ogor82 13.05.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Witam. Sprawa wygląda następująco - rodzice wybudowali dom na dużej działce. Dom stoi ~ 10 lat. Postanowiłem się dobudować do rodziców i stworzyć dom typu bliźniak z jedną współną ścianą. Całość już stoi i jestem na etapie podłączenia wody. I tu moje pytanie. Na ścianie która jest wspólna dla dwóch domów u rodziców jest wyprowadzenie wody rurą fi 18 pod zmywarkę. Za tą ścianą w mojej części mam kotłownię i tam chce doprowadzić wodę. Czy mogę przebić się przez wspólną ścianę i rozprowadzać wodę przez hydraulikę od rodziców ? Rodzice mają dwie łazienki i kotłownie - piec na gaz. Ja również będę miał dwie łazienki i piec na gaz. Czekam na podpowiedzi. Istnieje równieź druga opcja ciągnąć wodę od drogi ale wiąże się to ze znacznymi szkodami - trzeba przekopać zrobiony już ogród , rozbierać kostkę itp. Mam pomysł nie wiem czy dobry podłączyć najpierw ciśnieniomierz do tego zasilania i odkręcić kurki z wodą i sprawdzić o ile spadnie ciśnienie. Może ktoś ma inne propozycję. Chętnie wysłucham wszystki rad. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 13.05.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Witam. Sprawa wygląda następująco - rodzice wybudowali dom na dużej działce. Dom stoi ~ 10 lat. Postanowiłem się dobudować do rodziców i stworzyć dom typu bliźniak z jedną współną ścianą. Całość już stoi i jestem na etapie podłączenia wody. I tu moje pytanie. Na ścianie która jest wspólna dla dwóch domów u rodziców jest wyprowadzenie wody rurą fi 18 pod zmywarkę. Za tą ścianą w mojej części mam kotłownię i tam chce doprowadzić wodę. Czy mogę przebić się przez wspólną ścianę i rozprowadzać wodę przez hydraulikę od rodziców ? Rodzice mają dwie łazienki i kotłownie - piec na gaz. Ja również będę miał dwie łazienki i piec na gaz. Czekam na podpowiedzi. Istnieje równieź druga opcja ciągnąć wodę od drogi ale wiąże się to ze znacznymi szkodami - trzeba przekopać zrobiony już ogród , rozbierać kostkę itp. Mam pomysł nie wiem czy dobry podłączyć najpierw ciśnieniomierz do tego zasilania i odkręcić kurki z wodą i sprawdzić o ile spadnie ciśnienie. Może ktoś ma inne propozycję. Chętnie wysłucham wszystki rad. Pozdrawiam fi 18mm? jeśli tak to o wiele za mało jak na to co chciał byś do tej rury podłączyć, ciśnienie nie jest wyznacznikiem ilości przepływającej wody zwłaszcza przy tak małych średnicach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogor82 13.05.2012 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Kolego piszesz że nie ciśnienie nie jest wyznacznikiem to co jest ? W jaki sposób mogę spradzić czy wystarczy to do zasilenia mojego domu w wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 13.05.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 przekrój czyli pole koła rury, zsumuj pole najważniejszych punktów poboru i wyjdzie Ci jakie pole muś mieć przekrój rury zasilającej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.05.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Kolego piszesz że nie ciśnienie nie jest wyznacznikiem to co jest ? W jaki sposób mogę spradzić czy wystarczy to do zasilenia mojego domu w wodę Abstrahujac od tego, czy taka rura starczy do zasilenia calego domu, zworc uwage na jeszcze 2 aspekty. 1. odbior domu. Wtedy musisz okreslic skad masz wode. Jesli w pozwoleniu masz napisane wodociag, to bedzie nadzor budowlany chcial zebys sie pochwalil umowa z wodociagami. Moze sie okazac, ze stwiedzeni ze wode masz przez sciane z drugiego domu, to malo. A czy wodociag, zgodzi sie na cos takiego? Gdzie zamontujesz wodomiearz mierzacy Twoje zucycie wody itd, itp. 2. Roznie sie losy ludzkie ukladaja. Twoim rodzicom zycze jak najlepiej. A co jesli ten ten dom nie bedzie do nich za 10 lat nalezal? Nowy wlasciciel zakreci kurek i juz. Jesli sie dzielisz z kims mediami, wspouzytkujesz przylacze wodne, studnie, droge itp, to moim zdaniem, nawet z wlasnymi rodzicami powinienes ten fakt zalegalizowac, poprzez odpowiedni wpis o sluzebnosci w ksiedze wieczystej! Wtedy nikt CI kurka nie zakreci. Pewnym rozwiazaniem malej wydajnosci takiej cienkiej rurki, moze byc zastosowanie duzego hydroforu u Ciebie. Bedzie stanowil bufor na chwilowe duze zuzycie wody. Ale wtedy jakby ktos chcial sie wykapac, druga osobwa wzisasc prysznic a jednoczesnie pralka + zwmywarka, to wody moze byc i tak malo. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irrka 31.01.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Najłatwiej sprawdzić ile wody przepływa mierząc czas napływania wody aby napełnić 10 l. Rurą 18, i to pewnie jeszcze jest miara zewnętrzna rury to nie poleci napewno za dużo wody. Jestem specem od nawadniania, nie od budowy, ale na rurce 16 czy 20 to byś nawet kilku większych zraszaczy nie podpiął, a rurką poniżej 20 mm nie poleci wiecej niż 1,2 m3 przez godzinę ( tak mniej więcej) a to baaardzo mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts