mienta 09.05.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Witajcie.Nabyłam niedawno działkę budowlaną od gminy. W umowie sprzedaży napisane jest, że jest to "niezabudowana działka gruntu". W księdze wieczystej, sprawdzone przed zakupem działki, była informacja "sposób korzystania - nie zabudowane".Po zakupie moja działka została odłączona z księgi wieczystej gminy, nadano jej własny nr. itd. oraz zmieniono wpis w dziale sposób korzystania na "nie zabudowane" oraz "łąki trwałe". I tu mam zagwozdkę bo przecież łąki trwałe, przynajmniej zgodnie z moją wiedzą, nie są teren pod zabudowę. Działka posiada warunki zabudowy mówiące o możliwości wybudowania na niej domu jednorodzinnego. Zastanawiam się więc czy ta aktualizacja w ks.wieczystej ma dla mnie jakieś rzeczywiste znaczenie czy się tym nie przejmować.Z góry dziękuję za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_WAG 28.05.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Zapis w KW odnośnie zagospodarowania działki ma co do zasady znaczenie wyłącznie informacyjne i jest tam wpisywany na podstawie doręczonego odpisu z ewidencji gruntów. Podobnie ma się sprawa z ujawnioną wielkością. Obydwa parametry nie korzystają z domniemania prawnego zgodności z rzeczywistym stanem prawnym. Dokumentem posiadającym moc prawną w zakresie możliwości zagospodarowania działki jest miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego bądź warunki zabudowy w przypadku jego braku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts