Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szukam "rury"

gozwei

Recommended Posts

Witam,

Mam do Was prośbę o pomoc w znalezieniu producenta / dostawcy rury lub podobnego "produktu" potrzebnego do budowy studni pomiarowej - już wyjaśniam:

Potrzebujemy zainstalować geofizyczne przyrządy pomiarowe w kilkunastu odludnych lokalizacjach. Czujnik musi być zainstalowany na dnie "studni" z otwartym dnem. Studnia musi mieć około 2 metrów głębokości. Ponieważ chcielibyśmy, żeby studnia nie zawierała zbyt wiele stali pomyśleliśmy o pionowym wkopaniu rury kanalizacyjnej. Studnia musi mieć dużą średnicę aby zmieścił się do środka człowiek w celu instalacji i kalibracji (obstawiamy 1,2 - 1,5 metra).

Mamy problem ze znalezieniem takiego produktu o możliwie niskiej cenie. Czy ktoś z Was orientuje się ile za taką rurę trzeba zapłacić i gdzie je kupić (ew pod jakim hasłem szukać)?

Jesteśmy otwarci jeśli ktoś miałby lepszy pomysł niż rura kanalizacyjna.

Pozdrawiam

Marcin

Witam

Poszukajcie rur przepustowych drogowych żelbetonowych ( bardzo ciężkie i drogie ) , lub rur przepustowych z PCV karbowanych ( w miare lekkie ale tez pewno drogie ) , lub jak napisał Urgot zwykłe kręgi betonowe jak by nie patrzeć koszt dość duży bo i średnica jest duża pozdrawiam Tomasz

Może wystarczy zwykła płyta z tworzywa sztucznego (np. PVC, PP i inne takie). Dla studni o głębokości 2 m wystarczy Ci 8-10 m2. Płyta o grubości 2-3 mm powinna się wygiąć sama. Grubszą należałoby potraktować opalarką. Jeżeli ścianki studni mają być szczelne, to PP należy spawać (drutem z PP), PVC można zespawać (drutem z PVC), albo dać na zakładkę i skleić klejem do w/w. Myślę, że z kosztami zmieścisz się w 600 zł (oczywiście bez kopania).

Nie pytaj mnie, czy to zadziała, bo nigdy nie robiłem takiej maniany:), ale sam często stosuję niestandardowe rozwiązania.

Edytowane przez free_shop