Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki zabudowy - siedlisko

przemty

Recommended Posts

Witam, posiadam niewielką działeczkę 22 ar. rolną i chcę na niej postawić dom. Wiem, że muszę skorzystać z zabudowy siedliskowej a żeby z niej skorzystać muszę stać się rolnikiem.

A żeby stać się rolnikiem potrzebuję mieć przeliczeniowe ponad 1 ha użytków rolnych i mieć wykształcenie wyższe (mam).

I teraz pierwsze pytanie: czy powyższe co opisałem jest zgodne ze stanem faktycznym?

Drugie pytanie co do posiadanego areału - ten ponad 1 ha roli z tego co wyczytałem mogę mieć w dzierżawie w momencie wydawania pozwolenia na budowę. Czy jest określone ile po uzyskaniu PNB musze mieć to pole?

Trzecia sprawa - czy o warunki zabudowy (gmina nie posiada aktualnego planu zagospodarowania przestrzennego) mogę wystąpić nie będąc jeszcze rolnikiem? Co we wniosku o warunki zabudowy mam wpisać: warunki zabudowy domu jednorodzinnego czy dla domu jednorodzinnego z budynkiem gospodarczym czyli siedlisko?

Na moje oko się zgadza. Aby być rolnikiem chyba musisz być właścicielem hektara przeliczeniowego. A żeby wystąpić o warunki zabudowy SIEDLISKOWEJ (dom + jakiś budynek gospodarczy) musisz mieć w dzierżawie powierzchnię równą lub większą średniej wielkości gospodarstwa w gminie. Co do czasu dzierżawy to trzymałbym ją do momentu odbioru budynku (tak na wszelki wypadek:)) bo później chyba nie każą ci tego budynku zburzyć? Mam nadzieję że nic nie pomyliłem.

Pozdrawiam

„Normalny” hektar użytków rolnych w danej gminie – a nie przeliczeniowy.

Jeśli nie można ustalić warunków zabudowy, brak dobrego sąsiedztwa, to wtedy wymagana jest średnia wielkość gospodarstwa w danej gminie.

„Normalny” hektar użytków rolnych w danej gminie – a nie przeliczeniowy.

Jeśli nie można ustalić warunków zabudowy, brak dobrego sąsiedztwa, to wtedy wymagana jest średnia wielkość gospodarstwa w danej gminie.

Jeżeli sprawa wygląda jak na załączonym zdjęciu poglądowym to jest "dobre sąsiedztwo?

I czy wogóle dobre sąsiedztwo oznacza, że w obszarze analizowanym czyli nie mniej niż 3 krotny front mojej działki, lecz nie mniej niż 50m musi znajdować się inny dom- dostępny z tej samej drogi.

Dojazd do zaznaczonego domu jest z drogi bocznej która jest połączona z drogą z której mam wjazd na działkę, czy można uznać, że działka ma dostęp do drogi tej samej co ja?

http://forum.budujemydom.pl/?act=attach&type=post&id=11997

Co do czasu dzierżawy to trzymałbym ją do momentu odbioru budynku (tak na wszelki wypadek:)) bo później chyba nie każą ci tego budynku zburzyć? Mam nadzieję że nic nie pomyliłem.

Pozdrawiam

Ok, Mam odebrany budynek, Kończę dzierżawę i tyle?

Nie muszę wówczas zgłosić do gminy wniosku o wyłączenie z działalności rolniczej "zabudowanej" powierzchni (do 5 arów jest to chyba robione bezpłatnie)?