Moniquee 10.05.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Witam, mam taki oto problem: z pewnych powodów musimy kupić mieszkanie od teściowej. Od razu uprzedzam - darowizna nie wchodzi w grę.Wartość rynkowa mieszkania to ok. 240 tys. zł, ale teściowa sprzeda nam je za 120 tys.. Oczywiście wiem, że Urząd Skarbowy na pewno nas ścignie w temacie podatku od transakcji. Ja wcale nie zamierzam się od tego migać, wręcz przeciwnie - chciałabym temat załatwić tak szybko jak się da, czyli od razu zapłacić podatek odpowiedni dla ceny rynkowej, czyli 240 tys. Czy jest to możliwe? - tzn. czy mogę od razu zapłacić odpowiednią kwotę, niezależną od aktu notarialnego z ceną 120 tys. zł? Czy na akcie notarialnym musi być jakaś adnotacja?Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naan5 11.05.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 W akcie notarialnym notariusz wpisuje formułkę, że do celów podatkowych określacie wartość mieszkania na 240 tyś i wtedy notariusz od tej kwoty odprowadzi 2% PCC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts