cruz 17.05.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 PE było by najlepsze gdyby nie ten zgrzew na samym dole . PP doradził mi Adam_mk, pomysł okazał się bardzo dobry Hmm Wodociągi zgrzewają PE i ładują bez umiaru często ponad 6 bar do takiej rurki. Natomiast nie robią instalacji z PP. Więc Adamie proszę napisz dlaczego? Przypominam zgrzewane PP jest do 10 Bar a PE do 16 Bar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 17.05.2012 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Żaden błąd w sztuce tylko pompką do solarów więcej nabić się nie da !Ale słuszna uwaga co do tego ciśnienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 18.05.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Czyli jednym odwiertem załatwiona studnia i nowe GWC?? Czekam niecierpliwie na wyniki co wyjdzie z tego cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.05.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Gdyby rekuperatory osiągały taką sprawność energetyczną to może faktycznie nad GWC należało by się zastanowić.Jako że zbliżają się (te najlepsze -czyt.najdroższe)do 50% to myślenie o GWC ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.05.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Proszę o wyliczenia na temat opłacalności takiego GWC lub innego GGWC zakładając sprawność reku na poziomie 80%. Innymi słowy co i ile daje nam tak droga inwestcja w coś co nie da nam zysków... Dzięki każde GWC jestes wstanie wykonać sam za grosze - przy GGWC to koszt materiałów - o jakich kwotach rozmawiamy ? 1,5 tyś ? 2 tyś do tego masz gwarancje gwarancje niezamarzania centrali bez konieczosci jej wylączania przy układzie taki jak u mnie mozesz odzyskiwać ciepło na wylocie również z gwarancja ciągłego działania bez obawy że coś ci zamarznie tak wiec to układ trochę bardziej złożony niż TY go upraszczasz do zwykłej rury pod domem np J-J od kwietnia dom chłodzi dzieki GWC (od kwietnia nie ogrzewa domu !!!) - jak to mówią - KOMFORT - bezbecenny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 20.05.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Ale kanalizacyjnej, kamionkowej czy systemowej ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.05.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 każde GWC jestes wstanie wykonać sam za grosze - przy GGWC to koszt materiałów - o jakich kwotach rozmawiamy ? 1,5 tyś ? 2 tyś do tego masz gwarancje gwarancje niezamarzania centrali bez konieczosci jej wylączania przy układzie taki jak u mnie mozesz odzyskiwać ciepło na wylocie również z gwarancja ciągłego działania bez obawy że coś ci zamarznie tak wiec to układ trochę bardziej złożony niż TY go upraszczasz do zwykłej rury pod domem np J-J od kwietnia dom chłodzi dzieki GWC (od kwietnia nie ogrzewa domu !!!) - jak to mówią - KOMFORT - bezbecenny to ja zacznę od końca ... j-j ma niewielki dom w dodatku pasywny taką chałupkę to łatwiej przegrzać niż wychłodzić ja cały czas twierdze że GWC to taka dość droga odmrażarka... w zimie prawie całą energie jaką pobierze z gruntu wyp... przez wyrzutnię... znacznie bardziej sensowne ekonomicznie jest samo GWC ale bez reku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.05.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Dla niezamarzania reku wystarczy wg opinii innych jedynie 20mb rury. albo odpowiednio spreparowana nagrzewnica z odpowiednim sterownikiem... albo bebechy od lodówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 21.05.2012 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 GGWC to koszt materiałów - o jakich kwotach rozmawiamy ? 1,5 tyś ? 2 tyś bez przesady z tą taniością - przy sensownym GGWC - myślę tak od 100 mb rury za sam glikol trzeba liczyć ok 1000 PLNnajtańsza pompa też nie będzie za darmo, rurę można gdzieś ukraść, ale jak by trzeba było ją kupić to tez kilka setek trzeba zostawić w kasie.do tego jeszcze drobiazgi typu naczynie przeponowe, sterownik, odpowietrzenie. Rozumiem wątpliwości, że nie działa, że za drogo itd. każdy może policzyć czy mi się opłaci, ale nie opowiadajmy bajek, że da się zrobić za grosze. za kilka setek można mieć byle jakie rury zakopane własnoręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 22.05.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 No to policzmy 150m rury fi 25 PE 300 PLN pompa obiegowa Omnigena 24-60 ze srubunkami 95 PLN wykopanie, rozłożenie rury, zasypanie 500 PLN - koparka z okolicy po 100 PLN za godzine licze chyba troche na wyrost ale duzo zalezy od terenu odpowietrznik automatyczny jakies 10 PLN nagrzewnica - w zaleznosci od paramaterow od 1000-1500 PLN - zakładam 1500 kilka zaworów 6 szt. 1/2'' - po 5 PLN czyli 30 PLN manometr + redukcja z 1/2 na 1/4 jakies 20 PLN termometr - IMHO zbędny ale niech będzie - kolejne 20 PLN troche rury PP do połączeń/przejśc - zalezy od przejsc - zakładam 100 PLN jak sie nie ma zgrzewarki to mozna kupic w supermarkecie za 130 PLN albo poprosic hydraulika - pewnie ze 100-200 PLN za polaczenie calosci no i glikol - w sumie jakieś 70 ltr. - jakies 700 PLN . 4-ropak piwa po ciężkim dniu pracy bezcenny razem: 300 + 95 +500 + 10 + 1500 + 30 + 20 + 20 + 100 + 200 +700 = 3475 PLN Niech każdy sam oceni czy mu się to opłaci czy nie i czy to dużo czy mało przy całej inwestycji. Wszystko i tak zależy od lokalnych warunków i potrzeb. Płacimy za komfort i tyle. PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 22.05.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 http://allegro.pl/klimatyzator-kanalowy-galanz-5-3-kw-pompa-ciepla-i2349275838.html Komfort i skuteczność nie do porównania być może... ale to IMHO zupełnie inne urządzenia i zastosowanie... nie mozna tak porównywać.... bo to jak wyścigówka vs. wywrotka -> oba oba jeżdżą a służą do czego innego PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 22.05.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 300 + 95 +500 + 10 + 1500 + 30 + 20 + 20 + 100 + 200 +700 = 3475 PLN + jeszcze sterownik by się przydał i naczynie przeponowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 22.05.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 GWC to nie klimatyzator ! Takie porównanie zabija cały sens. Klimatyzator owszem chłodzi/grzeje, ale kosztem ZUŻYCIA znacznej ilości energii.W GWC mamy energię odnawialną pozyskiwaną za cenę pracy pompy obiegowej [czyli za kilka watów dosłownie] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 22.05.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Jak wstawiamy do porównań pompę za 100 zyta i to ze śrubunkami, i jeszcze wychodzi 4 kafle, to dziękuję bardzo, za tyle mogę kupić sobie klimatyzator z inwerterem, który mi jeszcze za ćwierć darmo chatę podgrzeje w okresach przejściowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 22.05.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Panowie - wątek jest o GWC z odwiertu - a nie o tym czy się opłaca czy nie opłaca - takie dyskusje to chyba już forumowy standard na każdym tematycznym wątku ... jakoś coraz mniej mi się to podoba - 5 wątków o GWC i rekuperacji i w każdym o tym samym - ze GWC się nie opłaca ... kawiarka tez się nie opłaca bo mozna czajnik kupic albo i nawet na ognisku wodę gotować a mimo to kudzie kupują - wiec pozwulcie każdemu zadecydować i nienarzucajcie już swoich opinie bo zrobi się 100 stron z czego 90 bedzie nie na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.05.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Panowie - wątek jest o GWC z odwiertu jakieś "cyferki" by się przydały... czy tak ciężko jest wsadzić termometr w kanał czy anemostat i podać wydajność centrali...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 22.05.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Piczman jest na wyjeździe - gdzies niedaleko klienta od tego wywiertu - jesli go zastanie ma porobic pomiary ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.05.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 mam wrażenie że to nie będzie dobrze działać ...odwiert ma 50mile z tej głębokości jest zalane wodą ?dwie rury pobierające są zanurzone razem z rurami zrzutowymi w dość niewielkiej objętości wody... próbowałem kiedyś zrobić układ chłodzenia wodą ze studni...woda krążyła w obiegu zamkniętym pomiędzy wymiennikiem i studnią, po całym dniu sie zagrzała i nie chciała szybko wystygnąć...dopiero upuszczanie (wypompowywanie ) powodowało szybszą regenerację...mam nadzieję że tu nie będzie takiej sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.05.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 (edytowane) Arturo72 Mie sie zdo, żeś se tego GWC nie zrobół to tera kożdy co je mo to gupol jest!Fanzolisz jak potłuczony!Pomacoł ześ se co takiego własnom łapom?(to tak po naszymu, cobyś lepij zrozumioł)Ja! Jo już leca wierzyć, że mosz i że nie kce robić co kożesz!Potymu Ci sie nie widzi!... Adam M. Edytowane 22 Maja 2012 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 23.05.2012 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 (...) stwierdzono,że w zimie ciepło z gruntu w większości ucieka nam na zewnątrz Arturo, możesz wyjaśnić dlaczego, bo próbuję sobie to wyobrazić i nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts