repior 08.05.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 WitamZdjaję sobie sprawe ,że temat nie nowy ale przegladając fora brak najnowszych opinii na ten temat, a rynek jest dynamiczny. Ponadto sezon już się skończył i można podsumować opinie uzytkowników najnowszych kotłów na pelet i nie tylko.Zaczynam pytaniem i wielką prosbą!!Muszę w niedługim czasie wymienić kocioł CO. Do tej pory paliłem kotłem 19 KW Lamborgini na olej opałowy jednofuncyjny -było super do czasu gdy nie nastał szał cenowy na paliwa płynne. Nie mam zamiaru zrezygnować z dotychczasowego komfortu użytkowania kotła (olejówka była właściwie bezobsługowa i czysta) i poszukuję kotła o przybliżonym komforcie obsługi. Zdaję sobie sprawę ,że nie będzie w pełni tak jak w olejówce.Proszę o opinie użytkowników, monterów kotłów na pelet dwufuncyjnych CO i CWU. : Lazar Smartfire 21 KW, Heiztechnik Q Pellet Duo 25, Hieztechnik Eko Duo 25, Kostrzewa kotły do 21KW, Granpal Eco 15KW, lub innych do kwoty 11.000zł. Dom o pow. użytkowej 120m dość dobrze ocieplony.Jeszcze jedno pytanie czy warto kupić kocioł spalajacy na pellet i ekogroszek? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 08.05.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Słyszałem od serwismenów, że Kostrzewa to to totalne dno, sonda lambda musi być wyłączona, ogólnie bardzo awaryjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 08.05.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 repior na 120m dobrze ocieplonego domu tylko zależy co kto uważa za dobre docieplenie ale zakładając że tak jest to szukałbym coś z najmniejszych i ciężko jest coś takiego znaleźć.10kW to już będzie rozpusta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 08.05.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 WitajTrudno jest przestawic się uzytkownikowi kotła olejowego na pellety - zawsze jednak to paliwo stałe, wymaga większej troski i pracy, o której na pewno wiesz przymierzając sie do takiej zmiany. Jeżeli nie chcesz przekroczyc 11 tyś za dobry kocioł - kompletnie nie czuły na to, co jest zmorą peleciarzy - częste czyszczenie palnika, aby nie zatrzymywał się awaryjnie i ciągłej walki o drogi pellet dobrej jakości, aby nie było szlaki zapychającej komorę spalania palnika - polecam kocioł z najnowszym palnikiem eurofire. Palnik ma automatyczny, mechaniczny wyrzutnik popiołu i szlaki - pracuje "na czysto" na kiepskim, tańszym pellecie. Testuję go od jesieni na pellecie od lokalnych dostawców. Palnika w ogóle nie czyszczę. Obsługa kotła - kocioł powiniem miec jak największy popielnik, gdyż pod palnikiem zbiera się kupa popiołu z bryłami szlaki i co kilka dni trzeba ją rozrzucic pogrzebaczem. Oczywiście trzeba raz na jakis czas wyrzucic popiół i szlakę z popielnika kotła, no i organizowac sobie dostawy pelletu. Jeśli chcesz więcej informacji, prześlę na priv. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 09.05.2012 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 niedosc ze za kotły trzeba spoooro placic to jeszcze ceny pelletu sa kosmicznie drogieot. cala prawda o pellecie .. taniej na prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 09.05.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Wcale tak drogo nie trzeba placic za urządzenia na pellety. Jeżeli ktoś uniezależni sie od barlinieckiego pelletu - jego cena też nie jest wysoka. Spokojnie można ogrzewac dom w cenie ogrzewania pomiędzy ekogroszkiem a gazem ziemnym. Nie trzeba specjalnie budowac domu, aby móc ogrzewac się tanio prądem. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
repior 12.05.2012 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 witamDzięki za kilka odp. ale proszę o więcej..!!skłaniam się do Lazar Smartfire 21kw , ale ostudził mnie troszkę temat na forum od jednego z kolegów , który toczy bój z firma Lazar i opisuje kłopoty z tym kociołkiem. Dużo dobrego słyszałem o Heiztechnik Q Pellet Duo 25. A tak wogóle to mam totalny metlik , kumpel usilnie radzi mi "..kup se chłopie prosty piecyk na ekogroszek...." Może odezwaliby się koledzy i koleżanki , którzy są już po sezonowym paleniu pelletem, jakie uwagi? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 13.05.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 (edytowane) Poczytaj o PC powietrze woda .Cena podobna i działa jak lodówka .Tylko nic nie trzeba wkładać do środka.Popytaj sąsiadów jakie maja wrażenia i koszty .Są nawet takie które grzeją do 80 C.Ale drogie Jest tu taki wątek poczytajMożesz zostawić olejaka i domontować małą PC Pc zapewni 95 % energiiI masz 2 razy tańsze grzanie Edytowane 13 Maja 2012 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekktm 01.12.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Ludzie dlaczego wy szukacie kotlow u producentow? Wszyscy dzwonia do fabryk i pytaja- a czy wasz kociol to dobry? Ludzie troche zaufania do specjalistow.So juz w polsce firmy specjalizujace sie w pelecie i oni wiedza co jest dobre a co zle. Wszyscy powinni wiedziec ze kociol na pellet powinien miec zapalarke, i automatyczny system czyszczenia palnika oraz WYMIENNIKA.Zaden kociol ktore byly wymieniane na forum nie maja automatycznego czyszczenia wymiennika.Lazar jest dobrym kotlem ale ma reczne czyszczenie. Reszta nie ma nic.Polecam firme w ktorej ja kupowalem swoj kociol. IWONA z ALEKSANDROWA LODZKIEGO. Sa to specjalisci w dziedzinie plletu. Sprzedaja urzadzenia, montuja je i dostarczaja pellet. Slyszalem nawet ze na dniach beda dostarczac pellet cysternami nawet male ilosci pelletu. Mam kostrzewe minibio ktora nie ma opcji czyszczenia i jest najtanszym kotlem na pellet. I taki kociol chcialem. Kupilem go 3 lata temu w IWONCE. Wowczas nie mieli w sprzedazy kotlow ktore maja teraz. Moim zdaniem czolowka kotlow na pellet:1. Herz pelletstar2. Biawar pellux2003. Biawar pelmax4. Lazar smart5. Kostrzewa minibio lux Kazdy kto mowi ze automatyczne czyszczenie kotla jest zbedne - nie ma racji. Jest to super wygoda. I teraz jak bym kupowal to napewno bym taki kupil.Sasiada namowilem na biawara pellux200. I codziennie mi za to dziekuje. A ja mu zazdroszcze. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 01.12.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Ludzie dlaczego wy szukacie kotlow u producentow? Wszyscy dzwonia do fabryk i pytaja- a czy wasz kociol to dobry? Ludzie troche zaufania do specjalistow. So juz w polsce firmy specjalizujace sie w pelecie i oni wiedza co jest dobre a co zle. Wszyscy powinni wiedziec ze kociol na pellet powinien miec zapalarke, i automatyczny system czyszczenia palnika oraz WYMIENNIKA. Zaden kociol ktore byly wymieniane na forum nie maja automatycznego czyszczenia wymiennika. Lazar jest dobrym kotlem ale ma reczne czyszczenie. Reszta nie ma nic. Polecam firme w ktorej ja kupowalem swoj kociol. IWONA z ALEKSANDROWA LODZKIEGO. Sa to specjalisci w dziedzinie plletu. Sprzedaja urzadzenia, montuja je i dostarczaja pellet. Slyszalem nawet ze na dniach beda dostarczac pellet cysternami nawet male ilosci pelletu. Mam kostrzewe minibio ktora nie ma opcji czyszczenia i jest najtanszym kotlem na pellet. I taki kociol chcialem. Kupilem go 3 lata temu w IWONCE. Wowczas nie mieli w sprzedazy kotlow ktore maja teraz. Moim zdaniem czolowka kotlow na pellet: 1. Herz pelletstar 2. Biawar pellux200 3. Biawar pelmax 4. Lazar smart 5. Kostrzewa minibio lux Kazdy kto mowi ze automatyczne czyszczenie kotla jest zbedne - nie ma racji. Jest to super wygoda. I teraz jak bym kupowal to napewno bym taki kupil. Sasiada namowilem na biawara pellux200. I codziennie mi za to dziekuje. A ja mu zazdroszcze. Pozdr. Witaj A do czego będą te małe ilości pelletu nasypywać z cysterny ? Ile będzie kosztować transport 1 tony cysterną i komu się to opłaci ? Moim zdaniem są dużo lepsze kotły i palnki na pellety, tylko IWONA ich nie sprzedaje Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 01.12.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Niedawno dosłownie pod nosem Iwony sprzedałem i zamontowałem peleciaka takiego typowego peleciaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 01.12.2012 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 (edytowane) W pełni zgodzę się z Pello ale nie będziemy tutaj uprawiać krypto reklamy....Iwonki p.s Strasznie podobny wpis do reklamującego Iwonę na innym wątku.... Edytowane 2 Grudnia 2012 przez Kroitz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 01.12.2012 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 W nerwowym oczekiwaniu na gaz który miał być i go nie ma,zaczęłam się rozglądać za czymś na zastępstwo. Jak najbardziej czyste miało być i padło na peleciaka.Trzeci dzień wiszę w necie studiując temat i widzę że bez 10 tyś to się nawet nie ma co zabierać za poszukiwania Może jednak ktoś coś ze szczerego serca poleci(cena nie jest podstawowym kryterium),bo bardzo niewiele jest opinii odnoszących się do jakiegoś konkretnego modelu Mam już dosyć na ten rok nauki na własnych błędach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 02.12.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Kolejne godziny spędzane na czytaniu o kotłach i ogarnięciu miejsca w kotłowni która była przygotowana z myślą o gazie,zawęziły moje poszukiwania.Kocioł musi być jak najmniejszy.Najmniejszy kocioł z podajnikiem jaki udało mi się odszukać to Kostrzewa mini bio.Ze względu na opinie na temat fatalnego serwisu kostrzewy szukam dalej-czy znacie inne kotły o tak małych wymiarach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 02.12.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Jest jeszcze mniejszy kocioł i dużo lepszy:) To Red Compact z " włoskiej stajni" MCZ 60 x 66 cm bez wystającego palnika jak w Mini Bio Sprawdzona konstrukcja i bezawaryjna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 02.12.2012 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Jest jeszcze mniejszy kocioł i dużo lepszy:) To Red Compact z " włoskiej stajni" MCZ 60 x 66 cm bez wystającego palnika jak w Mini Bio Sprawdzona konstrukcja i bezawaryjna:) Wtaj Kocioł to nie umysł polityka, to tylko trochę stali, żeliwa, automatyki i farby - musi się kiedyś zepsuć... Proponuję kocioł Cichewicza Ultima II: 82 x 52 cm. Ma wystający palnik i większy, zewnętrzny zasobnik - od 300 litrów, ale nie jest przymocowany do kotła - można go ustawić nawet za ścianą, ale za to ma czopuch do góry. No i jest tańszy niż MCZ, nawet ze szwedzkim palnikiem z automatycznym wyrzutnikiem popiołu i szlaki - na kiepski pellet. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekktm 03.12.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Pello, Skoro uwazasz ze sa lepsze kotly od wymienionych przezemnie to chociaz napisz jakie a nie twierdzisz ze znasz lepsze nie majac pojecia. kociol cichewicz ultima II to zwykly smieciuch z palnikiem. Skoro wszyscy na forum wiedza jaki kociol jest najlepszy to dlaczego nikt nie poruszyl tematu automatycznego czyszczenianwymiennika ? Bo nikt o tym nie slyszal. Wiekszosc polskich instalatorow i specjalistow zatrzymali sie w czasach wegla i smiecintypu opony i scinki od skarpet i nie ma mozliwosci aby ktos ich przekonal do czegos rewelacyjnego. Prosze kolege Pello o podanie nazw lepszych kotłów. Jesli chodzi o montaz kotla pod nosem Iwonki . Wolny kraj tylko ze ty montowales jeden kociol a Iwonka liczy w dziesiatkach a moze nawet w setki z czego duza wiekszosc to pellet. Pozdr. Janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 03.12.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Pello, Skoro uwazasz ze sa lepsze kotly od wymienionych przezemnie to chociaz napisz jakie a nie twierdzisz ze znasz lepsze nie majac pojecia. kociol cichewicz ultima II to zwykly smieciuch z palnikiem. Skoro wszyscy na forum wiedza jaki kociol jest najlepszy to dlaczego nikt nie poruszyl tematu automatycznego czyszczenianwymiennika ? Bo nikt o tym nie slyszal. Wiekszosc polskich instalatorow i specjalistow zatrzymali sie w czasach wegla i smiecintypu opony i scinki od skarpet i nie ma mozliwosci aby ktos ich przekonal do czegos rewelacyjnego. Prosze kolege Pello o podanie nazw lepszych kotłów. Jesli chodzi o montaz kotla pod nosem Iwonki . Wolny kraj tylko ze ty montowales jeden kociol a Iwonka liczy w dziesiatkach a moze nawet w setki z czego duza wiekszosc to pellet. Pozdr. Janek A wiesz ile Ja kotłow zamontowałem i to niestety tylko głównie peleciaki. Licytowac się nie mam zamiaru ale myślę że na tym forum jest dużo peletowców i to z czasów kiedy Iwonce nawet pelet przez umysł nie przeszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 03.12.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Pello, Skoro uwazasz ze sa lepsze kotly od wymienionych przezemnie to chociaz napisz jakie a nie twierdzisz ze znasz lepsze nie majac pojecia. kociol cichewicz ultima II to zwykly smieciuch z palnikiem. Skoro wszyscy na forum wiedza jaki kociol jest najlepszy to dlaczego nikt nie poruszyl tematu automatycznego czyszczenianwymiennika ? Bo nikt o tym nie slyszal. Wiekszosc polskich instalatorow i specjalistow zatrzymali sie w czasach wegla i smiecintypu opony i scinki od skarpet i nie ma mozliwosci aby ktos ich przekonal do czegos rewelacyjnego. Prosze kolege Pello o podanie nazw lepszych kotłów. Jesli chodzi o montaz kotla pod nosem Iwonki . Wolny kraj tylko ze ty montowales jeden kociol a Iwonka liczy w dziesiatkach a moze nawet w setki z czego duza wiekszosc to pellet. Pozdr. Janek Kolego Janek (lub Janusz z innego wątku Imownki). Kotły na pelletu z automatycznym czyszczeniem wymiennika były i są na naszym rynku od lat. Nie trzeba było zakładać Iwonki, żeby to odkryć. Są to kotły Ecovarmu, Elektrometu, firm Atack i Komforts. Nie licząc drogich kombajnów austriackich. Ostatnio Cichewicz wprowadził nową Future Pellets z czyszczeniem wymiennika i automatycznym odpopielaniem na zewnątrz. Kotły takie testowało kilka firm w przeszłości , np. Galmet kilka lat temu, ale nie zdecydowało się ich wdrożyć. Problemem są pionowe płomieniówki i pracujący w nich system odpopielania, który lubi się zapiekać i zacierać, zwłaszcza na kiepskim pellecie. Serwis systemu jest trudny, a przy niskiej kotłowni nawet niemożliwy. Dlatego w Polsce producenci i klienci raczej preferują poziome systemy wymiennika jako proste do ręcznego czyszczenia i bezawaryjne. Choć z pewnością trochę mniej sprawne. Ale rozumiem - takie kotły bardziej popularne są na zachodzie. A póki co ja preferuję "smieciuchy" jak napisałeś, z bardzo dobrym palnikiem na pellety. Taki układ przerasta Kostrzewę o klasę. Niestety tylko technicznie. Marketingowo to Kostrzewa jest mistrzem - bezapelacyjnie. Pzdr.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekktm 03.12.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Mowiac glownie pelleciaki czyli smieciuchy z palnikami Kolego Pello Po 1: Podales wiele nazw kotlów ale zaden z nich nie posiada automatycznego czyszczenia wiec dalej sa poza pierwsza trójka w moim rankingu. Po2: nowy super kociol futura to dalej zwykly smieciuch z ekstra zasobnikiem. Ale bez automatycznego czyszczenia. Po3: wszyscy probowali podrobic prawdziwe kotly na pellet ale nikt nie byl w stanie z Polskich producentów wiec poszli na łatwiznę. Po 4: w przeciwienstwie do ciebie uwazam ze jesli od dawien dawna na zachodzie sa popularne dobre kotly na pellet z automatycznym czyszczeniem i zupelnie innymi systemami skladowania i podawania pelletu to Polska powiina równiez do tego dązyc. Nie twierdze ze kostrzewa jest najlepsza. Jest poza pierwsza czwórka. Dla wyjasnienia. Wypowiadam sie jako uzytkownik kotla Minibio 20 kw. Nie jako Iwonka. Nastapilo zbieznosc imion. Dlaczego konkurencja tej firmy sie obuza jesli chce wyrazic swoja opinie? Ja jestem zadowolony z doradztwa tej firmy i montazu. Gdybym mial automatyczne czyszczenie kotla wowczas bym byl w 100 % zadowolony. Tak jak moj sasiad Nie namawiam nikogo do zakupu kotla z czyszczeniem ale jest to wielka wygoda. Pozdr. Janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts