Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ferno nie che uznać gwarancji, bo Ferno od którego kupiłeś te okna już dawno nie ma. Jest teraz "Ferno - bis" które od swojego poprzednika przejeło nazwę, makarketing, hale produkcjne, kadrę, prawię wszystko oprócz serwisu, praw gwaranycjnych i długów finasowych.

Jeśli mozna coś Ci doradzić to tylko wymiana szyb na nowe.

Witam

Jakoś nie mogę podejrzeć zdjęć aktualnie, ale wg mnie nie do końca winne będą okna, skoro mówisz, że ich właściwości pogarszają się z roku na rok to wina jest zapewne pogarszającej się warstwy izolacji termicznej w połączeniu.

Warto rozdłubać jedno okno i zobaczyć czy z pianki zostało tam coś jeszcze czy już nie, oczywiście wymiana szyba pomoże jednak nie zlikwiduje problemu.

Dodatkowo warto sprawdzić również wentylację pomieszczenia, nie działa może tak jak powinna skoro na szybach wyrasza się taka ilość wody.

Pozdrawiam

musisz wyregulować na okuciach skrzydła okien.

Na niektórych fotach widać lód na zawiasach dolnych oraz skrzydła nie licują ze sobą, są opuszczone - pewnie te najbardziej aktywne.

Wezwij profesjonalny serwis okien i wszystko będzie o`k.

P.S. niestety ale te nowoczesne technologie wymagają okresowych przeglądów - tak jak samochody :)

czy to tylko tej zimy pojawił się taki problem a wcześniej go nie było?

Na początku była rosa w zimie, ale tłumaczono mi, że to świeży budynek i wszystko jeszcze schnie, przy dużych mrozach był lód na silikonie, ale tej zimy rekordowo wielki.

pozdrawiam, dzięki za zainteresowanie tematem.

Witam

Dobrze widzę, że to okna zamontowane w wykuszu? łączone pod kątem ze sobą na styk? jeżeli tak to problemu całkowicie się na moje nie pozbędziesz, takie łączenie okien zawsze będzie "problemowe".

Są 2 okna połączone belką pod kątem 90, ale ta belka nie przemarza, jedynie szyby.

pozdrawiam, dzięki za zainteresowanie tematem.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Twardość lodu nie ma nic do rzeczy. Faktem jest temp. poniżej 0.

Jest wiele powodów :

- w szybie spada ilość gazu i jej parametry się pogarszają (minimalnie, ale jednak).

- masz zwykłą ramkę przyszybową która dobrze przewodzi temperaturę.

- masz sporą wilgotność/niewydają wentylację

- utrzymujesz w pomieszczeniach zbyt niską temperaturę,

- masz źle zamontowane okna (np. wstawione w złym miejscu w murze - stąd okolice okna są "zimne" i to sprawia że temperatura szybcej sięga zera

- masz np. zawilgoconą piankę wokół okna - co skutkuje jak wyżej.

- jak wspomniał Charlie - skrzydła są źle wyregulowane

- masz inne błędy montażowe (lub w wykonaniu okna) które w połączeniu z innymi przyczynami dają lód.

itp, itd....

Jeśli jesteś z Białej, to w mojej ocenie fachoe firmy od drewna to Trapez na Sitnickiej, Panorama na Janowskiej.