rvitek 11.05.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Bardzo prosze o porade.Zmieniam pokrycie dachowe na gont bitumiczny.Obecny dach kopertowy 40-sto letni pokryty jest eternitem/na krokwiach deski po szalunkach na nich papa i eternit/.Jestem na etapie zakupu materialow i nie wiem co kupic .jedni mi radza na istniejace deski kłaśc gont,inni namawiaja na plyte osb ale jaka grubosc?czy na deski istniejace klasc plyte?czy na deski jeszcze pape i dopiero plyte osb?czy zerwac deski i na krokwie polozyc plyte?Ilu mam fachowcow tyle porad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 12.05.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Po zdjęciu eternitu i zerwaniu papy będzie można oszacować stan deskowania,na pewno podreperować deskowanie,podkład i gont. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.05.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 W przypadku gdy można ocenić stan desek od środka oraz jak gęsto były bite można podjąć decyzję jeszcze przed demontażem. W przypadku gdy deski są bite ściśle i jesteś estetą to nawet nie zrywałbym papy tylko bił gont. Jak deski rzadko to rwałbym papę i na deski płyta OSB grubość minimum 15 mm choć lepiej 18 mm (lepsze trzymanie papiaka i lepsza sztywność). Łączenie płyt w dowolnym miejscu. Na płytę pod gont podkład systemowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts