Jarek.P 08.05.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Właśnie mnie Zakład Energetyczny zastrzelił wymogiem przedstawienia decyzji zezwalającej na umieszczenie kabla zasilającego moją posesję w pasie drogowym (kabel jest "mój" bo licznik jest po drugiej stronie drogi). O stosownych przepisach już sobie poczytałem, nijak jednak nie potrafię ich dopasować do mojego przypadku.A jest tak: WLZkę zrobiłem kilka lat temu (będzie już z 5), uzgadniając wtedy jej przebieg w ZUDzie. Nic więcej wtedy ie robiłem w kwestiach formalnych, żadnego uzgadniania zajęcia pasa drogowego z tego prostego powodu, że droga, w której ten WLZ siedzi była wtedy drogą całkowicie prywatną i stanowiła moją współwłasność, a w akcie notarialnym dot. zakupu mojej nieruchomości miałem wpisane prawo (służebność) do ciągnięcia wszelakich instalacji w tejże drodze. Jakiś rok temu droga została przejęta przez gminę, obecnie nie jest już drogą prywatną, tylko gminną. I co teraz? ZE chce mieć papier. Czy mam normalnie iść do gminy z mapą i wnioskiem o zajęcie pasa drogowego, płacić za to chorą kasę? Czy z racji tego, że droga była przez nich przejęta z dobrodziejstwem inwentarza, a więc i z moim kablem domagać się jedynie wydania zaświadczenia, że nie dotyczy? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts