kalinski2687 13.05.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Witam!Potrzebne jest pozwolenie na przestawienie bramy wjazdowej w inne miejsce? a konkretnie na postawieni ściany lub ogrodzenia w miejscu aktualnej bramy a instalacje nowej o 50 metrów dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.05.2012 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 To jest przeniesienie wjazdu - po tym haśle szukaj. Lekko nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalinski2687 14.05.2012 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Szperając po internecie tym hasłem znalazłem coś takiego...... "Należy wystąpić z wnioskiem do Zarządu Dróg U.M. o określenie warunków wykonania nowego zjazdu/wjazdu. Po uzyskaniu tych warunków, w których opisane jest, jak ten zjazd/wjazd ma być wykonany, należy zatrudnić projektanta z uprawnieniami drogowymi (dość rzadka specjalność), który w oparciu o te warunki sporządzi projekt. Dopiero po wykonaniu takiego projektu można zgłosić zamiar budowy nowego zjazdu/wjazdu do Wydz. Architektury Starostwa Powiatowego. O innych ewentualnych formalnościach powiadomi cię ten projektant." "Konsekwencje możesz mieć takie, że jak zrobisz samowolnie i za rok, dwa uszkodzi sie nawierzchnia np po zimie, to zostaniesz pocięgniety do odpowiedzialności i zapłacisz za remont drogi. A to juz nie są małe kwoty." Lecz jeżeli tam gdzie jest brama wjazdowa nie ma jeszcze drogi? powiedzmy że między sąsiadami sami sobie utwardzamy dojazdy do poszczególnych posesji? Co wtedy?Czy Zarząd Dróg U.M. może wystąpić wobec mnie o ukaranie za samowolkę? z koro nikt się tym nie przejmuję żeby był jaki kolwiek dojazd do domów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 14.05.2012 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 należy zatrudnić projektanta z uprawnieniami drogowymi (dość rzadka specjalność)? Nie taka rzadka-większość konstruktorów z uprawnieniami sprzed bodaj 2005r ma z automatu uprawnienia drogowe i mostowe( bo wcześniej nie było osobno drogowe, mostowe i konstrukcyjne, tylko jedne-konstrukcyjne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalinski2687 14.05.2012 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 niestety tym krajem rządzi biurokracja. Bardziej się opłaca postawić nową bramę wjazdową i zostawić tą tak jak jest.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piciek 15.05.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Generalnie, gdy w planach będzię w innym miejscu, to przy remoncie/przebudowie może się okazać, ze w miejscu, gdzie masz bramę postawią Ci 20cm krawęznik Ja tam zrobiłem samowolny wjazd z drogi gminnej i nikt mi póki co nie podskakuje. Tylko tej drogi nikt nie rusza i nikt jej prawdopodobnie nigdy nie będzie ruszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalinski2687 15.05.2012 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 ......Tylko tej drogi nikt nie rusza i nikt jej prawdopodobnie nigdy nie będzie ruszał. U mnie to samo. Sami po między sąsiadami ubijamy sobie dojazd. Także też zrobię samowolkę budowlaną..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 16.05.2012 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 A ja robię takie zjazdy/wjazdy. Na etapie robót przylatują prawie natychmiast strażnicy prawa i porządku. Oczywiście chcą papierów. Dlatego nie tykam wjazdów bez papierów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 16.05.2012 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 a jak przylatują to płacz i zgrzytanie zębów, bo przecież zjazd to taka pierdółka i kto by się tam przejmował ustawami i rozporządzeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 17.05.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 blechert a skąd wiedzą urzędnicy że robisz wjazd - jeśli piszesz że przylatują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 17.05.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 żyjemy w kraju, gdzie "życzliwych" nie brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 17.05.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 lukep3 - równie dobrze można zapytać - skąd strażnicy prawa i porządku wiedzą, że źle zaparkowałeś lub że przekroczyłeś czas parkometru np. o 3 minuty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 17.05.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Różnica pomiędzy budową zjazdu a przeniesieniem zjazdu jest KLUCZOWA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts