Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam dostałem wczoraj decyzje o warunkach zabudowy a w niej w punkcie maksymalna powierzchnia zabudowy wpisano 115m2

ustalone na podstawie 3 okolicznych domów w tym jednego nie ma już od 30 lat. Projekt mam już zaklepany 122,5m2 powierzchni zabudowy.

Można to jakoś obejść odwołać się, a może tak jak przy szerokości kalenicy jest 20% tolerancji.

• 4 months później...

Jeśli decyzja określa maksymalną powierzchnię zabudowy bez takich zwrotów jak około nie można przekroczyć ustalonego parametru powierzchni zabudowy co oznacza , że budynek nie może mieć nawet o cm więcej jak 115m2. Jeśli decyzja jest ostateczna warto podjąć próbę jej zmiany w zakresie ww. współczynnika np. powołując się na to że w okolicy (tzw. obszarze analizy) są budynki o powierzchni większej niż średnia - o ile oczywiście takie są. należy zaznaczyć że ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym w art.61 ust 1 wskazuje iż wystarczy by tylko jedna działka sąsiednia zabudowana była w sposób pozwalający na określenie gabarytów nowego budynku. Teoretycznie więc wystarczyło by znaleźć przynajmniej jeden budynek w obszarze analizy o powierzchni większej od średniej.

Obszar analizy wynikać powinien z dostarczonych wraz z decyzją załączników tj. analizy graficznej i opisowej.

• 1 month później...

mam ten sam problem Powierzchnia na dom wraz z garażem 180m2 mnie interesuje 250m2 no minimum 220m2

dlatego że obok mnie jest lądowisko chciałem jak najniższy dom a oni mi dali dachy od 25 stopni do 45, a w okolicy sa domy co maja 20 stopni lub nawet płaskie (piszę o dwóch najbliższych sąsiadach ! )

Jutro jade do Gminy wyjaśnić sprawę i przepisać WZ na mnie bo mam jeszcze na starego właściciela.