demolka19 12.05.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Witam serdecznie.Trzy lata temu zgłosiłem budowę budynku gospodarczego ale powstał budynek mieszkalny z mieszkalnym poddaszem. Chciałem to teraz zalegalizować ale nie wiem jak mam to teraz zrobić. Rozmawiałem ze znajomym geodetą i on mi poradził żebym poszukał jakiegoś biura projektowego które zrobi mi projekt na budynek który już stoi. Okazało się że na mapach w starostwie budynek jest już naniesiony mimo że nikt z nadzoru go nie odebrał i nikt nie chce sie tego podjąć. Doradzono mi albo żebym się sam zgłosił i zapłacił karę 25tys. zł(jakaś paranoja bo czytałem sporo na ten temat i nie ma taryfy ulgowej dla takich co się sami zgłaszają) albo zostawić to tak jak jest i zacząć mieszkać Czy mógłby mi ktoś coś doradzić? Jak teraz pozbierać to rozlane mleko?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 12.05.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Rozumiem, że budynek gospodarczy był na zgłoszenie ? Jeżeli chcesz to uregulować, to pozostaje procedura legalizacyjna. Rozumiem, że były jakieś przeszkody, aby nie starać się o Pnb dla mieszkalnego. Mam nadzieję, że ustąpiły. Niestety nie ma innego wyjścia . \Gdybyś budował budynek gospodarczy na pozwolenie (większy, wyższy itp), to pewnie dałoby się przeprowadzić zmianę sposobu użytkowania. Ale tak - to tylko legalizacja. Te 25 000 to nie kara tylko opłata legalizacyjna. I za budynek mieszkalny wynosi chyba 50 000 zł. Niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demolka19 13.05.2012 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Główną przeszkodą były pieniądze:( sam budynek 50 tys. nie jest wart i nie mam takich pieniędzy żeby wywalić na legalizację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.05.2012 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Ale masz 10.000 na mandat, jak przyjdzie kontrola (a sąsiedzi lubią takie akcje) - i na wynajęcie mieszkania do czasu legalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demolka19 15.05.2012 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Teraz mam Pieniądze na legalizację ale nie wiem jak ją załatwić. Mieszkać i tak muszę w mieście:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azn 25.05.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Jedyna oficjalna procedura to legalizacja, z zapłaceniem kary 50tyś. Żeby to było możliwe, musisz zlecić architektowi wykonanie projektu powstałego już domu i musi to być projekt zgodny z aktualnymi warunkami technicznymi oraz planem miejscowym / aktualnymi warunkami zabudowy. Jeśli wybudowany dom jest niezgodny z przepisami, będzie musiał zostać do nich dostosowany. Dokumentacja będzie musiał spełniać wszystkie wymagania normalnej dokumentacji budynku składanej z wnioskiem o pozwolenie na budowę, z tym , że będzie jeszcze wymagała podpisu architekta sprawdzającego (normalnie przy bud. jednorodzinnym nie wymagane). Do tego będziesz musiał jeszcze skompletować dokumenty wymagane do wniosku o pozwolenie na użytkowanie (też w normalnej sytuacji przy bud. jednorodzinnym nie wymagane).W razie czego więcej informacji udzieli Tobie telefoniczne Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego (PINB) Wszystkie inne "możliwości" działania w zaistniałej sytuacji (np. częsty wśród inwestorów pomysł pomysł wykonania "inwentaryzacji" wstecz, czyli przed przebudową i zgłoszenie przebudowy z wnioskiem o pozwolenie na budowę) to kombinowanie na własne ryzyko inwestora i architekta, który się pod tym podpisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 25.05.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Podobno mają być zmiany dot. pozwoleń na budowę. Może da się w ten sposób: http://biznes.onet.pl/domy-bez-pozwolen,18496,5137808,1,news-detal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.05.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Tak, tylko takie legendy krążą od 4 lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demolka19 25.05.2012 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Ja również słyszałem o tym nowym prawie budowlanym ale kiedy ono wejdzie i czy wejdzie w życie to nigdzie znaleźć nie można:(Jeśli by to było wciągu roku to problem by się sam rozwiązał-ale to nierealne coś mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.05.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Przepraszam bardzo – kto Ci takich głupot nakładł do głowy. Nawet jak wejdzie bardzo liberalne prawo budowlane, to Ciebie i tak „rozliczą” ze starego. Pomijam już fakt, że ten liberalizm, oznacza również dużo większe kary za nieprzestrzeganie przepisów – a Ty złamałeś wszelkie przepisy zarówno według tego starego i tego nowego co ma nadejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts