Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dovre 2175 CBS - ktoś w łódzkim ma?

m-nick

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Czy ktoś w Łodzi i okolicy ma zamontowany może wkłąd Dovre 2175? Chcę kupić model 2175 CBS2, tylko chciałbym wcześniej zobaczyć go na żywo... jeśli ktoś ma i mógłby udostępnić/pokazać w ciągu 5 minut, proszę ładnie o kontakt :) [email protected] lub tutaj :)

Widziałem ten wkład w firmie Panek. Łódź ul. Stalowa.

Wielkie dzięki, rzeczywiście tam był.

Zbiło mnie jedynie z tropu, że ten model nie ma popielnika... Trzeba od razu do tego dokupić separator do odkurzacza, bo inaczej nie wymiecie się popiołu.

Do tego jedyne zabezpieczenie przed osunięciem drewna na szybę jest fakt, że palenisko jest 2-3 cm niżej niż szyba.

No nie wiem, nastawiłem się na Dovre, a teraz jestem w kropce. Mogę go kupić za 5,5-5,7 tys.

Proponowano mi też Hajduk Volcano 2P/2L (ze szprosem) za ok. 5 tys. i Hajduk Volcano 2PT/2LT (bez szprosa, szyba gięta) za 6,6 tys. No i najdroższy Romotop kv 55 r za 7 tys. (szyba gięta, podnoszony, stalowo-szamotowy).

Chcę wkład narożny, może być ze szprosem, rozprowadzenie ciepła - wymuszone - na ok. 120-130 m kw. Palenie może nie ciągłe, ale częste. Coś doradzicie? Obawiać się ww. wad Dovre?

Witam.

Miej w nosie na razie "wkład" ! - skup się na tym jak ma wyglądać kominek i całość instalacji. Do tego dobierzesz później samo palenisko. Skąd wiesz czy na przykład wkład jaki teraz wybierzesz będzie pasował do zabudowy jaką będziesz chciał mieć ?

Oduczcie się ludziska tożsamego traktowania wkładu kominkowego jako kominka - wkładów jest do "wyboru do koloru" ... dobrać można wszystko i do wszystkiego ... a jak nie będzie pasować to każda naprawdę dobra firma potrafi wykonać coś "na miarę" za wcale nie większe pieniądze.

Przykład - w wątku "Kominki nasze" prezentowałem ostatnio piec "Śpiewającą rybę", który nigdy by tak klarownie nie wyglądał, gdyby zastosować jakiekolwiek seryjnie produkowane palenisko (wkład). Była potrzeba - zrobiło się palenisko (Piotr wykonał). Inne nigdy by nie wyglądało tak szykownie :) i pasowało tak idealnie.

Pozdrawiam.

Już nie przesadzajmy, że wybieram wkład nie mając koncepcji kominka. Ta koncepcja jest, jest projekt 3D, pomysł jak ma być wykończony, brakuje wkładu. Zamawiać nie będę, bo nie chce wydać 20 tys. na dizajnerski kominek. Chodzi o coś rozsądnego. Z netowych fotografii projekt zbliżony do tego typu wykonań (różni się detalami):

http://img708.imageshack.us/img708/6194/img2745fk.jpg