krzysiek_g 08.05.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Witam, Jestem posiadaczem działki o szerokości 15,2m i chciałem się budować w odległości 2,5 metra od granicy w myśl przepisu, że "dopuszcza się usytuowanie budynku ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5m od tej granicy, na działce budowlanej o szerokości do 16m." U jednego z architektów u którego byłem dzisiaj w celu omówienia adaptacji dowiedziałem się, że odległość musi wynosić dokładnie 1,5 m albo 3 metry. troche sie zdziwiłem bo pismo wyraźnie mówi "nie mniej niż 1,5m". Jutro jadę do urzędu miasta ale może ktoś dzisiaj mi napisze jak to jest bo jestem troszkę niecierpliwy ... dzięki i pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 09.05.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Najlepiej zapytać w urzędzie. Każdy może interpretować przepisy po swojemu, a Ciebie obowiązuje interpretacja urzędników z Twojego urzędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ljozwiak 02.12.2012 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Dom na Wąską Działkę - 2012-12-02 . Działka 16 metrów szerokości. Zapis w Warunkach zabudowymożliwość usytuowania ściany 1,5 metra od granicy.Niestety Ściana Bez okapów z Murem Ogniowym.Drugi dziwoląg nie wolno zmienić rozmiaru odległości ściany od granicy 1,5 metra tylko,a następny 3 metry, 2 metry od granicy nie ma możliwości bo taki wymiar nie istnieje. Rysuję ten projekt ale ciężko idzie bo niesymetryczny dom wyjdzie. Więc sytuacja koszmarna, bałagan. Nie ryzykujcie budujcie jak piszę bo to Państwo chore jest , o ile zgode wyda urzad czy starostwo to nadzór zakwestionuje -sprawa z Lublina dokładnie opisuje sytuację oto link : http://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/ii-sa-lu-586-10,rozbiorka_budowli_lub_innego_obiektu_budowlanego_dokonanie_oceny_stanu_technicznego_doprowadzenie,372f9ef.html pozdrawiam[email protected]Łukasz SIEDLCE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek_g 05.12.2012 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Dom na Wąską Działkę - 2012-12-02 . Działka 16 metrów szerokości. Zapis w Warunkach zabudowy możliwość usytuowania ściany 1,5 metra od granicy. Niestety Ściana Bez okapów z Murem Ogniowym. Drugi dziwoląg nie wolno zmienić rozmiaru odległości ściany od granicy 1,5 metra tylko, a następny 3 metry, 2 metry od granicy nie ma możliwości bo taki wymiar nie istnieje. Rysuję ten projekt ale ciężko idzie bo niesymetryczny dom wyjdzie. Więc sytuacja koszmarna, bałagan. Nie ryzykujcie budujcie jak piszę bo to Państwo chore jest , o ile zgode wyda urzad czy starostwo to nadzór zakwestionuje - sprawa z Lublina dokładnie opisuje sytuację oto link : http://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/ii-sa-lu-586-10,rozbiorka_budowli_lub_innego_obiektu_budowlanego_dokonanie_oceny_stanu_technicznego_doprowadzenie,372f9ef.html pozdrawiam [email protected] Łukasz SIEDLCE nadzór zakwestionował i moim zdaniem słusznie ponieważ stawiając dom dokłądnie 1,5 m od granicy nie może być okapów o czym mówią odrębne przepisy. z okapem 80 cm można budować 2,3m od granicy w myśl przepisu: 3. W zabudowie jednorodzinnej, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, dopuszcza się: 1) sytuowanie budynku ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 pkt 2, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, na działce budowlanej o szerokości mniejszej niż 16 m, krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts