bitles 11.03.2018 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Rurowe , coś ponad 50mb na 2,5m głęboko... Hej Jaśku, a możemy uzupełnić wypowiedź o rodzaj gruntu i fi rury? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.03.2018 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Hej Jaśku, a możemy uzupełnić wypowiedź o rodzaj gruntu i fi rury? Pozdrawiam Fi 200 , glina i piasek a poniżej wymiennika skała ...( Głębiej się nie dało kopać...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.03.2018 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Tak sobię myślę że całe to zasilanie DC też jest takim "błędnym kołem"...O ile tak zasilane grzałki do CWU są jak najbardziej spoko to już cała reszta nie do końca...Do zasilania lodówki i drobnego AGD w kuchni i tak nie obędzie się bez przetwornicy, to samo z telewizorem...Zostaje tak naprawdę tylko oświetlenie LED ale jakoś nie widzę sensu wymiany kilkudziesięciu żarówek tylko po to aby je zasilać DC...Sam koszt żarówek jest taki jak cena dobrej i mocnej przetwornicy którą i tak trzeba będzie zainstalować aby zasilać AGD ...Wydaje mi się że na początek lepiej będzie zainstalować przetwornicę o takiej mocy aby bez problemu mogła zasilać oświetlenie, telewizję, AGD i jeszcze parę innych odbiorników...Chyba łatwiej będzie przełknąć te 300mA na pracę jałową i 10% z przetwarzania ...( mam w planach zamontować jeszcze sześć paneli fotowoltaicznych więc raczej te straty nie będą miały wpływu tym bardziej że odchodzi energia na wentylację...)Mam też nagrzewnicę kanałową 3x300w/230v i bez zbędnych ceregieli można wykorzystać do dogrzewania powietrza wentylacyjnego kiedy jest nadmiar energii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 11.03.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 (edytowane) Planujesz wymianę przetwornicy?? Na jaką??Coś mam wrażenie że dokładanie paneli nie ma za bardzo sensu. 2,5 kw to dużo. Będziesz miał nadwyżek jeszcze więcej a jak będzie ciemno to i tak dupa. Prędzej wiatrak by się przydał przynajmniej w nocy też pracuje i zmniejszy obciążenie akumulatorów.. Juto MPPT powinien z Chin dojechać i przetwornice pójdą na regał. Chciałem sobie w pokoju komputerowym dorobić jakiś wskaźnik naładowania akumulator, ładowarkę USB i . Już coś chciałem rzeźbić a tu lepiej kupić za 25zł z przesyłką PWMa. Ma wszystko co chciałem do tego wyjście na 24V A zabezpieczenie przed przegrzaniem baniaka zrobię na W1209 i ssr Edytowane 11 Marca 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.03.2018 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Co do przetwornicy to myślę o takiej 2000/4000w z pełnym sinusem...( Moc max ciągła /chwilowa...)Żaden tam UPS który będzie mi na siłę ładował akumulatory, zamontuję sobie automatyczny przełącznik zasilania aby przy zbyt niskim napięciu baterii odbiorniki przełączyły się na zasilanie z sieci energetycznej...A jeżeli chodzi o ilość paneli fotowoltaicznych to bardziej interesuje mnie ile da się wyciągnąć w byle jakich warunkach niż max jaki można wyciągnąć...Co do turbiny wiatrowej temat jest otwarty i wszystko wyjdzie w praniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.03.2018 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 "Żaden tam UPS który będzie mi na siłę ładował akumulatory," PO CO Ci głupi UPS? Czemu nie MONDRY ? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.03.2018 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 "Żaden tam UPS który będzie mi na siłę ładował akumulatory," PO CO Ci głupi UPS? Czemu nie MONDRY ? Adam M. Przetwornica z UPS ma wbudowaną ładowarkę która tylko niepotrzebnie komplikuje życie bo w systemie solarnym panele fotowoltaiczne są ładowarką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.03.2018 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 (edytowane) JAK Ty to łączysz?:bash: Zobacz to... http://allegro.pl/compaq-3000-rack-3u-sprawny-bez-aku-okazja-gw-fv-i7222459184.html Można taniej pozyskać... Pralka (lub zmywarka) na tym chodzi spokojnie i nie narzeka. Adam M. Edytowane 11 Marca 2018 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.03.2018 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 JAK Ty to łączysz?:bash: Adam M. Co łączę...?? Czy nikt z was nie potrafi tak bezpośrednio napisać co i jak oraz dlaczego tak a nie inaczej...??? Sama enigma dookoła a potem jak już coś się skleci to od razu że to trzeba inaczej ale jak zrobić to "inaczej" to już znowu enigma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.03.2018 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 (edytowane) Tak aby coś się działo... Popełniłem w międzyczasie taką kotłownię na pellet z nowatorskim układem hydraulicznym.... To znaczy sposób połączenia układu jest inaczej niż wszędzie... Edytowane 16 Marca 2018 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 17.03.2018 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Tak aby coś się działo... Popełniłem w międzyczasie taką kotłownię na pellet z nowatorskim układem hydraulicznym.... [ATTACH=CONFIG]409371[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]409372[/ATTACH] To znaczy sposób połączenia układu jest inaczej niż wszędzie... A ten filtr pod pompką obiegową to chyba tak średnio dobrze zamontowany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.03.2018 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 A ten filtr pod pompką obiegową to chyba tak średnio dobrze zamontowany ? Akurat jest to ostatnia rzecz z jaką może być jakiś problem z tego powodu... Kierunek przepływu jest zgodny, filtr jest więc nie ma co płakać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 20.03.2018 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Akurat jest to ostatnia rzecz z jaką może być jakiś problem z tego powodu... Kierunek przepływu jest zgodny, filtr jest więc nie ma co płakać... Montaż poziomo jest najkorzystniejszy, montaż pionowy może ale wtedy, gdy "koszyczek" jest skierowany do dołu (tutaj chyba jest odwrotnie). Fakt, tragedii nie ma ale równie dobrze też nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.03.2018 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Montaż poziomo jest najkorzystniejszy, montaż pionowy może ale wtedy, gdy "koszyczek" jest skierowany do dołu (tutaj chyba jest odwrotnie). Fakt, tragedii nie ma ale równie dobrze też nie jest A jak będzie inaczej to co...? Przestanie filtrować...? Jak dla mnie to takie szukanie "miodu w doopie" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.03.2018 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 .... takie szukanie "miodu w doopie" ... Tego nie znałem:) U mnie przyszła grzałka 3x300W podłączone dwie brak małych konektorów. Radiatory do SSR i miernik A/V/W/kWh-mierz DC nawet podświetlany:) W kotłowni to już lepiej wygląda jak na świątecznej choince:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 21.03.2018 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 A jak będzie inaczej to co...? Przestanie filtrować...? Jak dla mnie to takie szukanie "miodu w doopie" ... Jak masz filtr do dołu to po odkręceniu syf czy jak wolisz miód co się zebrał wypłynie na zewnątrz a jak do góry to podczas czyszczenia częsć syfu - miodu wpadnie spowrotem do rury. Ale ogólnie tragedi nie ma - lecz lepiej montować odwrotnie (np na odcinku poziomym). Grzebanie w dupie kojarzy mi się zawsze z tym filmem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.03.2018 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Jak masz filtr do dołu to po odkręceniu syf czy jak wolisz miód co się zebrał wypłynie na zewnątrz a jak do góry to podczas czyszczenia częsć syfu - miodu wpadnie spowrotem do rury. Ale ogólnie tragedi nie ma - lecz lepiej montować odwrotnie (np na odcinku poziomym). Grzebanie w dupie kojarzy mi się zawsze z tym filmem: Tak się zastanawiam jak długo jeszcze będziecie wypisywać te pierdoły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.03.2018 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Tego nie znałem:) U mnie przyszła grzałka 3x300W podłączone dwie brak małych konektorów. Radiatory do SSR i miernik A/V/W/kWh-mierz DC nawet podświetlany:) W kotłowni to już lepiej wygląda jak na świątecznej choince:) U mnie grzałka zamontowana jakiś czas temu ale nie miałem okazji poobserwować jak się sprawuje bo byłem na wyjeździe... Generalnie to i tak pewnie g... grzała bo u nas Zima na całego i co dzień nowa porcja śniegu lądowała na panelach... Nowa przetwornica 2000/4000w jeszcze w paczce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.03.2018 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 "Tak się zastanawiam jak długo jeszcze będziecie wypisywać te pierdoły..." Tez sie zastanawialem wspominajac watki jak "kabelki" kontra "klamot"... ( tam pierdoly ladnie sie zamienily w " . ") lub klasyczny "Ogrzewający elektrycznością z COP=1 - WYSTĄP !!!" Taaa... Bo położenie filtra siatkowego ma wpływ na ilość energii potrzebnej do ogrzewania chałupy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.03.2018 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Dwa dni radości i nowa przetwornica na śmietnik...Normalnie jakaś parodia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts