Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kamienne ogrodzenie szybu z piwnicy..

Recommended Posts

Witam, otóż na działce posiadam piwnice z której wychodzi szyb wentylacyjny , lub bardziej szyb do sypania węgla..

Chciałbym na szerokiej podstawie tego szybu zrobić kamienne ogrodzenie w krąg z kamienia polnego, coś w tym rodzaju..

http://kitchendinner.com/img/Gardener/round-fieldstone-kit-4-foot.jpg

Tylko bez kwiatków na górze, może jakaś blacha, która przykrywałaby wylot, ale nie aż tak szczelnie, żeby zachować cyrkulację powietrza w środku..

Więc moje pytanie jest czy na fundament tego szybu muszę dawać papę, od ziemi? Jeśli tak to na jaką wysokość od gruntu wynieść fundament..

Czytałem że kamienie nie ciągną wilgoci, nie wiem czy to prawda.. czy wszystkie kamienie.. ale chciałem zrobić tak że na wylocie szybu mały betonowy fundament,zbrojony.. Właściwie już okrąg mam, tylko zrobić nadlewkę betonu i ładnie na zaprawie cementu z pisakiem układać kamienie

w koło.. czy potrzebna będzie izolacja z papy, czy czasem nie będzie ta zaprawa podciągać wilgoci i się nie skruszy po jakimś czasie jeśli nie dam papy lub folii ?

Kamienie mam z pieca kaflowego, są dość ładnych kształtów i myślę że wyjdzie to ładnie..

Jeszcze jedna sprawa, nie chciałbym tego tak bardzo spoinować, żeby wyglądało naturalnie, czy woda deszczowa nie będzie w okresach zimnych zamarzać w szczelinach kamiennych i nie rozsadzi mi tych kamieni.. jeśli tak to czy jest jakiś sposób żeby temu zaradzić..

Izolację daj z folii budowlanej. Łatwiejsza obróbka. W Leroy w paskach 40cm gotowa.

Technika bezfugowa polega na tym, że beton lejesz na tył kamienia i odrobinę na tył fugi. Żeby Ścianka była prosta opierasz ją o płytę OSB.

Kamienia do tego możesz użćy np. granitowego, murowego 20x20x40cm.

Ciekawy pomysł z tym szybem weglowym :bye: Nie do końca wiem czy dobrze zrozumiałem, ale myslę że chcesz zasklepić otwór szybowy i na jego podeście usadowić okrąg kamienny. Czy wyprowadzić ścianki z kamienia już od podstawy szybu (cos w rodzaju studni)?

W każdej z opcji i przy stawianiu i obmurowywaniu scian z kamienia naturalnego musi być zastosowana izolacja przeciw wodna. Nie może ona być wykonana z foli budowlanej (nie spełnia kryteriów izolacyjnych przeciw wodnych). Pozatym folie łatwo naruszyć mechanicznie np.podczas układania kamienia.

Jak mspomniałem o hydroizolacji to wspomnę że kamienie należy chronić przed podsiąkaniem wody z gruntu, oraz opadowej. wszystkie kamienie są nasiąkliwe, z tym że niektóre bardziej, a niektóre mniej. Dlatego potrzebują ochrony z dołu np. papy, bitumów, a z góry przed czynnikami atmosferycznymi impregnatami do kamienia np. na bazie silikonów, lub benzyn silikanowych.

Przesklepienie szybu powinno być wykonane z dobrej klasy betonu zbrojonego stalą. Nie znamy szczegółów tej budowli, ale rozumiem że srodek ma pozostać pusty (w jakim celu) Jeśli w przyszłości zostaną posadzone kwiatki lub co gorsze krzewy to należy sie spodziewać podlewania od matki natury, oraz uzytkowników ogródka, i przerastania korzeni. Co z ta wodą ? ano musi byc uwzglednione ujście nadmiaru.

I na koniec wspomniałeś o wentylacji wewnetrznej części szybu , pod ziemią. a więc należało by wyprowadzić rurę wentylacyjną srednicy ? i tu nasuwa się pytanie jaka jest ta dziura w ziemi ? ale myślę ze minimum fi 150mm i 50-60 cm ponad poziomen ziemi. a dlaczego, dlatego że wody opadowe będą się odbijały od podłoża i rozbryzgiwać również na naszą wentylację, która to obligatoryjnie powinna posiadać zadaszenie.

Wiem że możemy sobie gdybać tak albo tak. Jednak gdybyś podrzucił wiecej informacji lub szkic to może będę mógł bardziej szczegółowo tobie pomóc.

pozdr.......Wiesiu

PS. obróbka blacharska będzie b. trudna w dopasowaniu do kształtu naturalnych kamieni, a wręcz niemożliwa, skupił bym się na masach bitumicznych.

Edytowane przez WiesiuS