turalyon 10.05.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Witam. Mam dylemat. Za miesiąc ruszam z budową i nie wiem jakie bloczki betonowe zastosować.Bedę miał kopane fundamenty na 120cm, szerokie na 60, i do nich bezpośrednio do ziemi bedzie lany beton na wysokość 40cm do zrobienia ławy. Na to pójda bloczki. Tylko poradzcie czy pod dom 115m, 8x11 wystaczą te standardowe, czy lepiej robić te przez które wyprowadza się pręty z ławy i później zalewa betonem. Bedę wdzieczny za pomoc. Budowlańcy oczywiście preferują te zwykłe, nbo dla nich to szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 10.05.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 może rzuć linka do tej nowej technologii bo powiem szczerze że nie widziałem bloczków fundamentowych z dziurkami doprzewlekania "prętów wyprowadzonych z ławy".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 10.05.2012 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 (edytowane) Coś takiego:Pustaki szalunkowehttp://www.drewnianedomy.neostrada.pl/budujemy/dom_nasz/budowa/DSC06493.JPGTylko że z regóły w każdym bloczku wystają pręty którę wychodzą z ławy, dzieki temu tworzy się prawie monolit. U mnie (tj Bielsku) dośc często to widze Edytowane 10 Maja 2012 przez turalyon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 10.05.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Aha. Dobrze jestem już spokojny chodziło nie o bloczki tylko o pustaki szalunkowe. OK teraz na temat: chyba masz projekt ? chyba tam zaprojektowana jakaś ściana fundamentowa ? proponuję może tak ekstrawagancko zrobić w/g projektu:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 10.05.2012 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 W sumie to mogą zrobić jakie chce. Wylewane, z pustaków szalunkowych i z bloczków. Chce się tylko dowiedzieć czy zwykłe bloczki bedą OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary2006 10.05.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 będą ok, możesz zadać sobie trud dla spokojnego snu znalezienia bloczków z betonu b20. Polecam jakies okoliczne betoniarnie, tylko od razu mów, ze jak będą krzywe to nie zapłacisz za nie i będą na swój koszt zabierac, widziałem co prawda nie u siebie na budowie badziewne bloczki, które miały nawet 1cm odchyłki, a tak sie własciciel cieszył że po 2 zł kupił. Alternatywa dla fundamentów z bloczka to szalowanie i wylewanie. ty;e że to drożej wychodzi niestety, a po wymiarach widac ze dom nie zbyt duzy (podobny z resztą do naszego)wiec nie wiem czy jest sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 11.05.2012 05:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 (edytowane) Wielkie dzieki. Czy później na te bloczki wystarczy na to tynk, obustronnie desperbit, później styropian, klej siatka i klej czy dać coś jeszcze? Edytowane 11 Maja 2012 przez turalyon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 12.05.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Bloczki bierz z betoniarni w Warszowicach, tez mam zamiar od nich brać, polecało mi je wielu znajomych co budowy mają już za sobą w tym regionie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts