okresu panele fotowoltaiczne były przysypane śniegiem...)Przyszły bezpieczniki, przetwornica DC DC 24/12v i Styczniki SSR na DC więc powoli zacznę składać rozdzielnię w mojej szafie mocy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 01.03.2018 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Taki sobie cytat... "Blok 11 w kozienickiej elektrowni jest opalany węglem kamiennym, jest jedną z największych tego typu jednostek na świecie. Potrzebuje 3 mln ton węgla rocznie. W trakcie normalnej pracy jednostka spala 100 kg węgla na sekundę, a do dostarczenia zapasu paliwa na dobę potrzeba 3,5 składu kolejowego." Faktycznie ratujemy świat jak wymienimy kilka kotłów w domkach jednorodzinnych w ramach walki ze smogiem... Tylko, że taka elektrownia nie wytwarza tyle pyłu co domowe śmieciuchy. Z komina powinien lecieć tylko dwutlenek węgla i para wodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 01.03.2018 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Od ponad tygodnia trwa eksperyment z symulacją zużycia energii na oświetlenie i jak na razie wyniki są bardzo obiecujące bo dzień w dzień mam baterie naładowane pomimo że w ciągu doby jest pobierane ok 1,5 kWh... ( Większość tego okresu panele fotowoltaiczne były przysypane śniegiem...) Przyszły bezpieczniki, przetwornica DC DC 24/12v i Styczniki SSR na DC więc powoli zacznę składać rozdzielnię w mojej szafie mocy... Sprawdź jaki jest spadek napięcia na tych SSRach, ciekawy jestem ile woltów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.03.2018 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Tylko, że taka elektrownia nie wytwarza tyle pyłu co domowe śmieciuchy. Z komina powinien lecieć tylko dwutlenek węgla i para wodna. No tak..., Z kominów elektrowni to fiołkami zalatuje więc czym tu się przejmować... Już samo wydobycie, przetransportowanie i załadowanie tych 100kg na sekundę jest bardzo ekologiczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.03.2018 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Sprawdź jaki jest spadek napięcia na tych SSRach, ciekawy jestem ile woltów. Się podłączy to się zobaczy... A ma to jakieś większe znaczenie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 01.03.2018 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Się podłączy to się zobaczy... A ma to jakieś większe znaczenie...? Nabyłem takie coś do załączania nagrzewnicy 230V i zmierzyłem spadek napięcia przy 1A i wynosił 1V, więc dla 12V jest to już prawie 10% i stąd jestem ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts