Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostki LIBET - wątpliwości co do jakości (ZDJĘCIA)

Recommended Posts

No to otwórzcie link. Kiedyś miałem podobny problem a ze byłem aktywnym forumowiczem forum alfy więc tam rzuciłem temat. Finalnie wszystko dobrze się skończyło.

http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.php?t=33379&highlight=

U mnie od poniedziałku prace mają ruszać :) WRESZCIE!

Na poniedziałek mam też obiecany transport całej kostki.

• Odpowiedzi 423
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mały poślizg z uwagi na awarię samochodu, ale dzisiaj przyjechała kostka.

Co prawda gdzieś zapodział się 1 metr akropolu, ale to szczególik i mają mi go dowieźć w najbliższym czasie.

Tak czy siak: zajechało wielkie auto, rozładowało nową, śliczną kosteczkę. Wszystko nowiutkie, świeżutkie z jednej partii. Dokładnie tak jak mi obiecywano.

Od środy ruszają prace.

Na razie współpraca ze sprzedawcą i producentem jest wzorowa. Przemiły i bezproblemowy kontakt.

Oby tak dalej :)

DSCN2629-1.jpg

DSCN2631-1.jpg

DSCN2635-1.jpg

DSCN2638-1.jpg

2-3.jpg

Edytowane przez grzegorz_si

Prace ruszyły z kopyta. Spora część kostki zdemontowana. Trwa odkopywanie i demontaż obrzeży.

Stara kostka czeka na zabranie.

Jest trochę bałaganu, ale wszyscy ze sobą dobrze współpracują (dowóz materiału przez sprzedawcę, odbiór wadliwego towaru, itp), więc idzie to sprawnie i nie ma przestoju.

Moi mistrzowie układają już na nowo obrzeża. To akurat schodzi bardzo długo, bo szef ekipy jest tutaj wyjątkowym pedantem :)

DSCN2644.jpg

DSCN2647.jpg

DSCN2648.jpg

DSCN2650.jpg

DSCN2657.jpg

Prace trwają nadal. Trochę opóźnia wszystko deszcz, ale widać postępy. Największa dłubanina, czyli obrzeża już prawie gotowe. Powstają chodniczki z piccoli.

Kasztanowa jest teraz przecudnie kolorowa, ale równocześnie jest sporym wyzwaniem dla brukarzy.

Na etapie układania właśnie tego typu kostki z colormix sporo ekip z lenistwa robi papraninę a potem się tłumaczą, że tak kostki były pakowane: Trzeba przeglądnąć całość palet, w tym też i w warstwach!

Bardzo często jest tak, że wyraźnie kontrastujących kolorem kostek jest mniej i trzeba nimi oszczędnie gospodarować, tak aby tych kostek wystarczyły na całość nawierzchni. Wtedy jest super efekt.

Chodzi o to, aby nie doprowadzić do sytuacji w której te kontrastujące po połowie metrażu się wyczerpią a dalej układają mdłym kolorem, bo brukarzom nie chce się sortować. W przypadku tych kostek, książkowe mieszanie z trzech palet nie wystarcza. Trzeba się trochę namęczyć aby wydobyć ich urodę, ale warto.

Moim chłopakom rzecz jasna tego tłumaczyć nie trzeba :)

Powoli robi się ładnie.

Przy okazji: widać efekt fabrycznej impregnacji tej kostki. Jak się ją poleje wodą to ta woda w ogóle w kostkę nie wsiąka.

DSCN2687-1.jpg

DSCN2688-1.jpg

DSCN2690-1.jpg

DSCN2691-1.jpg

DSCN2781-1.jpg

Miło widzieć, że wszystko się wyjaśniło i ruszyło z kopyta :)

Teraz trochę spokojniej biorę się za zakup. Długo się zastanawiałem i mój typ to kostka sypana z kolorem solaro, też Akropol.

Tylko Libet robi taki kolor, ale przez ten wątek miałem trochę wątpliwości.

Rozumiem, że doszliście do porozumienia i wszystko jest OK?

Jak z płacą dla firmy wykonawczej? Płaci producent, sprzedawca?

W ogóle dostał już cokolwiek?

Pytam z ciekawości, bo jakby nie patrzeć ja bym się trochę bał, chyba że kasą Ty zarządzasz :)

Nowa kostka faktycznie wygląda o niebo lepiej.

Tomciow na razie naprawdę wszystko jest OK.

Zgodzili się na wykonawcę, który już tą kostkę u mnie układał i o to prosiłem.

Oni płacą, tzn. tak naprawdę to jest jedno porozumienie "trójstronne". We wszystko honorowo włączył się Libet. Trzyma to całością dyrektor ds. sprzedaży i to jest dla mnie i dla wykonawcy gwarancja, że będzie jak trzeba, finansowo również.

Z tego co wiem wykonawca dostał już 2 transze wynagrodzenia za swoją pracę, więc ja się nie martwię, on raczej też chyba nie.

Ja do kasy się nie mieszam :)

Generalnie wszystko zgodnie z planem. Odebrali sobie starą kostkę, zgodnie z umówionym terminem, nawet brakujący metr akropolu już na mnie czeka :)

Nic tylko pochwalić.

Jeszcze z tydzień - dwa i po bałaganie śladu nie będzie.

Układanie praktycznie skończone. Jeszcze do przycięcia kostki na tarasie i piaskowanie, ubijanie kostki i coś co wyróżnia akurat tą ekipę, spośród kilku, których miałem okazję oglądać przy pracy: wyszukiwanie i usuwanie wszystkich mankamentów, które wychodzą po tym etapie, czyli: wymiana poobijanych kostek, poprawki w miejscach, gdzie pojedyncze kostki za bardzo się zapadły, albo za bardzo wystają, oraz miejsca w których kostka jest niżej niż obrzeże.

Akurat tutaj jest przykład na to, że przy obrzegowaniu w postaci kostki na betonie DA SIĘ ZROBIĆ tak, aby nawierzchnia była równo z rzędem kostki stanowiącej obrzeże.

Trzeba się tylko trochę postarać :)

Oczywiście odpada sytuacja w stylu: "nasypiemy panu piachu a pan sobie będziesz biegał z miotą" :)

Jak widać na zdjęciu podwórko wraca do swoich dawnych kolorków. Jeszcze 1-2 dni i spokój.

DSCN2813.jpg

DSCN2879.jpg

DSCN2887.jpg

Czy prezes już umówił się na przecięcie wstążki przed dopuszczeniem do ruchu? :) O lokalnych politykach PO i PIS nie wspomnę, bo chyba będą wszyscy:)

No cóż... po tym jak prezes odmówił udziału imprezę odwołałem. Choć po zastanowieniu możesz wpaść jak chcesz. Jakieś pół litra zawsze się znajdzie do obalenia :p

• 2 weeks później...
Czyli finalnie, tak jak u mnie wszystko dobrze się skończyło. Firma LIBET załatwiła sprawę jak należy.

Witam

W czwartek był odbiór w obecności sprzedawcy oraz przedstawiciela Libetu.

Prace są już zakończono.

Brukarze mimo to i tak jeszcze zaglądali bo biegali ze szczotkami i ubili mi jeszcze tarasik.

Teraz popadało i jeszcze raz przyjdą pozamiatać - tacy już są, że ciężko się ich pozbyć :)

Finalnie wszystko dobrze się skończyło, choć ostatnim "guziczkiem" będzie wypłacenie wykonawcy oraz dostarczenie faktury.

W wolnej chwili wkleję zdjęcia dla porównania.

Cieszę się że mam to już za sobą.

Kostka wygląda super, chłopaki się postarali jeszcze bardziej niż za pierwszym razem a producent załatwił sprawę jak trzeba.

• 3 weeks później...
Myślę że na całą sprawę ogromny wpływ miał odzew jaki temat wywołał na forum. Sprzedaję kostkę brukową(Awbud , Bruk-Bet) i byłem zaskoczony postawą Libetu, W przypadku moich dostawców dominuje postawa pro-klient i nikt od odpowiedzialności się nie miga. A reklamacje to znikomy odsetek całej sprzedaży np. w ubiegłym roku nie było żadnej. Problemy tego typu zdążają się przy uruchamianiu nowych linij produkcyjnych, jeden z pod-krakowskich producentów miał wysyp tego typu reklamacji w pierwszych dwóch latach produkcji w nowo otwartym zakładzie.

• 3 weeks później...
Witam gratulacje ;) mam pytanie czy wychodzą jakieś wykwity na kostke i czy kostka była impregnowana bo się zastanawiam nad impregnacja

Witam

Wykwity pojawiają się niewielkie. W tej chwili ich już raczej nie widać. Ja nie będę impregnował, bo za duży koszt a trwałość takiej impregnacji niewielka.

Po co wyrzucać z 1000 zł, jak po roku będzie to samo?

Przy okazji mam już zdjęcia po wszystkich pracach i wrzucę je jak najszybciej.

Wszystko jest skończone, trawka posiana, posprzątane. Pieniądze wykonawcy WYPŁACONE.

Na koniec zbliżenia. Myślę, że różnica jest widoczna. Krawędzie i barak rdzawych plam. Teraz trzymam kciuki aby po pierwszej zimie było w porządku :)

Oczywiście wątek, jako że jest wyjątkowo popularny pozostawiam otwarty i o nim nie zapominam. Po zimie wstawię kilka zdjęć z bliska i daleka i zobaczymy czy wada się nie powtórzy.

Dziękuję serdecznie wszystkim odwiedzającym i wszystkim którzy mi pomagali i mnie wsparli.

Dziękuję również dwóm paniom z Libetu za to, że zajęły się tą sprawą i doprowadziły ją do końca.

Aha na koniec: miałem kilka e-maili z prośbą o namiary na wykonawcę. Jeżeli nie złamie to żadnego punktu regulaminu forum to podam je tutaj.

Myślę, że jest to do przyjęcia. Jeżeli nie to znajdziecie go w wątku "biała i czarna lista wykonawców" czy jakoś tak z regionu Małopolski.

Gość się nazywa Maksymilian Zych, firma Artbruk, tel. 692119387.

Praca jest na zdjęciach. Ja zadowolony byłem, choć jestem wybredny i polecam, ale każdy sam decyduje i wybiera wykonawcę na własną odpowiedzialność :)

z1.jpg

z2.jpg