marcc 10.05.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Witam. Podłączyłem układ wg rysunku poniżej. Wentylator podłączony wg schematu producenta (ale bez żarówki). Układ ma działać tak: a) łącznik W1 załącza (tylko) wentylator b) łączniki W2a i W2a zapalają odpowiednio żarówki Z1 i Z2 c) wentylator załącza się samoczynnie w zależności od stopnia wilgotności w pomieszczeniu. Co się dzieje? a) łączniki W1 oraz (!) W2a i W2b załączają wentylator! b) reszta działa poprawnie. Pytanie: Dlaczego W2a i W2b załączają wentylator? Jak temu zaradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 10.05.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Przyczyny mogą być 3.1. Połączone inaczej niż na schemacie.2. Cud - wzywaj egzorcystę.3. Błąd na schemacie, chociaż nie mogę się tego błędu dopatrzeć. Chociaż z drugiej strony ... dlaczego faza na oświetlenie i wentylator jest spod gniazdek a N już z innych punktów? Przyczyna może być w instalacji poza rysunkiem.Po załączeniu W2a albo W2b pojawia się faza na zacisku "T" wentylatora?Po wykręceniu żarówek wentylator też się włącza po W2a i W2b? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcc 11.05.2012 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 (edytowane) Połączenia sprawdzałem kilkakrotnie. Jest tak, jak na schemacie. Odnośnie "fazy z innego punktu" - po prostu zabrakło jednego przewodu w kablu łączącym wyłączniki z oświetleniem i wentylatorem. Podczas prac montażowych w kuchni (meble) - zostały wprowadzone zmiany w projekcie i pojawiło się dodatkowe oświetlenie. Kabel był już zakupiony (i jest zamontowany). Po załączeniu W2a albo W2b NIE pojawia się faza na zacisku "T" wentylatora - być może krótkotrwały impuls, którego nie mam możliwości zaobserwować. Odłączenie obu linii w bloku kostek łączących (na schemacie - po prawej stronie), które zasilają żarówki (ledy, 230V - gwoli ścisłości) nie rozwiązuje problemu. Przyczyny upatruję w wyzwalaniu włączenia wentylatora na zacisku "T" napięciem indukowanym w momencie przełączania W2a lub W2b (?) w przewodzie łączącym wyłączniki z blokiem kostek (kabel OWY 4x1,5m2 - 7 metrów linki). Wentylator to DOSPEL Play CLASSIC 100 WCH.Nie wiem jak działa w nim elektronika - zakładam, że jest sprawna, bo wentylator działa tak jak powinien, a dodatkowe "gratisowe" włączanie przypisałbym raczej wysoką czułością / niskim progiem napięcia wyzwolenia załączenia. Zmian w okablowaniu raczej wolałbym uniknąć, raczej dołożyć jakiś filtr - kondensator, dławik, itp.?Bądź jakiś inny sposób połączenia bieżącej instalacji. Edytowane 11 Maja 2012 przez marcc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcc 11.05.2012 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Podłączyłem układ wg rysunku poniżej. Wentylator podłączony wg schematu producenta (ale bez żarówki). Podłączenie tej żarówki też nie rozwiązuje problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcc 11.05.2012 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Dołożę jednak kabel 2x1,5m2 i połączę instalację wg schematu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 11.05.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 To powinno pomóc. Jeśli jestes pewien, że połączenie jest ok, to najprawdopodobniej wentylator uruchamiał impuls indukowany w przewodzie W1/T przy załączaniu oświetlenia. Przewody zasilające oświetlenie idą równolegle z tym przewodem na 7 metrach, dodatkowo sterownik tego wentylatora to elektronika, on może być dość czuły i to wystarcza.Trochę mnie dziwi, że podłączenie żarówki nie rozwiązało problemu, moim zdaniem powinno (obciążenie tego przewodu powinno bardzo mocno zmniejszyć wielkość indukowanego napięcia). Rzecz jest pewnie do odfiltrowania, ale wymagałoby to trochę zabawy, jeśli położenie tego przewodu to nie jest problem, zrób to w ten sposób, będzie prościej. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 11.05.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 DOSPEL Play CLASSIC 100 WCH. To wiele wyjaśnia . Czy na schemacie przed zaciskiem "T" nie ma przypadkiem diody (teraz zauważyłem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts