Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panele w pomieszczeniu o nietypowym kształcie

Recommended Posts

Proszę o poradę w jaki sposób powinienem ułożyć panele w tak dziwnym pomieszczeniu. Chodzi mi o kierunek układania, skąd zacząć, czy dzielić to listwą podłogową na dwie części i czy użycie uszczelniacza typu click guard na łączenia paneli to dobry pomysł(panele typu klik)?

Na zdjęciu literami oznaczone są wejścia do innych pomieszczeń (A - to wejście do mieszkania).

przedpokoj.jpg

jesli dasz wzdłuz dlugiej sciany to biedzia ladnie wygladac ale zrobi cie cie cieni dlugi korytarz jesli odwrotnie nie bedzie takiego efektu za to ten korytarz zrobi sie szerszy a krótszy ja bym nie dzielil listwa click guard to jest po to by woda przy wiekszym myciu np mopem sznurkowym czego sie nie powinno robic nie wchodzila miedzy panel . a to panele sa czy deska warstwowa????

Pisałem, że to panele ale jeśli to się da pomylić z deską warstwową, to w takim razie nie mam pojęcia. Na stronie producenta pisze tylko tyle:

SPECYFIKACJA - 8269 (4a) Hicory

klasa ścieralności 32/AC4

wymiary 1285 x 192 cm

struktura rustykalny połysk (RG)

system łączenia twin clic

Co do samego układania to spodziewałem się bardziej technicznych wskazówek, bo estetyką w takim miejscu się nie przejmuję ;]

Chodzi o to, że przy takiej ilości zakamarków nie chciałbym w trakcie układania mieć niespodzianek typu:

- zaczynam układać poziomo w punkcie B

- jadę kawałek w dół, a potem przez cały korytarz

- po prawej stronie teraz trzeba się cofnąć panelami w górę do punktu E

- no i problem bo panele łatwo się zatrzaskuje jadąc tylko w jedną stronę