miloszenko 01.06.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 No zalezy o jakiej sredniej mowisz: moj obecny ma ok 5.5 KW, nastepny bedzie mial ok 4 KW, dzisiaj srednia to juz chyba bardziej w okolicy 7-8 KW, mowie o domach wielkosci 120-130 metrow, bo chyba takich najwiecej powstaje. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 01.06.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 bardzo dobrze zrozumiałeś pedronx. ... Może niejasno się wyraziłem... Chodziło mi o to że niezależnie jak dużo będzie tych kilowatów z ziemii, to powietrze nie jest w stanie go więcej przetransportować: "Bo nawet jak zbudujemy system oferujący nam moc 12kW TO NIE MAMY CZYM tej mocy transportować." Pytanie moje brzmi: po co Piczman buduje taki duży odbiornik energii (ta rura w ziemii) skoro powietrze i tak jej nie odbierze/przeniesie w całości? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.06.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 GWC dla okresu zimowego w domku 140m2 w zupełności wystarczy.Temp.po wyjściu z GWC >0oC.Można powiedzieć,że cel osiągnięty.GWC dla okresu upalnego(28-30oC) w domku 140m2.Max.obniżenie temp.w środku to 3-4oC.Więcej niż ta wartość to pkt.rosy i konsekwencje.Cel osiągnięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 01.06.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 arturo, do tego tematu nie podejdziesz ani z przodu ani z tyłu, trzeba z boku, nie wiem co piczman tam wyprawia ale da się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 03.06.2012 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Wydaje mi się, że Piczman pisał gdzieś, że klient już miał tą dziurę w ziemi i postanowił ją zagospodarować na GWC. Więc albo jakiś "spadek", albo chybiona inwestycja, i specjalnie dla GWC to nie było wiercone. Ale może źle pamiętam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 04.06.2012 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 musi na najwyższym biegu robić co najmniej 1 wymianę. biorąc pod uwagę, że chłodząc poprzez GWC [glikolowe bo z takimi mam doświadczenia] centrala otwiera klapę bypass i jej wydajność wzrasta dzięki mniejszym oporom przepływu powietrzato efekt bardziej intensywnego przewietrzania uzyskujemy automatycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 04.06.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 może to nie chodzi o to , aby tłoczyć więcej/zimniejszego powietrzaa raczej o to, aby nie nagrzać/wychłodzić dolnego źródła w długie upały/mrozytylko to będzie lekko 10 tysięcy za wiercenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygmunt_b 05.06.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Witam! Mam takie wrażenie, że takie rozwiązanie wymiennika ciepła nie zda egzaminu. Inaczej - będzie o wiele gorszy efekt, niż można by było uzyskać przy dwóch, płytszych otworach ale oddalonych od siebie. Problem jest taki, że rura zdawcza jest bardzo blisko odbiorczej a dookoła są one lepiej zaizolowane niż między sobą. Czyli najbardziej rozgrzany czynnik przepływa w bezpośrednim sąsiedztwie tego, który powinien być najbardziej schłodzony. Zatem największy przepływ energii pomiędzy rurkami będzie przy samej górze otworu. Na dole oczywiście temperatura glikolu spadnie i się wyrówna między nimi i otoczeniem, ale potem, im wyżej będzie, tym bardziej będzie się ogrzewał by wreszcie ogrzany trafić do domu. Uważam więc, że spadek temperatury będzie, ale nie spektakularny i bardzo szybko wyczerpie się możliwość wymiany energii. Opisany schemat jest na lato - w zimie, oczywiście będzie odwrotny. Teoretycznie pomogłoby cykliczne wyłączanie pompy. Ustawienie czasówki na pełną wymianę glikolu w rurkach. Po "załadowaniu" rurki przerwa aż ciepło przejdzie z gruntu do glikolu lub odwrotnie i przepompowanie jego do wymiennika ciepła w domu. Jednak sprawność czegoś takiego nie będzie imponująca ze względu na skromną pojemność. To takie 0,03 zł ode mnie i obym się mylił... Pozdrawiam,Zygmunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 06.06.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 się porobiło... czekam i czekam na relacje od Piczmana, już się nawet zacząłem niepokoić, że się tym ostatnim ggwc do chin przewiercił, aż tu czytam coś takiego: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?18098-Kto-ma-rekuperator-kt%C3%B3ry-ju%C5%BC-dzia%C5%82a!!&p=5381936&viewfull=1#post5381936 No nieeee! Piczman, nie rób fochów Jesteś jedną z najpożyteczniejszych osób na tym forum! Nie opuszczaj nas, owieczek swoich, z zakopanymi już rurami, z zakupionymi nagrzewnicami! Nie teraz! Nigdy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 06.06.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Witam! CUT! To takie 0,03 zł ode mnie i obym się mylił... Pozdrawiam, Zygmunt. Zygmunt, A wchodziłes kiedys do środka starej studni? Tam jest naprawdę zimno w lecie i ciepło zimą. Tu długość rurek i czas jest "on plus". To, że są one zaizolowane grubością ścianki rurki oraz tym, że nie leżą bezpośrednio w ziemi IMHO w nie ma znaczenia (właśnie ze względu na czas). Tu się wszystko ładnie powinno uśredniać... Sam jestem ciekaw wyniku takiego eksperymetu. Inna sprawa to jeszcze sprawność/wydajność nagrzewnicy i wydajność samego reku. PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 06.06.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 się porobiło... Poczytaj jeszcze kto do tego doprowadził. Czasmi trzeba przeczytać przed wysłaniem to co się napisało. P.s. Oczywiście to nie Ty. To tak dla jasności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 11.06.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Kurcze, nie wiem już co o tym myśleć... Piczman, wsiadło na Ciebie 2óch niewiernych a Ty się poddałeś. Olej to! Wracaj! Przecież to dziecinne i okrótne zarazem. To tak jakby ktoś mojej babci wyłączył ostatni odcinek "mody na sukces" Napisz coś z placu boju. Myślę, że nie tylko ja jeden na to czekam. A jeśli się nie udało, to co z tego. Nie myli się ten co nic nie robi. Nie pękaj. Wracaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 11.06.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Mi tez brakuje Pawła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 13.06.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 A po co ma się szarpać.Mało ma swoich spraw, swoich kłopotów.Powiedział dość i tyle.Wiele osób pisze tak, jakby zjedli wszystkie rozumy. Np.: Mój reku radzi sobie dobrze przy -25C. Poczytajcie prace doktorskie o pracy różnych rekuperatorów w ujemnych temperaturach, to mniej głupot będziecie pisać i wkurzć ludzi, którzy bezinteresownie starają się Wam pomagać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 13.06.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Piczman - tam było 2 takich, tu jest pod rząd 4 innych, co Twoje wypowiedzi cenią. Wróć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 15.06.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 facet ma dużo robotyu mnie jego rego reku jeszcze nie dziala ale glikolowiec czeka i jak chce ktoś zobaczyć jak glikolowiec ładnie schładza się to zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.06.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 stawiam na niedziele lub poniedziałek .... będą wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.06.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 O Jezu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 21.06.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 upały jak ....@!#!#!$ ...a wyników brak .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez80 22.06.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 (edytowane) Witam wszystkich, Poroszę o poradę w takim temacie - chciałbym wykorzystać moje odwierty pionowe (glikol) o łącznej długości 222 m), które są wykorzystywane w okresie zimowym do pompy ciepła - a w lecie chciałem je przeznaczyć do stworzenia instalacji z rekuperatorem (AERIS 350 LUXE ERV VV ) oraz chłodnicą do schładzania powietrza (wg załacznika) - proszę o opinie użytkowników czego mogę się spodziewać po takiej instalacji - tzn. czy rzeczywiście w okresie upałów 30-35 stopni na zewnątrz będę w stanie uzyskać komfortową temperaturę wewnątrz budynku tj. około 22-25 stopni ??? Przewidziany koszt wy mojego instalatora to materiały około 4000-5000 zł + robocizna (pewnie jakieś 1000-2000 zł)Budynek jest zbudowany z bloczków ytong 24 cm + wełna mineralna 15 cm + dach 25 cm + okna 3 szybowe - kubatura budynku około 500 m3. Czy może lepiej zamontowac klimatyzacje w salonie na dole + w pokoju sypialni na poddaszu ??? Tylko nie wiem czy koszty nie będa jeszcze wieksze. [ATTACH=CONFIG]121522 Edytowane 22 Czerwca 2012 przez martinez80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts