piciek 08.05.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Witam. Na rysunku przedstawiam swój problem. Izolacja termiczna posadzki jest kilkanascie cm poniżej górnej krawędzi fundamentu. Jest zatem spory mostek termiczny. Chciałem ocieplić fundament, ale jest on nierówny. Od pionu muru jakieś +/-10cm. Jak mogę na to przykleić styropian? Czy są inne metody ocieplenia kamiennego fundamentu. Przed ociepleniem, planowałem pokryć fundament i mur do wysokości 20-30cm zaprawą izolującą Sopro. Czy to dobry pomysł?Czy ma sens położenie drenu wokół budynku (budynek jest na niewielkim zboczu) na głębokości 0,5m poniżej poziomu gruntu. Poniżej tego jest glina. http://i.imgur.com/xGRbq.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.05.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Zrobiłbym wokłu domu opaskę (kostka, płyty chodnikowe, kamyki) pod spodem ułozyłbym styropian lub lepiej styrodur w poziomie. Szerokość opaski i ocieplenia dobrłąbym do strefy tak aby przmarzanie ( w poziomie) nie wchodziło do budynku czyli minimum opaski to jakieś 60cm. Dałbym pewnie koło metra. Z grubościa to koło 10cm bym, mniej bym raczej nie dawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piciek 08.05.2012 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Jajmar, dzięki za odpowiedź. Mam kilka pytań. Czemu styropian w poziomie? Czemu zamiast pasków styropianu o szerokości 10cm nie dać jednej płyty o grubości 10cm? Co z przestrzenią między styropianem a fundamentem? Czy w styropian nieotynkowany nie będą wchodziły myszy, nornice i inne małe żyjątka? Zauważyłem, że wszelakie stworzenia lubią robić sobie gniazda w niezabezpieczonym styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barthelemy 09.05.2012 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Moim zdaniem lepiej zastosować keramzyt, materiał ten nadaje się zarazem do ocieplenia jak i drenażu, czyli 2 w1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.05.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Czemu styropian w poziomie? Jeżeli masz ławe na głębokości 50cm i tylko tak ocieplisz fund. to mroz ma szanse "wchodzić" pod posadzke. Ułożenie styropianu w poziomie utrudni mu to. Wydłuży się droga przez grunt do wychładzania posadzki. Czemu zamiast pasków styropianu o szerokości 10cm nie dać jednej płyty o grubości 10cm? Nie pisalem o paskach tylko o płycie w poziomie, podałem przyklad 60cm, nie wiem skąd wziołes paski 10cm? Co z przestrzenią między styropianem a fundamentem? Nie zostwiasz tam żadnej przestrzeni, styropian na płasko dajesz do ściany fund i łaczysz go z ociepleniem ściany Czy w styropian nieotynkowany nie będą wchodziły myszy, nornice i inne małe żyjątka? Będą. Dlatego warto dac go np na warswie betonu (cienka warswa chudziakawystarczy) dać styrodur -jest twardszy zabezpieczyćw inny sposób. Poogladaj wątek o płytach fundamentowych szczególnie opaski wokłu płyty zrozumiesz mój pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piciek 10.05.2012 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 (edytowane) OK, teraz zrozumiałem ideę tego pomysłu. Tak nawet pomyślalem, by zamiast styropianu i chudziaka/kamyków na styropian, wylać opaskę ze styrobetonu (lub keramzytobetonu) o grubości powiedzmy 20-25cm. No i pytanie? Czy warto robić drenaz? Miałby on odprowadzać wody opadowe. Generalnie przy takiej opasce, to nie mialby co odprowadzac Edytowane 10 Maja 2012 przez piciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts