Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie drewno na podbitkę dachową

odaro

Recommended Posts

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Można to zrobić od spodu, potrzebne zdjęcie real okapu z twojej budowy.

Dzisiaj nie mam dostępu do tych zdjęć ale wygląda to tak że jest deska czołowa na to obróbka blacharska wywinięta od spodu na deskę czołową żeby wsunąć podbitkę to nie bardzo wiem jak to zrobić od spodu.

Można wyfrezować szczeliny lub nawiercić świdrem otwory. Ważna sprawa to dopasowanie ogranicznika ,frezowania lub wiercenia aby frez / świder wychodził ułamek milimetra na drugą stronę . Unikniesz wiercenia w blasze okapowej :) . Od wewnątrz kratka z drobnym oczkiem do kupienia w składach budowlanych plastik lub coś w metalu .

Można wyfrezować szczeliny lub nawiercić świdrem otwory. Ważna sprawa to dopasowanie ogranicznika ,frezowania lub wiercenia aby frez / świder wychodził ułamek milimetra na drugą stronę . Unikniesz wiercenia w blasze okapowej :) . Od wewnątrz kratka z drobnym oczkiem do kupienia w składach budowlanych plastik lub coś w metalu .

Nie bardzo wiem co miałbym wiercić

Podobno Niemcy dają siatkę za rynną własnie do wentylacji ale jak teraz mam to nawiercić to nie za bardzo kumam.

Teoretycznie aby nie było dławienia przepływu wloty powinny mieć taki sam przekrój czyli 200 cm2 na 1 mb okapu. Praktycznie wystarcza w każdym polu pomiędzy krokwiami otwór o średnicy 10~12 cm. Można również wywołać taka szczelinę przy ścianie lub przy desce okapowej. Na załączonym schemacie pionowa kratka wentylacyjna zbyteczna. Pozdrawiam.

Teoretycznie aby nie było dławienia przepływu wloty powinny mieć taki sam przekrój czyli 200 cm2 na 1 mb okapu. Praktycznie wystarcza w każdym polu pomiędzy krokwiami otwór o średnicy 10~12 cm. Można również wywołać taka szczelinę przy ścianie lub przy desce okapowej. Na załączonym schemacie pionowa kratka wentylacyjna zbyteczna. Pozdrawiam.

Ale ten otwór 10-12cm w każdym polu pomiędzy krokwiami jeżeli będzie zasłonięty zwykłą kratką wentylacyjną to nie będzie zbyt ładnie wyglądać.

Mam jeden okap długości około 12m to co będzie tam jakieś 10 sztuk kratek wentylacyjnych.

Chyba że są jakieś inne osłony ale gdzie ich szukać.

Jak wg Was sprawdza się panel wentylacyjny w systemach PCV jak na niego popatrzeć to wydaję się że po kilku latach użytkowania sprawność wentylacji przez taki panel będzie minimalna.

Aby wywołać szczelinę pomiędzy deską czołową a podbitką należy dać drugi wieszak i łatę odsuniętą od podbitki o 2 cm. Podbitkę montować dokładnie tak jak na załączonym przez Ciebie schemacie czyli lekko wyżej niż dolna krawędź deski okapowej. Powstałą szczelinę od wewnątrz zabezpieczyć siatką (moskitierą) na owady. Pozdrawiam.

Faktycznie trochę niedokładnie to wyjaśniłem. Pomiędzy krokwie należy wstawić kawałki łat tak aby uzyskać jedną ciągłość. Te kawałki łat najlepiej mocować do krótkich wieszaków zamocowanych do boków krokwi. Pozdrawiam.

Faktycznie trochę niedokładnie to wyjaśniłem. Pomiędzy krokwie należy wstawić kawałki łat tak aby uzyskać jedną ciągłość. Te kawałki łat najlepiej mocować do krótkich wieszaków zamocowanych do boków krokwi. Pozdrawiam.

A masz może zdjęcie takiego rozwiązania :rolleyes:

Czy dobrze rozumiem? :

Korzystając z poniższego schematu:

http://www.gamrat.pl/image/Z2Z4L2dhbXJhdC9wbC9kZWZhdWx0X29waXN5LnYwLzY0LzEvMQ/168035022.jpg

Jeśli przyjąć, że między pierwszą (od deski czołowej) a drugą"drewnianą łatą" jest odległość 2.5cm- to podbitkę bijemy od ściany do środkowej łaty. A między pierwszą i drugą mamy szczelinę.

Ew. w ogóle nie mocujemy tej pierwszej "łaty"

Tak ma być?

Prawie! Skośna łata nie jest potrzebna. Pozioma łata zachodzi na bok krokwi (bo do niej jest mocowana) i prawie dochodzi do deski czołowej. Tylna pionowa łata zachodzi na bok krokwi bo do niej jest mocowana. Pierwsza łata jest odsunięta od deski czołowej o minimum 2 cm. Elementy podbitki kończą się 2 cm od deski czołowej i są zamknięte listwą "J"). Tak wywołamy szczelinę wentylacyjną. Trzy łaty dajemy wówczas gdy okap jest szerszy od 60~70 cm. Belka klinowa schodzi aż na deskę okapową dając podparcie dla wróblówki i pierwszego rzędu dachówek. Pozdrawiam.

Prawie! Skośna łata nie jest potrzebna. Pozioma łata zachodzi na bok krokwi (bo do niej jest mocowana) i prawie dochodzi do deski czołowej. Tylna pionowa łata zachodzi na bok krokwi bo do niej jest mocowana. Pierwsza łata jest odsunięta od deski czołowej o minimum 2 cm. Elementy podbitki kończą się 2 cm od deski czołowej i są zamknięte listwą "J"). Tak wywołamy szczelinę wentylacyjną. Trzy łaty dajemy wówczas gdy okap jest szerszy od 60~70 cm. Belka klinowa schodzi aż na deskę okapową dając podparcie dla wróblówki i pierwszego rzędu dachówek. Pozdrawiam.

Ale tutaj widzę pewne problemy gdzie przy takim rozwiązaniu należy zamocować siatkę.

Czy są listwy J drewniane???

Czy listwa J będzie niżej niż cała reszta podbitki. Nie będą w jednej płaszczyźnie?

Wrzucam zdjęcia swojego okapu

Mam trochę inaczej niż zazwyczaj. Ponieważ okap jest szeroki 1m od ocieplenia krokwie są dodatkowe podparte i jednocześnie jest to mocowanie pod łaty do podbitki.

Jak w takiej sytuacji jak u mnie wykonać szczelinę wentylacyjną?

http://img23.imageshack.us/img23/6927/pict0118db.jpg

http://img846.imageshack.us/img846/9462/pict0123x.jpg

http://img195.imageshack.us/img195/7264/pict0121i.jpg

http://img100.imageshack.us/img100/8720/pict0128p.jpg

http://img641.imageshack.us/img641/452/pict0127my.jpg

http://img233.imageshack.us/img233/3606/pict0126iu.jpg

Edytowane przez odaro

...gdzie przy takim rozwiązaniu należy zamocować siatkę.

Od góry. Najpierw parę desek podbitki i na nią siatkę. Siatkę mocować zszywaczem do deski okapowej i można przykleić silikonem do podbitki. Listwa "J" jest elementem podbitki, zamyka czoła podbitki i też jest z pvc. Listwa "J" jest w tej samej płaszczyźnie co podbitka. Pozdrawiam.

Od góry. Najpierw parę desek podbitki i na nią siatkę. Siatkę mocować zszywaczem do deski okapowej i można przykleić silikonem do podbitki. Listwa "J" jest elementem podbitki, zamyka czoła podbitki i też jest z pvc. Listwa "J" jest w tej samej płaszczyźnie co podbitka. Pozdrawiam.

No to ja się pogubiłem i chyba nie wiem jak to ma wyglądać.

Dzisiaj szukając sposobu jak zrobić wentylację przez podbitkę spotkałem się z takim oto stwierdzeniem ..."przecież podbitka drewniana nie jest taka znowu szczelna nawet jak nie ma kratek wentylacyjnych to powietrze się tam dostanie bo inaczej co powstanie tam próżnia???"

A może on ma rację i wcale dodatkowe szczeliny wentylacyjne nie są potrzebne.