Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie.

Nabyłam niedawno działkę budowlaną od gminy. W umowie sprzedaży napisane jest, że jest to "niezabudowana działka gruntu". W księdze wieczystej, sprawdzone przed zakupem działki, była informacja "sposób korzystania - nie zabudowane".

Po zakupie moja działka została odłączona z księgi wieczystej gminy, nadano jej własny nr. itd. oraz zmieniono wpis w dziale sposób korzystania na "nie zabudowane" oraz "łąki trwałe". I tu mam zagwozdkę bo przecież łąki trwałe, przynajmniej zgodnie z moją wiedzą, nie są teren pod zabudowę. Działka posiada warunki zabudowy mówiące o możliwości wybudowania na niej domu jednorodzinnego. Zastanawiam się więc czy ta aktualizacja w ks.wieczystej ma dla mnie jakieś rzeczywiste znaczenie czy się tym nie przejmować.

Z góry dziękuję za informację.

• 3 weeks później...

Zapis w KW odnośnie zagospodarowania działki ma co do zasady znaczenie wyłącznie informacyjne i jest tam wpisywany na podstawie doręczonego odpisu z ewidencji gruntów. Podobnie ma się sprawa z ujawnioną wielkością. Obydwa parametry nie korzystają z domniemania prawnego zgodności z rzeczywistym stanem prawnym.

Dokumentem posiadającym moc prawną w zakresie możliwości zagospodarowania działki jest miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego bądź warunki zabudowy w przypadku jego braku.