Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie bloczki fundamentowe pod mały dom?

turalyon

Recommended Posts

Witam. Mam dylemat. Za miesiąc ruszam z budową i nie wiem jakie bloczki betonowe zastosować.

Bedę miał kopane fundamenty na 120cm, szerokie na 60, i do nich bezpośrednio do ziemi bedzie lany beton na wysokość 40cm do zrobienia ławy. Na to pójda bloczki. Tylko poradzcie czy pod dom 115m, 8x11 wystaczą te standardowe, czy lepiej robić te przez które wyprowadza się pręty z ławy i później zalewa betonem. Bedę wdzieczny za pomoc. Budowlańcy oczywiście preferują te zwykłe, nbo dla nich to szybciej

Coś takiego:

Pustaki szalunkowe

http://www.drewnianedomy.neostrada.pl/budujemy/dom_nasz/budowa/DSC06493.JPG

Tylko że z regóły w każdym bloczku wystają pręty którę wychodzą z ławy, dzieki temu tworzy się prawie monolit. U mnie (tj Bielsku) dośc często to widze

Edytowane przez turalyon

będą ok, możesz zadać sobie trud dla spokojnego snu znalezienia bloczków z betonu b20. Polecam jakies okoliczne betoniarnie, tylko od razu mów, ze jak będą krzywe to nie zapłacisz za nie i będą na swój koszt zabierac, widziałem co prawda nie u siebie na budowie badziewne bloczki, które miały nawet 1cm odchyłki, a tak sie własciciel cieszył że po 2 zł kupił. Alternatywa dla fundamentów z bloczka to szalowanie i wylewanie. ty;e że to drożej wychodzi niestety, a po wymiarach widac ze dom nie zbyt duzy (podobny z resztą do naszego)wiec nie wiem czy jest sens