adam_mk 23.05.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Mam wrażenie , ze w pogoni za sprawnością przemian - gubiona jest istota tego rozwiązania! GWC nigdy nie był i nie miał być klimatyzatorem!Jest urządzeniem WSPIERAJĄCYM pracę dobrze zbudowanego domu!Upraszcza budowę rekuperacji, zmniejsza wymagania jej stawiane a przy dobrej termoizolacji bryły - przeciwdziała jej przegrzewaniu. Tu chodzi o KOMFORT bytowania a nie o 99,9% sprawności pracy urządzeń tam, gdzie strumień energii jest niewielki!(niewielki, ale jego wpływ MA jednak znaczenie).MOŻNA się obyć bez rekuperacji i GWC!Ale jak kogo stać - z GWC i rekuperacją gorzej NIE BĘDZIE!!! Za to wentylacja mechaniczna to obecnie podstawa DOBRZE zbudowanego domu! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 23.05.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 A ciekawe jakby porównać gwc z czymś co daje podobny efekt: np mała tania klima z grzaniem pomiędzy czerpnią a wymiennikiem.Zimą tak samo podrzeje powietrze, latem tak samo ochłodzi.Koszt inwestycji różny, koszt użytkwonaia różny. Ciekawe po jakim czasie suma kosztów się wyrówna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 25.05.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 300 + 95 +500 + 10 + 1500 + 30 + 20 + 20 + 100 + 200 +700 = 3475 PLN + jeszcze sterownik by się przydał i naczynie przeponowe niektóre reku (np. Jan-Gaz) mają już sterowniki wbudowane (a nawet jak nie to za około 100 PLN mozna dokupić) naczynie przeponowe - gdzie i po co? to co dałem to przykład i dla każdego wyjdzie inaczej - u mnie wyszło trochę drożej niz tu pokazałem ale np. ofertę od firmy instalacyjnej dostałem na jakieś 15 k PLN na taką właśnie instalacje. Tak jak było mówione - jeden zapłaci za swoje CHCIEJSTWO a drugi chciec nie będzie - obaj mają do tego prawo (jeden jeździ Citroenem a drugi VW i obaj twiredzą że tak jest najlepiej) PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał dereń 27.05.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 ja robie ggwc tak Wkopuję poziomo rurę PE fi 32 cały krązek 150mb.rura ok 600 złkoparka na ok 8 h = 800 złpóźniej na czerpni montuję chłodnicę koszt ok 2000 zł. chłodnicę ponieważ ma system odprowadzenia skroplin. w zależności jak duży reku.do połączenia potrzeba trochę rury PP najczęściej ok 100 złglikolu wchodzi ok 80 - 100 l = ok 1000 złpompka grutfosa ok 600 złnaczynko zbiorcze ok 100 złkilka zaworków oby stworzyć system dobijania 100 złczujka temperatury 150 złrazem daje to ok 5000 - 5500 tysięcy zł. jest to najtańsze rozsądne ggwc. u mnie w firmie klienta kosztuje to ok 10000 zł brutto. co do sterowania większość rekuperatorów ma możliwość sterowania takim systemem. tzn z czujki temperatury odczytuje temp zewnętrzną i albo puszcza prąd na pomkę albo nie puszcza. tyle zwykłe gwc robione na rurach rehau jest zdecydowanie droższe bo wychodzi ok 14000 zł za 50 mb rury fi 200 i moim zdaniem jest słabe. nie montuję go już od kilku lat. pozdrawiam[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.05.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Jak to po co większość firm to robi aby najprościej na świecie zarobić kasę na GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 27.05.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 2tyś za chłodnicę/nagrzewnicę ???Jaka produkcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.05.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 820zł za nagrzewnice chłodnicę to maks ile klient może u mnie zapłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 27.05.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Mi też się wydaję, że te 2 tyś to sporo za dużo płaciłem mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 28.05.2012 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Dobra, My tu sobie gadu gadu o kosztach, opłacalności i innych "ciekawych" rzeczach.... a Piczman nie dał żadnego infa odnośnie pomiarów na tym wierconym GWC Piczman - CZEKAMY ! PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 28.05.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Dobra, My tu sobie gadu gadu o kosztach, opłacalności i innych "ciekawych" rzeczach.... a Piczman nie dał żadnego infa odnośnie pomiarów na tym wierconym GWC Piczman - CZEKAMY ! PZDR Qter Są dwa wyjścia. Albo wyniki słabo wyszły albo siedzi i składa dokumenty o patent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 29.05.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 My tu sobie gadu gadu o kosztach, opłacalności i innych "ciekawych" rzeczach.... a Piczman nie dał żadnego infa odnośnie pomiarów na tym wierconym GWC Też jestem ciekawy jak wyjdzie. Bo glikol płynie tam "w podwójnej izolacji" (rurka pp + rura odwiertu). No i bliskość zasilania i odbioru. Przy koparce musiał być odstęp z 80cm a tu jest mniej. To jeszcze o niczym nie przesądza i kto wie czy nie będziemy pozytywnie zaskoczeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.05.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Odwierty działają inaczej jak układ poziomy.Można z nich szarpać od 50 do 150W z metra.Zależnie od budowy geolo... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.05.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Są dwa wyjścia. Albo wyniki słabo wyszły albo siedzi i składa dokumenty o patent kiedyś cos Paweł wspominał że właściciel siedzi za granicą - to może być powód braku danych ... ale coś chyba Paweł powinien napisać bo jak narazie pozostają domysły ... działa nie działa są dane nie ma danych etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 29.05.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Mi też się wydaję, że te 2 tyś to sporo za dużo płaciłem mniej zależy za jak dużą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 30.05.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 2tyś za chłodnicę/nagrzewnicę ???Jaka produkcja? Przykładowa cena nagrzewnicy/chłodnicy systemair model CWK 200-3-2,5 o średnicy 200 mm to: 2 243,00 zł netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 30.05.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 2tyś za chłodnicę/nagrzewnicę ??? Jaka produkcja? Przykładowa cena nagrzewnicy/chłodnicy systemair model CWK 200-3-2,5 o średnicy 200 mm to: 2 243,00 zł netto Sporo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanko 30.05.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 2tyś za chłodnicę/nagrzewnicę ??? Jaka produkcja? Przykładowa cena nagrzewnicy/chłodnicy systemair model CWK 200-3-2,5 o średnicy 200 mm to: 2 243,00 zł netto Można też znaleźć tańsze, np. http://www.termex.krakow.pl/produkty,chlodnice-wodne-do-kanalow-cno.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 31.05.2012 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 To czy znajdziemy tańszą nagrzewnicę to i tak nie ma większego znaczenia. Idea forumowego GWC przewiduje taniość układu. Tutaj sam koszt wiercenia-ok. 10 000zł zabija tą ideę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 01.06.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Coś mi tu nie gra. Zacytuję Adama mk z wątku "gwc tymi ręcami", pierwszy post: Rozmawiamy o wsparciu wentylacji Dla wymiany rzędu 1 kubatury – powiedzmy 500-600m3/godz (bo takich domów jest najwięcej) możemy do wnętrz przenieść (tu raczej wynieść z wnętrz, bo tylko LATEM) moc rzędu 3kW. Czemu? Bo nawet jak zbudujemy system oferujący nam moc 12kW TO NIE MAMY CZYM tej mocy transportować. Transportujemy ją strugą powietrza (te 500m3) czyli przenosimy 500 do 600 x 1,2kg masy IZOLATORA TERMICZNEGO jakim jest powietrze. 700 kilogramów powietrza, nawet wilgotnego, nie potrafi przemieścić większej porcji energii !!! A co zimą? Łatwiej jest, bo powietrze jest suche i wymiana znacznie mniejsza. Zimą, w szczycie, uda się tak przenieść do około 1600W Budowanie systemu oferującego większe moce ekonomicznego uzasadnienia nie ma. Nie jestem specem w tej dziedzinie, ale gryzie mi się to z tym co buduje Piczman. Poprawcie mnie proszę jeśli coś źle zrozumiałem. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał dereń 01.06.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 (edytowane) bardzo dobrze zrozumiałeś pedronx. to co napisał adam_mk to swięta racja.jeżeli chcemy mieć jakieś wymierne korzyści z GWC to warto przewymiarować rekuperator. tzn musi na najwyższym biegu robić co najmniej 1 wymianę. tłumacząc w prostrzy sposób wyliczenia adama to jest tak. np w halach sklepowych takich jak biedronka lidl jest chlodzenie wentylacja. ale tam się robi np 5 wymian na godzinę. czyli nadmuchuje się DUUUUŻO powietrza które jest w stanie przenieść ten chłód. wracając do tematu. jeżeli przewymiarujemy rekuperator musimy użyć większych średnic rur czyli cała instalacja staje się droższa powiedzmy o ok 4-5 tyś zł. do tego doliczmy 10000 zł za GGWC. i teraz nasuwa się bardzo proste pytanie. Czy dla nawet (bardzo optymistycznie) 3 kW chlodu latem i 3 kW ciepła zimą warto wydać 15000 zł? tak dla ułatwienia średniej wielkości dom ma zapotrzebowanie na ciepło rzędu 20 kW Co do ceny chłodnico nagrzewnicy to 2000 tysiące to nie jest wcale tak dużo. jest to cena z obudową i średnicę fi 250mm. mniejszej nie ma co zakładać. robiąc dużą obudowę rozprężamy powietrze czyli ono zwalnia i może przejąć lub oddać więcej energii. co do wyników takiego ggwc jakie opisywałem wcześniej w tym wątku. z zimy jak je odpalałem 15.01.2012tem zewnętrzna - 8 st Ctem po nagrzewnicy -0,5 st Ctem nawiewana (rek AERIS CA 550) po wyminniku 18,2tem powietrza wyciąganego z domu 20,5 temperatura glikolu wychodzącego z gleby 8 st CZ wilgotności powietrza nie mam żadnych danych.wracającego do gleby 2 st C W lato tzn w maju 28.05.2012zew. 25po nagrzewnicy 20 st Cnawiewana 20 st Cglikol z gleby 8 stwracający 17 st. dane odczytane łopatologicznie ze sterownika rekuperatora i z termometrów na zasilaniu i powrocie z rurek od gwc. Edytowane 1 Czerwca 2012 przez michał dereń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts