mura 12.05.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Witam dostałem wczoraj decyzje o warunkach zabudowy a w niej w punkcie maksymalna powierzchnia zabudowy wpisano 115m2ustalone na podstawie 3 okolicznych domów w tym jednego nie ma już od 30 lat. Projekt mam już zaklepany 122,5m2 powierzchni zabudowy. Można to jakoś obejść odwołać się, a może tak jak przy szerokości kalenicy jest 20% tolerancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cofee 20.09.2012 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Jeśli decyzja określa maksymalną powierzchnię zabudowy bez takich zwrotów jak około nie można przekroczyć ustalonego parametru powierzchni zabudowy co oznacza , że budynek nie może mieć nawet o cm więcej jak 115m2. Jeśli decyzja jest ostateczna warto podjąć próbę jej zmiany w zakresie ww. współczynnika np. powołując się na to że w okolicy (tzw. obszarze analizy) są budynki o powierzchni większej niż średnia - o ile oczywiście takie są. należy zaznaczyć że ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym w art.61 ust 1 wskazuje iż wystarczy by tylko jedna działka sąsiednia zabudowana była w sposób pozwalający na określenie gabarytów nowego budynku. Teoretycznie więc wystarczyło by znaleźć przynajmniej jeden budynek w obszarze analizy o powierzchni większej od średniej.Obszar analizy wynikać powinien z dostarczonych wraz z decyzją załączników tj. analizy graficznej i opisowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.09.2012 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 to sobie fajny projekt strzelili A może też chcą decydować ile w domu będzie wc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisek_79 30.10.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 mam ten sam problem Powierzchnia na dom wraz z garażem 180m2 mnie interesuje 250m2 no minimum 220m2dlatego że obok mnie jest lądowisko chciałem jak najniższy dom a oni mi dali dachy od 25 stopni do 45, a w okolicy sa domy co maja 20 stopni lub nawet płaskie (piszę o dwóch najbliższych sąsiadach ! ) Jutro jade do Gminy wyjaśnić sprawę i przepisać WZ na mnie bo mam jeszcze na starego właściciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts