Gość wisienkozerca 12.05.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Interesują mnie Wasze doświadczenia, sugestie, oferty, schematy, ceny, uwagi, wszystko (aby konstruktywne i na TEMAT). Zamierzam budować dom prawie pasywny (styropian na ścianie 25cm,podłoga30cm,okna z ciepłym montażem, rekup, pompa ciepła, podłogówka....) i teraz chcę do tego mojego domku zainstalować kominek z płaszczem wodnym. W domu kominek musi być (!) - ładnie wygląda a szkoda tych kilku kW ,,wywalać,, w powietrze. Kominek będzie oczywiście z zamkniętą komorą spalania, odpalany sporadycznie. Ale bym chciał by zasilał podłogówkę (przez zawór 3drożny, lub inny mieszający). Ale bym chciał by kominek podgrzewał podjazd, chodniki/schody - przez glikol (lub coś innego niezamarzającego). Jak wykonać taką instalację? Ile to kosztuje? na co zwrócić uwagą? proszę doradźcie coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.05.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Dla sporadycznego odpalania inwestycja raczej mało rozsądna. Nie czepiamsię - odradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość wisienkozerca 12.05.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Dla sporadycznego odpalania inwestycja raczej mało rozsądna. Nie czepiam się - odradzam. Odpalana jak jest potrzeba - czyli zasypie śnieg (czyli sporadycznie ),ale jak system będzie się sprawdzał to będzie chodził częściej. Nie wszystko kupuje się z rozsądku - czasem głównym atutem jest wygoda/komfort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.05.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Odpalana jak jest potrzeba - czyli zasypie śnieg (czyli sporadycznie ),ale jak system będzie się sprawdzał to będzie chodził częściej. Nie wszystko kupuje się z rozsądku - czasem głównym atutem jest wygoda/komfort Musisz znaleźć więcej "za". Bo dla mnie wygoda i komfort to ogrzewanie tego co chcesz prądem. Poza tym mam PW, wiec nie gadam po próżnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.05.2012 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Witam. Jak masz "prawie pasywny" dom to ogrzejesz go w zupełności grzałką rekuperatora (prąd) i samym kominkiem z płaszczem (paląc co drugi, trzeci dzień). Albo odwrotnie - samą pompą ciepła. A kominek wtedy malutki i dla ozdobnego palenia - a najlepiej kózka. Więc po co dublować kominek z płaszczem i pompę ciepła jako główne źródła ciepła. Jak będziesz chciał z kominka ogrzewać podjazdy i kostkę na zewnątrz domu to koszty tego będą większe niż oszczędności na "prawie - pasywności" domu i założenia energooszczędności budowlanej to sobie będziesz mógł w kalosze schować. A komfort mieszkania w takim domu i grzania w takim kominku będzie równy z komfortem sierpniowego urlopu w Egipcie, Grecji, Tunezji czy Turcji - zaczniesz tęsknić za klimatyzacją w środku zimy ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość wisienkozerca 13.05.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 co znaczy ,że masz PW? chcecie powiedzieć, że będę miał za ciepło w domu? Że niema sensu instalowania kominka z płaszczem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.05.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 PW to forumowy skrót: płaszcz wodny. Chciałem Cię stopniowo oświecać. Forest poszedł na skróty:). Temat rzeka.Dom (prawie) pasywny wymaga odpowiedniego kominka właśnie z powoduprzegrzewania. Nie ma mowy o w miarę taniej, ogólnodostępnej technologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość wisienkozerca 13.05.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 No dobra, ale ten ,,właściwy kominek,, powinien być głównie ozdobą salonu (czyli ładnie wyglądający, palący się ogień) a zadaniem wtórnym by było jego ogrzanie pomieszczeń poprzez grawitacyjną dystrybucję ciepła (bez turbiny) i podgrzanie podjazdu. Jakieś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts