gozwei 11.05.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Witam, Mam do Was prośbę o pomoc w znalezieniu producenta / dostawcy rury lub podobnego "produktu" potrzebnego do budowy studni pomiarowej - już wyjaśniam: Potrzebujemy zainstalować geofizyczne przyrządy pomiarowe w kilkunastu odludnych lokalizacjach. Czujnik musi być zainstalowany na dnie "studni" z otwartym dnem. Studnia musi mieć około 2 metrów głębokości. Ponieważ chcielibyśmy, żeby studnia nie zawierała zbyt wiele stali pomyśleliśmy o pionowym wkopaniu rury kanalizacyjnej. Studnia musi mieć dużą średnicę aby zmieścił się do środka człowiek w celu instalacji i kalibracji (obstawiamy 1,2 - 1,5 metra). Mamy problem ze znalezieniem takiego produktu o możliwie niskiej cenie. Czy ktoś z Was orientuje się ile za taką rurę trzeba zapłacić i gdzie je kupić (ew pod jakim hasłem szukać)? Jesteśmy otwarci jeśli ktoś miałby lepszy pomysł niż rura kanalizacyjna. PozdrawiamMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielN 12.05.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Sprawdź czy rury szalunkowe do słupów okrągłych będą dobre. Są co prawda z tektury ale jeżeli je dodatkowo zaimpregnować ?Nie znam niestety cen dla takich średnic jakie potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 12.05.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Studnia wodomierzowa ale koszt ok 1800zł, najtaniej to kręgi betonowe. Z ciekawości co będzie mierzyła owa aparatura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekgips 12.05.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Witam Poszukajcie rur przepustowych drogowych żelbetonowych ( bardzo ciężkie i drogie ) , lub rur przepustowych z PCV karbowanych ( w miare lekkie ale tez pewno drogie ) , lub jak napisał Urgot zwykłe kręgi betonowe jak by nie patrzeć koszt dość duży bo i średnica jest duża pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 12.05.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 (edytowane) Może wystarczy zwykła płyta z tworzywa sztucznego (np. PVC, PP i inne takie). Dla studni o głębokości 2 m wystarczy Ci 8-10 m2. Płyta o grubości 2-3 mm powinna się wygiąć sama. Grubszą należałoby potraktować opalarką. Jeżeli ścianki studni mają być szczelne, to PP należy spawać (drutem z PP), PVC można zespawać (drutem z PVC), albo dać na zakładkę i skleić klejem do w/w. Myślę, że z kosztami zmieścisz się w 600 zł (oczywiście bez kopania).Nie pytaj mnie, czy to zadziała, bo nigdy nie robiłem takiej maniany:), ale sam często stosuję niestandardowe rozwiązania. Edytowane 12 Maja 2012 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts