Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No tak..., Z kominów elektrowni to fiołkami zalatuje więc czym tu się przejmować...

Już samo wydobycie, przetransportowanie i załadowanie tych 100kg na sekundę jest bardzo ekologiczne...

Z 15 km od mojego domu jest ciepłownia na węgiel. Po modernizacji obniżyli jej komin i wygląda, że leci niewiele smrodku z komina a raczej wygląda to na parę wodną.

Chłop też musi to przetransportować, ciepnąć do piwniczki, nawdychać się co jego i jeszcze kominem przepuścić.

Wolę jednak niech to robi elektrownia a nie sąsiad.

Edytowane przez Stermaj

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z 15 km od mojego domu jest ciepłownia na węgiel. Po modernizacji obniżyli jej komin i wygląda, że leci niewiele smrodku z komina a raczej wygląda to na parę wodną.

Chłop też musi to przetransportować, ciepnąć do piwniczki, nawdychać się co jego i jeszcze kominem przepuścić.

Wolę jednak niech to robi elektrownia a nie sąsiad.

Mi nie chodzi o chłopa tylko o samą w sobie skalę...

Tak samo z samochodami...

Np VW w ubiegłym roku wyprodukował 22mln aut, Renault 21mln ...

Największa na świecie stocznia w Korei południowej produkuje 100 super kontenerowców w ciągu roku, czyli co trzy dni jeden statek jest wodowany...

Itd itp...

O jakim ekologicznym świecie rozmawiamy...?

Nie wiedziałem że Ty taki anty ekooszołom :). Denerwują mnie te przetwornice DC DC. Regulator ładowania niemal do ostatniej zadanej dziesiątej volta ląduje z pełnym amperażem. A przetwornice wyhamowują dość szybko i tuż przed zadanym voltarzem już tylko popierdują.

Jakiego używasz MPPT?

Nie wiedziałem że Ty taki anty ekooszołom :). Denerwują mnie te przetwornice DC DC. Regulator ładowania niemal do ostatniej zadanej dziesiątej volta ląduje z pełnym amperażem. A przetwornice wyhamowują dość szybko i tuż przed zadanym voltarzem już tylko popierdują.

Jakiego używasz MPPT?

Ja mam takie same MPPT jak ten twój na zdjęciu, moje mają 40A i 60A...

A. O do ekooszołomstwa to cywilizacja pędzi coraz szybciej do samozniszczenia i nic tego nie powstrzyma...

Jak by miał 10% spadku napięcia to by się usmażył...

Zależy jaki prąd przez niego płynie. Jak wyczytałem w "moim" komputerze, że spadki napięcia na SSRach, na prąd zmienny ,są od 1V do 1,6V, stąd jestem ciekawy jakie są spadki w przypadku SSR na prąd stały. W przypadku małych napięć procent strat byłby duży, bo tak jak napisałem, około 10%. Dla tych samych spadków napięć i 230V to już ułamek procenta. Strata mocy oczywiście jest stała i zależy od płynącego prądu. Przy obciążeniu SSRa prądem prawie znamionowym potrzeba zastosować duże radiatory.

Myślę, że SSRy na prąd stały powinny mieć mniejsze spadki napięć, gdyż tam, jak podejrzewam, są zastosowane tranzystory polowe.

Zależy jaki prąd przez niego płynie. Jak wyczytałem w "moim" komputerze, że spadki napięcia na SSRach, na prąd zmienny ,są od 1V do 1,6V, stąd jestem ciekawy jakie są spadki w przypadku SSR na prąd stały. W przypadku małych napięć procent strat byłby duży, bo tak jak napisałem, około 10%. Dla tych samych spadków napięć i 230V to już ułamek procenta. Strata mocy oczywiście jest stała i zależy od płynącego prądu. Przy obciążeniu SSRa prądem prawie znamionowym potrzeba zastosować duże radiatory.

Myślę, że SSRy na prąd stały powinny mieć mniejsze spadki napięć, gdyż tam, jak podejrzewam, są zastosowane tranzystory polowe.

Jak podłączę wszystko do kupy to zrobię pomiary i opiszę...

kulibob mnie tak naprawdę to rypią jakieś tam opinie...

Widzę tylko że ta moja instalacja 2,5kWp jest dużo bardziej skuteczna od tej sąsiada z Froniusem podłączonej do sieci i mocy 3,12kWp...( Szczególnie to widać jak panele są przysypane śniegiem...)

Jak podłączę wszystko do kupy to zrobię pomiary i opiszę...

kulibob mnie tak naprawdę to rypią jakieś tam opinie...

Widzę tylko że ta moja instalacja 2,5kWp jest dużo bardziej skuteczna od tej sąsiada z Froniusem podłączonej do sieci i mocy 3,12kWp...( Szczególnie to widać jak panele są przysypane śniegiem...)

A jak to policzyłeś? Uzyskasz rocznie z 3000 kWh?

.

O jakim ekologicznym świecie rozmawiamy...?

Mam kolegę który jest jakimś tak dyrektorem w dużym markecie budowlanym, opowiedział mi że kupiono sporą turbinę wiatrową i całą zaplecze w postaci akumulatorów sterowników itp. problem polega na tym że u nas nie ma wiatru. Więc po co to kupiono za ciężką kasę jak nie ma szans zadziałać? akumulatory już rozdupczone i całość gówno warta. więc dlaczego? kupili by uzyskać zniżkę w podatkach która się opłaca. Tak więc cała czy większość działań proekologicznych to pic na wodę fotomontaż potrzebny kreatywnym księgowym. I tak to mniej więcej działa łącznie z fotowoltaniką włączając. Jak słyszę że coś jest eko to odrazu zapala mi się czerwona kontrolka. W niemczech poznałem gościa co miał poteżne szczelne szambo które wytważało biogaz i generator prądotwórczy napędzany silnikiem spalinowym spalającym tenże bio gaz. jak go zaputałem ile prądu wytważa i sprzedaja to gość z rozbrajającą szczerością się roześmiał i powiedział mi że w zasadzie to go gówno obchodzi cała ta instalacja i kasa za sprzedaż prądu do sieci . kasę to on zarabiał na przyjmowaniu bio odpadów od rolników a zwłaszcza resztek z restauracji i niewielkich rzeżni którą prawie każda wiocha w niemczech ma przynajmniej jedną. Cała instalacja była mu potrzeba tylko po to by bez zbędnego smrodu i szybko upłyniać stałe odpady na których zarabiał kasę. rzekoma produkcja prądu była potrzebna do uzyskania dotacji na budowę instalacji a w szczególności wielkiego szczelnego szamba.

Tomraider

Edytowane przez tomraider

Ładnie. U mnie kiedyś miały być dwa panele i dwa akumulatory a to zaczęło się rozrastać i rozrastać. Jak kiedyś skończę i będę zadowolony to może też to uporządkuje. Tak rozbiorę wszystko i stworzę od nowa.

Za marzec moja instalacja wyrobiła 11,2 kwh +straty przetwornicy ok 1,5kwh

A wiochę obok 2,2kwp 25kWh

Więc tragedii niema

Ja teraz to nawet nie bardzo wiem jak to opomiarować aby widzieć ile energii z fotowoltaiki zużyłem...

Zresztą to nawet nie ma znaczenia , instalacja ma na ile się da zasilać autonomicznie wybrane odbiorniki i tyle...

Główny licznik energii elektrycznej z sieci pokaże co to jest warte...

Nie wiem za bardzo jakie uzyski PV będą miały latem jednak po zimowych słonecznych dniach nie wydaje mi się aby były jakiś mega wielki. Grzałka 3x300 ma iść do bańki 100l i zastanawiam się czy nie musiałbym dołożyć jakiegoś zabezpieczenie przed przegrzaniem? Docelowo będzie 1625 kWp.

Ja mam podpięty oryginalny termostat ( pokrętło na obudowie...) Do obwodu zasilania sterowaniem SSR...

Jeżeli zbiornik dojdzie do np 85* to ten termostat rozłącza wspólny kabelek zasilający sterowanie przekaźników...

A 100L baniak to na bank ugotujesz w długim słonecznym dniu ...