Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyższa ława zamiast chudziaka?

linciano

Recommended Posts

Taką oto opcję proponuje mi mój KB.

Zamiast chudziak 10cm + ława 30 cm B20, KB proponuje podwiesić zbrojenie i zalać 40cm B20 (30+10cm).

Co o tym sądzicie?

Bo jeżeli już tak robić, to może B20 30+5cm, a nie 10cm jak przy B7,5?

A pod to ew folię... :roll:

Może faktycznie nie warto 2x zamawiać pompę i czekać aż chudziak dojrzeje do zalania ław?

Szalunek zamierzam zrobić, a zbrojenie na nim podwiesić.

Otulina wg projektu to 50mm z każdej strony zbrojenia.

Jak wyłożę więcej betonu o ok. 50-70mm, to otulina od spodu będzie >75mm.

Czy spotkaliście się z podwieszaniem zbrojenia, coś mi się wydaje, że czeka mnie przy tym dużo roboty. Przydałyby się jakieś fotki...

U mnie tak było zrobione. Wyższa ława zamiast chudziaka.

Na dno wykopu poustawiali bloczki betonowe, na nich położyli zbrojenie ławy, i zalali. Bloczki po to, aby beton miał otulinę. I zamiast 10cm chudziaka + 30cm ławy poszło 40cm ławy z b20.

Zaoszczędzasz na pompie i czasie, a różnica w cenie między B10 (chudziak) a b20(ława) jest nie duża.

pzdr

homecactus, czy to wyglądało w przybliżeniu tak, jak na rycince poniżej?

http://klbury.republika.pl/lawa_proj_zamienny.JPG

Jeśli tak, to w jakich odstępach układane były bloczki betonowe?

Edit: Bloczek pod zbrojeniem wyszedł krótki bo rysowałem na prędce, a w pierwszej wersji było 24 cm.

Edytowane przez linciano

homecactus, czy to wyglądało w przybliżeniu tak, jak na rycince poniżej?

Jeśli tak, to w jakich odstępach układane były bloczki betonowe?

Tak to mniej więcej wygladało. Co ile bloczki - nie pamiętam, ale zasada jest prosta - co tyle, aby zbrojenie wisiało w powietrzu, a nie opierało się o grunt. Trochę miałem inne wymiary (cała ława miała wysokość 40cm), oraz inny przekrój zbrojenia (po prostu zgodnie z moim projektem).

Dodam jeszcze że mam bardzo solidnego kierownika budowy, i nie miał ku temu zastrzeżeń.

Czyli po prostu fundament zgodnie z projektem tyle, że bez chudziaka. "Chudziak" powstanie sam jeśli da się bloczki np. 12cm.

12cm - 5cm (otulina)= 7cm B20. Te 7cm zastępuje chudziak (z B10 lub B7,5).

Dawaliście folię? Wydaje się zbędna, chyba że mocno wierzy się w opinie o uciekającym zaczynie cementowym...