Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chatka Madzi i Radka - D08a wg Muratora

Recommended Posts

• Odpowiedzi 224
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam

Dom jest rzeczywiście bardzo ładny nie mówiąc o ogrodzie.

Widac że wszystko robisz z gustem i fachowo.Czy możesz powiedzieć coś o ogrzewaniu ? Jaki masz kocioł(piec),grzejniki,jakim paliwem ogrzewasz i cos o kosztach z tym związanych.Stoje własnie przed tym problemem i nie wiem na co sie zdecydować.Będę wdzięczny za informacje.

Pozdrawiam.

Jeśli chodzi i ogrzewanie to właściwie nie było wielkiego wyboru. W miejscu w którym mieszkamy nie ma mowy o gazie, w związku z czym zdecydowaliśmy się na olej opałowy. Kocioł którego używamy to Viessmann Vitorond 222, grzejniki Purmo oraz instalacja ogrzewania podłogowego. W ubiegłym sezonie zużyliśmy ok. 3.000 litrów oleju (wraz z podgrzewaniem ciepłej wody). Pomnóż przez aktualną cenę litra oleju i będziesz wiedział czy to dużo czy mało.

• 4 weeks później...

joyrad ,

ja też lubię wchodzić na Twoją stronkę i cieszyć oczka pięknym

wnętrzem i przecudnym ogrodem . Serdecznie gratuluję

spełnienia marzeń i jestem pełna podziwu , że tak wiele

pracy własnej w to wkładacie .

Bardzo spodobała mi się podłoga w salonie i jadalni ,

możesz zdradzić co to jest ?

Czekam też na jesienne zdjęcia ogrodu , bo wyobrażam

sobie , że teraz musi być u Was bajecznie .

I jeszcze jedno , trochę niedyskretne pytanie ( z góry za

nie przepraszam :oops: ) - w jakiej części woj. kuj-pom

mieszkacie ?

Pozdrowienia jeszcze z Bydgoszczy a niedługo z podbydgoskiego

Osielska

Maxtorka :)

Taras ma ok.70m2. Przy okazji rada dla wszystkich budujących - pamiętajcie by taras (szczególnie większy) zazbroić i wylewać jako jedną płytę. Nie stosujcie dyletacji - bo nie unikniecie pęknięć.

Rozumiem że cały taras ma być wylany jako jedna płyta ale nie połączony z domem. czyli dyletacja m być tylko przy domu czy wogóle ma jej nie być :-? :-? Jestem właśnie na etapie tarasów i robią mi dyletację przy domu. A zbrojenie masz na całej powierzchni tarasu???

Po długiej ciszy nagle tyle pytań. A więc :

Malinko - dobrze wszystko zrozumiałaś - dyletacja od strony murów, ale płyta tarasu wylana jako całość i oczywiście zazbrojona.

Sam zrpbiłem inaczej i mam kłopoty.

Maxtorka - podłoga to Uni-Clic w kolorze orzech wenecki

Zamieszkujemy zaś w zdecydowanie północnej części województwa - okolice Grudziądza,

mimilapin - z tym hotelem to strzał w dziesiątkę - tylko praca, praca a w domu jak w hotelu

Dziękuję wszystkim za miłe słowa.

Majko, uprzejmie donoszę że wiele mebli towarzyszyło nam już na starych śmieciach. Tych mniej reprezentacyjnych nie fotografowałem :wink: Gdy skończymy przyozdabiać kolejne pomieszczenie to się pochwalimy. Co do porządku to rzeczywiście mamy na tym punkcie lekki odchył i pucujemy, że aż miło :wink:

A jesienny ogród ? Wczoraj przyszedł spory mrozik (-5 C) i całość bardziej przypomina poskręcane pobojowisko. Może jednak jeszcze coś wynajdę ?

gorgu77 drzwi do garderoby to efekt naszej inwencji. Otwór drzwiowy wykonaliśmy wg projektu a to oznaczało, że nie można było dopasować standardowej stolarki. Ponadto garderoba nie ma okna, więc chcieliśmy to pomieszczenie chociaż trochę doświetlić. Wymyśliliśmy więc drzwi przesuwane wykonane z profili aluminiowych - kolor anoda szampańska - oraz piaskowanego szkła. Wykonał nam to producent szaf wnękowych.