Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Na początek pragnę poinformować że można wpisywać komentarze w tym temacie.

Po przeszło roku walk z różnymi urzędami udało nam się uzyskać pozwolenie na budowę i zacząć budowę naszego domku. Wybór padł na projekt Z69 Gp czyli wersja z doklejonym garażem. Jest nas trójka więc w zupełności wystarczy.

Gdy już zgromadziliśmy dokumentację i złożyliśmy wniosek o pozwolenie na budowę czas na poszukiwania ekipy budowlanej. Później artykuł w Muratorze o samo budowaniu i chwilowa ekscytacja że inni mogą to i ja mogę, po przekalkulowaniu czy mi się to opłaca stwierdziłem że nie bardzo, może gdybym uprawiał jakiś wolny zawód to ok ale będąc uzależnionym od korporacji nie dam rady bo budując weekendami to będę budował z osiem lat.

Znalazłem ekipę za dość fajne pieniążki, nie za drogo nie za tanio no i przede wszystkim ekipę która nie bierze zaliczek i spisuje umowy. Specjalizują się w budowie z Ytonga więc to wygrało. Termin udało mi się wybrać na maj, umowę podpisałem w grudniu że wchodzą po długim weekendzie majowym, i się pojawili w tym terminie.

Zaczęło się kopanie i ... woda. Poradziłem sobie z nią bo okazało się że przerwano dren (ekipa od gazu) który biegł obok fundamentów i jak wykopane zostały ławy to stwierdził że tam sobie wypuści wodę co by było wesoło. Problem zażegnany poprzez naprawienie drenu.

web.jpg

Wiązanie zbrojeń, podsypka do wykopu, suchy beton, układanie zbrojenia itd itp, no i jest grucha :)

DSCN0769.jpg

Później standardowo lanie lanie lanie

DSCN0775.jpg

No i jest pierwszy etap ŁAWA !

DSCN0784.jpg DSCN0786.jpg

Ot na razie cała nasza historia ale ciąg dalszy na pewno nastąpi bo musi nastąpić

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Dziś po dwóch tygodniach przerwy pojawiła się ekipa (mieli być w zeszły poniedziałek :) ) i po pierwszym dniu murowaniu bloczków postępy wyglądają tak.

1 dzień (2).jpg

1 dzień.jpg

1 dzień (1).jpg

Oficjalnie poślizg spowodowany był dokończeniem innej budowy, miał zając tydzień a zajął im dwa, sądzę że im dalej posuwać będą się prace to będzie weselej, dobrze że nie śpieszy mi się z tym domem bo pewnie nie byłoby mi do śmiechu.

Edytowane przez irasos

Drugi dzień murowania bloczków.

2 dzień (4).jpg

2 dzień (2).jpg

2 dzień (3).jpg

2 dzień.jpg

Czym mnie zaskakuje ekipa to to że jest bardzo czysto na budowie, nie ma walających się workach po cemencie, jak zdejmą bloczki z palety zaraz układają palety w jednym miejscu, wszelkie śmieci po posiłkach umieszczane są zaraz w koszu, ogólnie fajny porządeczek.

Edytowane przez irasos

• 2 weeks później...

Oto przedstawiam stan na dziś i melduje że fundament zakończony.

Prace wykonane to:

- wykop

- zbrojenie i zalanie 13 m3 betonu

- murowanie bloczków 8 warstw po 147 sztuk na warstwę i wylanie wieńca na górnej warstwie

- dysperbit 160 kg

- zasypanie i zagęszczenie 190 ton piasku

- ocieplenie styropianem 10 cm.

Pozostało obsypanie w około ale piasek i koparka już zapłacone. Kwota która wyszła to 31 tyś zł.

stan 0 (2).jpg

stan 0 (1).jpg

stan 0.jpg

• 2 weeks później...

Dziś moja ekipa położyła cztery warstwy, kładą równo i szlifują dość ostro aby niwelować nierówności, jakoś sobie poradzą, tak mówią. Podnosze poziom okien na pięć warstw Ytong, Pięć warstw to 100 cm, chce dać 16 cm styropianu na posadzkę, po dodaniu chudziaka 8 cm na posadzkę około 5 cm zostanie mi 95 cm gdyż chudziak będę miał niżej od poziomu bloczków o 17 cm. Tak sobie to wykombinowałem

Oto fotki z dzisiaj

2 dzień godz 11 ta.jpg

2 dzień garaż.jpg

2 dzień garaż tył.jpg

2 dzień taras.jpg

2 dzień wejście.jpg

Okna wyjdą szerokość 180 cm wysokość 140 a nie 150 jak w projekcie i myślę że te 10 cm nie robi różnicy. Bardzo mocno improwizuje na budowie i ciekaw jestem co z tego wyjdzie :)

Edytowane przez irasos

Dzisiaj zakończyli murowanie ścian, teraz szalują wieniec, zdjęć nie ma bo dzisiaj miałem taki armagedon w pracy że na budowę wpadłem tylko na 5 minut i nie miałem siły robić zdjęć. Jutro coś wkleję :) Kolejna rzecz która mnie ujęła to posprzątane po murowaniu, wszystkie spadki kleju wyczyszczone, w środku pozamiatane że nie ma śladu po cięciu bloczków, wszystkie odpady bloczków ułożone w jednym miejscu obok budynku.

troszkę się opuściłem w wklejaniu zdjęć więc proszę o to kolejne postępy, są to zdjęcia wykorytowań pod ścianki działowe, każda ścianka będzie zazbrojona w dwa pręty fi 12, wiem że może przesadzam ale co tam :)

DSC_0092.jpg

DSC_0093.jpg

DSC_0095.jpg

DSC_0096.jpg

DSC_0097.jpg

Pomysł o korytowaniu i zbrojenia pod ścianki działowe wyszedł od ekipy budujacej

Edytowane przez irasos

Dziś też przyjechał komin systemowy, zalano też chudziak w garażu, rozpoczęto tez murowanie wyjścia z tyłu garażu i wejście do domu. Taras jest gotowy, zdecydowaliśmy że taras będzie miał 6 metrów długości na 4 metry szerokości z zejściem wzdłuż budynku.

DSC_0101.jpg

\DSC_0102.jpg

DSC_0103.jpg

DSC_0104.jpg

Nie wiem na jakiej wysokości dać wejście w komin rury od kominka bądź kozy bo w sumie się jeszcze nie zdecydowałem co będzie wchodziło w wystrój salonu i wspomagało ogrzewanie.

Edytowane przez irasos