HAL9000 03.02.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Trochę odgrzewam temat, ale jestem już po pierwszych doświadczeniach zimowych z garażem. Zrobiłem wylewkę w garażu bez izolacji styropianowej. Garaż ocieplony 20 cm styro. Na wszelki wypadek zamontowałem w nim grzejnik konwektorowy Thermor 2.5 kW, ale pomimo tego, że chwilami na dworze było -10 i więcej stopni to temp. w garażu nie spadła poniżej 5 stopni. Grzejnik mam nastawiony na defrost - włącza się naprawdę sporadycznie, głównie po otwarciu bramy jak termostat złapie zimne powietrze z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 05.09.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 to i ja odgrzeję .....w garażu wolnostojącym, z pustaków żużlowych ("hasioki") dawać styropian pod wylewkę czy nie,wykonawca proponuje na zagęszczonym piasku folia +10cm styro + 10cm wylewki B-20garaż będzie nie ogrzewany, jeżeli dawać styropian to jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MS_Heron 01.10.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 (edytowane) Zgodnie z informacjami w temacie zdecydowałem się wylewkę posadzki bez warstwy styropianu. Dom Szkieletowy Drewniany, garaż w bryle domu, za garażem kotłownia, Z domu do garażu wchodzi się przez pomieszczenie ( spiżarnię ). Nad garażem pokoje mieszkalne. Ale mam pytanie, chce wylać posadzkę miksokretem - bo wygodnie i tanio. Nie wiem jaką grubość żeby wytrzymała nacisk samochodów. Na wylewce nie planuje terakoty. Prawdopodobnie zastosuje impregnat do betonu lub farbę posadzkową. Pytanie czy miksokret będzie odpowiedni , jaka grubość? Jaki cement ? Czy dodatkowo żwir ? Jakie zbrojenie , wystarczą maty ? Byłbym wdzięczny za pomoc. Edytowane 1 Października 2013 przez MS_Heron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MS_Heron 02.10.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Wczoraj był "fachowiec" od miksokreta. Doradził, żeby zastosować cement CEM I 42,5 z piachem frakcji 0,4. Po wylaniu zacieranie mechaniczne maszyną. wysokość wylewki 10- 12 cm. Dodatkowo włókna wzmacniające oraz maty zbrojenia 6mm . Czy taka powierzchnia będzie wytrzymała ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 02.10.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 moim zdaniem wylewka 12 cm będzie wytrzymała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MS_Heron 02.10.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Chyba przy okazji rozwiązałem sprawę wykończenia progu bramy. Powstanie coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 02.10.2013 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Wg mnie ta folia 0,3mm to letnie buty spakować na strych a nie cokolwiek izolować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 28.12.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Chyba przy okazji rozwiązałem sprawę wykończenia progu bramy. troszkę z innej beczki... a gdzie zrobisz odpływ liniowy? w garażu, czy przed garażem? Pytam ponieważ też jestem w takiej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 28.12.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 ja jestem w takiej sytuacji, że mam wylany chudziak w podwójnym garażu. Pod chudziakiem zagęszczony piach. Garaż nieogrzewany jest w bryle domu, nad garażem poddasze mieszkalne. Na sufit garażu i na ścianę oddzielającą dom zamontuję 10 cm grubości styro grafitowy. Jeśli chodzi o wylewkę to mam w tej chwili do "zagospodarowania" 19 cm. Planowałem dać np. 8- 6 cm styro, a reszta, czyli 11-13 cm wylewka miksokretem, na wierzch żywica. Oczywiście wylewka zazbrojona siatkę. Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy może lepiej nie dawać styro w podłodze garażu. Czy ktoś mający takie rozwiązanie tj. brak styro w w wylewce może podzielić się wrażeniami z chociaż jednej zimy? Jakie temperatury utrzymują się w garażu? Czytając ten wątek dochodzi się do wniosku, że wyższe niż gdyby dać styro w wylewce. Jeśli chodzi o przemarzanie posadzki od ścian zewnętrznych to może jakaś grubsza niż np. 3 cm dylatacja by pomogła? Tylko haka gruba? Rezygnując ze styro w podłodze będę musiał wylać 19 cm wylewki. Pytanie: czy są jakieś ograniczenia w grubości wylewki, czy po prostu będzie bardziej wytrzymała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 28.12.2013 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 A może tak się uniknie mostków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 28.12.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 ja jestem w takiej sytuacji, że mam wylany chudziak w podwójnym garażu. Pod chudziakiem zagęszczony piach. Garaż nieogrzewany jest w bryle domu, nad garażem poddasze mieszkalne. Na sufit garażu i na ścianę oddzielającą dom zamontuję 10 cm grubości styro grafitowy. Jeśli chodzi o wylewkę to mam w tej chwili do "zagospodarowania" 19 cm. Planowałem dać np. 8- 6 cm styro, a reszta, czyli 11-13 cm wylewka miksokretem, na wierzch żywica. Oczywiście wylewka zazbrojona siatkę. Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy może lepiej nie dawać styro w podłodze garażu. Czy ktoś mający takie rozwiązanie tj. brak styro w w wylewce może podzielić się wrażeniami z chociaż jednej zimy? Jakie temperatury utrzymują się w garażu? Czytając ten wątek dochodzi się do wniosku, że wyższe niż gdyby dać styro w wylewce. Jeśli chodzi o przemarzanie posadzki od ścian zewnętrznych to może jakaś grubsza niż np. 3 cm dylatacja by pomogła? Tylko haka gruba? Rezygnując ze styro w podłodze będę musiał wylać 19 cm wylewki. Pytanie: czy są jakieś ograniczenia w grubości wylewki, czy po prostu będzie bardziej wytrzymała? posadzka pod zywice musi miec 1,5MPa na piasku 0-2mm z mixa tego nie uzyskasz.musisz zastosowac kruszywo 2-8mm i odpowiedni cement kruszywo 2-8mm/piasek 0-2mm = 1/3 na mixa pozniej trzeba zeszlifowac mleczko cementowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 28.12.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 zastanawiam się nad lastrykiem, także mam rurę kanaliz w rogu garażu, ale muszę obczytać temat.... Chyba dzisiaj to nawet pomnikarze tego nie robią??!! posadzka pod zywice musi miec 1,5MPa na piasku 0-2mm z mixa tego nie uzyskasz.musisz zastosowac kruszywo 2-8mm i odpowiedni cement kruszywo 2-8mm/piasek 0-2mm = 1/3 na mixa pozniej trzeba zeszlifowac mleczko cementowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 29.12.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 posadzka pod zywice musi miec 1,5MPa na piasku 0-2mm z mixa tego nie uzyskasz.musisz zastosowac kruszywo 2-8mm i odpowiedni cement kruszywo 2-8mm/piasek 0-2mm = 1/3 na mixa pozniej trzeba zeszlifowac mleczko cementowe źle to nazwałem, miałem na myśli posadzkę maszynową - po prostu liczę na to, że wykonawca to ogarnie jak mu powiem, że to pod żywicę. Czy pod każdą żywicę wykonuje się posadzkę jak napisałeś,czy też może zależy to od żywicy i należy najpierw firmie od posadzki powiedzieć jakie są wymagania pod konkretną wybraną żywicę? Czy potrafisz orientacyjnie podać o ile droższa jest taka specjalna posadzka pod żywicę od normalnej pod płytkę ceramiczną? Oprócz garażu chciałem żywicę położyć także w piwnicy (siłownia, pralnia i kotłownia) gdzie zamierzam grzać podłogówką. Pytanie: czy w takiej specjalnej posadzce można zatopić rurki podłogówki? Od firmy od żywicy wiem, że można ją ogrzewać ponieważ jest to żywica wodorozpuszczalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 29.12.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 źle to nazwałem, miałem na myśli posadzkę maszynową - po prostu liczę na to, że wykonawca to ogarnie jak mu powiem, że to pod żywicę. Czy pod każdą żywicę wykonuje się posadzkę jak napisałeś,czy też może zależy to od żywicy i należy najpierw firmie od posadzki powiedzieć jakie są wymagania pod konkretną wybraną żywicę? Czy potrafisz orientacyjnie podać o ile droższa jest taka specjalna posadzka pod żywicę od normalnej pod płytkę ceramiczną? Oprócz garażu chciałem żywicę położyć także w piwnicy (siłownia, pralnia i kotłownia) gdzie zamierzam grzać podłogówką. Pytanie: czy w takiej specjalnej posadzce można zatopić rurki podłogówki? Od firmy od żywicy wiem, że można ją ogrzewać ponieważ jest to żywica wodorozpuszczalna. mirek 118-odpisze Ci pojutrze bo dzis lałem jutro siedze do nocy bo mam pogode,a chce Ci napisac zebys wiedzial o co chodzi i na co zwrocic uwage.pzdr artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 29.12.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 mirek 118-odpisze Ci pojutrze bo dzis lałem jutro siedze do nocy bo mam pogode,a chce Ci napisac zebys wiedzial o co chodzi i na co zwrocic uwage.pzdr artur wielkie dzięki za chęć pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 31.12.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 źle to nazwałem, miałem na myśli posadzkę maszynową - po prostu liczę na to, że wykonawca to ogarnie jak mu powiem, że to pod żywicę. Czy pod każdą żywicę wykonuje się posadzkę jak napisałeś,czy też może zależy to od żywicy i należy najpierw firmie od posadzki powiedzieć jakie są wymagania pod konkretną wybraną żywicę? Czy potrafisz orientacyjnie podać o ile droższa jest taka specjalna posadzka pod żywicę od normalnej pod płytkę ceramiczną? Oprócz garażu chciałem żywicę położyć także w piwnicy (siłownia, pralnia i kotłownia) gdzie zamierzam grzać podłogówką. Pytanie: czy w takiej specjalnej posadzce można zatopić rurki podłogówki? Od firmy od żywicy wiem, że można ją ogrzewać ponieważ jest to żywica wodorozpuszczalna. nie wiem czy Twoj posadzkarz bedzie wiedzial jak zrobic beton z kruszywem,bedzie predzej Ci "wkrecał,ze nie ma takiej potrzeby i na piasku 0-2mm wystarczy.posadzka z mixa to wlasnie maszynowa.to nie jest specjalna posadzka zalezy tylko od checi Twojego posadzkarza,drozsze jest tylko kruszywo ktore u mnie kosztuje 86pln/t w Warszawie 100pln/t.tam gdzie masz podlogowke tez zrob na kruszywie,bedzie mniej porowaty,a bardziej zageszczony beton lepiej przewodzacy cieplo .na 100m2 przy 6cm gr betonu 5ton kruszywa 2-8mm i 7-8t piasku 0-2mm czyli 100m2 Twojej posadzki jest drozsze o 5t x okolo 50zl roznicy miedzy piaskiem a kruszywem plus oddzielny transport by piasek z kruszywem sie nie zmieszal.uwazaj jeszcze bo tam gdzie w domu bedziesz mial parkiet lub deski klejone do betonu musisz miec beton odpowiednio mocny pod prace drewna tez na kruszywie.ja za takie wylewki na kruszywie licze 1-2zl wiecej m2.dzwon na 692796235 pomoge i powiem jak pielegnowac beton w zime bo to nie wstawienie kozy byle gdzie i grzanie na full.film jak robic na kruszywie masz na http://www.posadzkiplock-teka.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 31.12.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 nie wiem czy Twoj posadzkarz bedzie wiedzial jak zrobic beton z kruszywem,bedzie predzej Ci "wkrecał,ze nie ma takiej potrzeby i na piasku 0-2mm wystarczy.posadzka z mixa to wlasnie maszynowa.to nie jest specjalna posadzka zalezy tylko od checi Twojego posadzkarza,drozsze jest tylko kruszywo ktore u mnie kosztuje 86pln/t w Warszawie 100pln/t.tam gdzie masz podlogowke tez zrob na kruszywie,bedzie mniej porowaty,a bardziej zageszczony beton lepiej przewodzacy cieplo .na 100m2 przy 6cm gr betonu 5ton kruszywa 2-8mm i 7-8t piasku 0-2mm czyli 100m2 Twojej posadzki jest drozsze o 5t x okolo 50zl roznicy miedzy piaskiem a kruszywem plus oddzielny transport by piasek z kruszywem sie nie zmieszal.uwazaj jeszcze bo tam gdzie w domu bedziesz mial parkiet lub deski klejone do betonu musisz miec beton odpowiednio mocny pod prace drewna tez na kruszywie.ja za takie wylewki na kruszywie licze 1-2zl wiecej m2.dzwon na 692796235 pomoge i powiem jak pielegnowac beton w zime bo to nie wstawienie kozy byle gdzie i grzanie na full.film jak robic na kruszywie masz na http://www.posadzkiplock-teka.pl dzisiaj mu wspomniałem o kruszywie i wiedział o co chodzi, nie próbował mnie odwieść od tego pomysłu dlatego myślę, że to ogarniemy. Co do pielęgnacji zimą to raczej nie będzie potrzeby, ponieważ wczesną wiosną wstawiam okna, później instalacje, tynki i wylewki. We wrześniu wchodzi kafelkarz, gipsiarz itp. także myślę, że za około 11 m-cy już zamieszkam. Gość wykonuje te posadzki miksokretem metodą półsuchą. Zaraz się do Ciebie odezwę w tym wątku, jakbyś mógł zajrzeć... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?203358-Ile-min-styropianu-pod-wylewk%C4%99-w-gara%C5%BCu/page2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 31.12.2013 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 @ teka w sumie to jesteśmy w tym wątku zakręciłem się. Do rzeczy. Co sądzisz o takiej posadzce w podwójnym garażu, 6,8 m długim, a 6 m szerokim. przy bramie byłoby 15 cm wylewki, a na szóstym metrze długości byłoby 19 cm, czyli spadek 4 cm na 6 m. Trochę źle to rozplanowałem i teraz muszę lać grubiej. Posadzkarz mówi, że może to na dwa razy poleją, żeby "nie siadało". Co do żywicy to twierdzi, że ostatnio lali pod żywicę i robili to normalnie, czyli np. jak pod płytkę ceramiczną. Ten temat jest do ogarnięcia, muszę podzwonić po firmach produkujących te żywice i popytać wcześniej. Zdaje mi się, że już raz z nimi rozmawiałem tylko nie pamiętam nazwy firmy i powiedzieli, że dla żywic do zastosowań "amatorskich" nie potrzeba specjalnej wylewki. Wygładzić na super, żeby "fal" nie było widać. Zamierzam rozprowadzić żywicę sam wałkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 31.12.2013 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 grubodaj zbrojenie kratownice 6mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 31.12.2013 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 grubodaj zbrojenie kratownice 6mm a myślałem, że zbrojenie wylewki daje się przy cieńszych wylewkach.... Cóż chyba będę mógł tam załadowanym busem wjeżdżać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts