janusz19772 12.05.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Witam.Piszę ponieważ chciałbym się dowiedziec od Was bardziej doświadczonych kolegów skąd biorą się takie zjawiska na elewacji jak:widoczne płyty, widoczne miejsca kołkowania.....Wiem,wiem ..gro z was napisze,że to dlatego bo nieprzeszlifowany styropian, bo niewypełnienie szczelin między płytami..........Dziś widziałem w deszczowy dzień elewację z tynkiem baranek wszystkie płyty, kołki śmiało mogłem policzy...MASAKRAA są jeszcze jakieś inne powody??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 12.05.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 janusz: jakbym miał stawiać - to nie było pomiędzy nałożeniem tynku i ociepleniem - gruntu. Takie wynalazki jak widoczne cegły, pustki etc po deszczu wynikają z winy zbyt cienkiego tynku, obrzutki czy co tam jest. Na styropian nie daje się iluś cm kleju [ta druga warstwa] tylko liczy się go w niewielkich milimetrach. Ale klej ZAWSZE się gruntuje przed nałożeniem tynku - jakiegokolwiek! - by m.in. i takie cuda nie wychodziły. Przy okazji grunt ma być położony tak jak go zaleca kłaść producent a nie tak jak sobie to firma wyobraża - czyli jeśli jest gotowy to nie może być rozcieńczany, dotyczy to zwykle tych najtańszych gruntów, jeżeli pisze że rozcieńczać 1:2 to tyle a nie po uważaniu, i tak dalej.Jeżeli zamiast gruntu pomazano ścianę preparatem gruntopodobnym to też takie cuda mogą wyjść. Oznacza to tyle, że po deszczu wilgnie klej i wilgoć dociera do styropianu / czy innego ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 13.05.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Witam. Piszę ponieważ chciałbym się dowiedziec od Was bardziej doświadczonych kolegów skąd biorą się takie zjawiska na elewacji jak: widoczne płyty, widoczne miejsca kołkowania.....Wiem,wiem ..gro z was napisze,że to dlatego bo nieprzeszlifowany styropian, bo niewypełnienie szczelin między płytami..........Dziś widziałem w deszczowy dzień elewację z tynkiem baranek wszystkie płyty, kołki śmiało mogłem policzy...MASAKRA A są jeszcze jakieś inne powody??? Za cienka warstwa kleju do siatki? Miałem już kiedyś taki przypadek - niestety u mojego klienta Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 13.05.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Witam. Piszę ponieważ chciałbym się dowiedziec od Was bardziej doświadczonych kolegów skąd biorą się takie zjawiska na elewacji jak: widoczne płyty, widoczne miejsca kołkowania.....Wiem,wiem ..gro z was napisze,że to dlatego bo nieprzeszlifowany styropian, bo niewypełnienie szczelin między płytami..........Dziś widziałem w deszczowy dzień elewację z tynkiem baranek wszystkie płyty, kołki śmiało mogłem policzy...MASAKRA A są jeszcze jakieś inne powody??? Te zjawiska występują wtedy jak bierze się ekipę opłacaną za 1m2 z materiałem dostarczanym przez w/w ekipę. Czasem jak sami załatwiamy materiał ale wierzymy ekipie( dobrze im z oczu patrzy, robią szybciutko, worki sprzątają po sobie etc.) a nas nie ma na placu budowy non-stop( wtedy drugą budowę obskakują z usługą wraz z materiałem). Prawidłowo zrobione ocieplenie+tynki i nie ma prawa być tak jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz19772 13.05.2012 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Za cienka warstwa kleju do siatki? Miałem już kiedyś taki przypadek - niestety u mojego klienta Pozdrawiam A jaka grubośc kleju powinna byc na zatapianej siatce używając pacy z ząbkami??8-10 mm starczy????a następnie zacierka???? I jeszcze kilka pytań do ludzi znających ten fach..... -Jeżeli kołek będzie już wbity w styropian(powiedzmy że będzie 2 mm od lica styropianu) to te otworki zaklejamy klejem do siatki czy do styropianu? -Jest możliwe coś takiego aby zrobic jedną ścianę na gotowo i przejśc na drugą?tzn... co zrobic z kątownikiem na scianie którą będziemy robic później ..wtopic go czy zostawic siatkę bez kleju ????? -już ostatnie pytanko....podobają mi się elewacje gdzie powiedzmy ocieplenie główne ma 10 cm a później idzie pas na środku ściany o szerokości 50 cm i grubości np.3 cm.... czy ten pas kleimy do styropianu i wszystko zaciągamy siatką czy robi się to inaczej???? Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 13.05.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 janusz: nie zrozumiałeś - druga warstwa kleju nie ma być liczona w cm a w mm i to niewysokich. Zaś blokadą dla przesiąkania dalej jest grunt, który trzeba położyć przed nałożeniem tynku. Jakby tak było takich wynalazków by nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts