Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chatka Madzi i Radka - D08a wg Muratora

Recommended Posts

Joyrad,

Już znalazłam firmę Rintal w Internecie. Piękne mają schody, trzeba to przyznać!

Widziałam tam piękne, proste poręcze drewniane i chyba takie zrobimy.

Niemniej jednak, to właśnie poręcz Twoich schodów była dla mnie natchnieniem!

Miłego weekendu (oby tylko nie padało)!!!

Maria

• Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Joyrad masz piekny dom i ogrod. Wszystko wyglada jak z bajki. Wnetrze bardzo ladne i jasne. Salon na zdjeciach wyglada na bardzo duzy.Kiedys zastanawialam sie nad tym projektem tylko bez poddasza .Jakos nie moglam sobie wyobrazic salonu i jadalni w jednym pomieszczeniu. Balam sie , ze jak postawie jakies meble w salonie i stol w jadalni to bedzie strasznie ciasno i nie bedzie juz tak przestronnie. Okazuje sie , ze salon z jadalnia polaczony wyglada naprawde bardzo fajnie a co najwazniejsze jest jeszcze duzo miejsca i swiatla.Naprawde nie moge sie napatrzec. Jeszcze raz gratuluje pieknego domu i ogrodu.

• 3 weeks później...
Z wrażenia zdołałam tylko jęknąć w niemym zachwycie :D . Kolory w ogrodzie masz po prostu rajskie. Coś niebywałego!!! GRATULAJCE !!! Napisz tylko proszę jaka duża jest Twoja rodzina, bo powieszchnia domu wydaje mi się ogromniasta :o . I zapytam niedyskretnie: sami sprzątacie czy wspomaga Was jakaś pomoc fachowa :wink: ? Pozdrawiam i serdecznie gratuluję, ALison

Dzięki Alison za miłe słowa. Powierzchnia naszego domu jest rzeczywiście spora - po podłodze ponad 300m2. A rodzina malutka bo 2+1. Wybraliśmy jednak ten projekt ponieważ podobał nam się architektonicznie i jak widać pasuje do działki. Myśleliśmy także o przyszłym wspólnym mieszkaniu z naszą latoroślą - i dzięki temu projektowi istnieje taka możliwość. Sprzątamy wszystko sami, chociaż pracy jest dużo.

joyrad,

buduję taki sam dom tyle że bez poddasza

dom masz cudo, ogród piękny

mam pytanie techniczne: jak wyprowadziłeś elektrykę do ogródka - lampy i nawadnianie - nasz wykonawca zaproponował wyprowadzenie skrzynki gdzieś na ścianie od strony gdzie łazienka na dole,

ale nam to się nie podoba (to znaczy mnie) - czy nie lepiej gdzieś w ziemi w jakimś peszlu doprowadzić z domu np. do tych lampek czy do końca tarasu? Skrzynki na zewnątrz chyba bez sensu?

Czy ogród sami projektowaliście, czy architekt? I kto zajmuje się ogrodem? macie ogrodnika, czy samodzielnie można taki ogródek zrobić?

Moja działeczka dużo mniejsza - bo tylko 1500 m (tyle co twój staw :lol: )

I jeszcze jedno pytanie - czy dla kuchni/jadalni/salonu jest tylko jeden grzejnik? Bo nie mogę się dopatrzyć drugiego?

Jest to dla mnie bardzo ważne bo zastanawiamy się nad podłogówką, i to rzutowałoby na podłogę w salonie.

Powiedz, czy to ogrzewanie które macie (1 grzejnik) wystarcza dla tak dużego pomieszczenia?

I czy parkiet się nie niszczy jak dziecko biega z ogrodu przez drzwi balkonowe? (nie wiem ile dziecko ma lat?)

Pozdrawiam

Beata

Odpowiedź dla BK (i wszystkich którym się to może przydać) :

Całość elektryki i sterowania umieściłem w rozdzielnicy usytuowanej w garderobie przy wejściu głównym. Obwody zewnętrzne i zasilanie wyprowadzone są w rurach ochronnych pod ziemią. Ciekawostka : sterowanie czyli załączanie obwodów oświetlenia zewnętrznego odbywa się poprzez zwykłe wyłączniki podtynkowe umieszczone tak, by widzieć co się zapala (sprytne, prawda). Jeśli chodzi o skrzynki elektryczne na zewnątrz to umieściliśmy jedną przy tarasie, a drugą przy stawie i wyposażyliśmy w gniazda na różne napięcia - baaaardzo przydatne w ogrodzie. Ponadto polecam umiejscowienia dodatkowego oświetlenia zewnętrznego w okapie dachu - super efekt.

http://foto.onet.pl/upload/39/87/_319259_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/9/8/_319265_n.jpg

Jeśli chodzi o ogrzewanie salonu i kuchni - to są tam dwa grzejniki - jeden pod oknem w jadalni, drugi przy dużym oknie tarasowym. Ponadto cała kuchnia i przedpokój oraz wiatrołap wyposażone są w ogrzewanie podłogowe. Szczerze mówiąc rzadko korzystamy z bezpośredniego wejścia do salonu - głównie używamy wejścia przez spiżarnię i garaż.