linciano 09.05.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Taką oto opcję proponuje mi mój KB. Zamiast chudziak 10cm + ława 30 cm B20, KB proponuje podwiesić zbrojenie i zalać 40cm B20 (30+10cm). Co o tym sądzicie? Bo jeżeli już tak robić, to może B20 30+5cm, a nie 10cm jak przy B7,5? A pod to ew folię... Może faktycznie nie warto 2x zamawiać pompę i czekać aż chudziak dojrzeje do zalania ław? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.05.2012 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 To kierownik zna Twoj grunt i on decyduje lub podpowiada nie my. Masz wode lub sporo wilgoci rób chudziaka, masz sucho możesz rozważyc bez chudego, folia zbędna. Chudy beton B7.5 pompa chyba nie da rady podać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linciano 09.05.2012 23:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Grunt suchy i piaszczysty. Woda na 6m. KB budował sąsiadów za płotem, warunki gruntowe zna.Myślę, że poprzestanę na B20: ława 30cm w wykop + 5 lub 7cm dodatkowo (ew. wcale jeśli uda się zrobić eleganckie wykopy).Dzięki za wskazówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.05.2012 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Jak masz suchy piaszczysty grunt to pomysl o jakiś szalunkach. Piach sie obsypuje, nawet jak to tylko ława. Oczywiście chudziak zbędny, ale pamiętaj o właściwej otulinie preótow od dołu (bez chudziaka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 10.05.2012 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Jak bez szalunku to do czego to zbrojenie podwiążą ? Otulina musi być min. 75 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linciano 10.05.2012 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Szalunek zamierzam zrobić, a zbrojenie na nim podwiesić.Otulina wg projektu to 50mm z każdej strony zbrojenia.Jak wyłożę więcej betonu o ok. 50-70mm, to otulina od spodu będzie >75mm. Czy spotkaliście się z podwieszaniem zbrojenia, coś mi się wydaje, że czeka mnie przy tym dużo roboty. Przydałyby się jakieś fotki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.05.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Otulina wg projektu to 50mm z każdej strony zbrojenia. 50mm to jak dasz chudziak bez to 75 od spodu tak mówi PN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 10.05.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 U mnie tak było zrobione. Wyższa ława zamiast chudziaka.Na dno wykopu poustawiali bloczki betonowe, na nich położyli zbrojenie ławy, i zalali. Bloczki po to, aby beton miał otulinę. I zamiast 10cm chudziaka + 30cm ławy poszło 40cm ławy z b20.Zaoszczędzasz na pompie i czasie, a różnica w cenie między B10 (chudziak) a b20(ława) jest nie duża. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linciano 10.05.2012 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 (edytowane) homecactus, czy to wyglądało w przybliżeniu tak, jak na rycince poniżej?http://klbury.republika.pl/lawa_proj_zamienny.JPGJeśli tak, to w jakich odstępach układane były bloczki betonowe? Edit: Bloczek pod zbrojeniem wyszedł krótki bo rysowałem na prędce, a w pierwszej wersji było 24 cm. Edytowane 10 Maja 2012 przez linciano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 11.05.2012 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 homecactus, czy to wyglądało w przybliżeniu tak, jak na rycince poniżej? Jeśli tak, to w jakich odstępach układane były bloczki betonowe? Tak to mniej więcej wygladało. Co ile bloczki - nie pamiętam, ale zasada jest prosta - co tyle, aby zbrojenie wisiało w powietrzu, a nie opierało się o grunt. Trochę miałem inne wymiary (cała ława miała wysokość 40cm), oraz inny przekrój zbrojenia (po prostu zgodnie z moim projektem). Dodam jeszcze że mam bardzo solidnego kierownika budowy, i nie miał ku temu zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linciano 11.05.2012 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Czyli po prostu fundament zgodnie z projektem tyle, że bez chudziaka. "Chudziak" powstanie sam jeśli da się bloczki np. 12cm.12cm - 5cm (otulina)= 7cm B20. Te 7cm zastępuje chudziak (z B10 lub B7,5). Dawaliście folię? Wydaje się zbędna, chyba że mocno wierzy się w opinie o uciekającym zaczynie cementowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts