Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brama wjazdowa na posiadłość

Recommended Posts

Szperając po internecie tym hasłem znalazłem coś takiego......

"Należy wystąpić z wnioskiem do Zarządu Dróg U.M. o określenie warunków wykonania nowego zjazdu/wjazdu. Po uzyskaniu tych warunków, w których opisane jest, jak ten zjazd/wjazd ma być wykonany, należy zatrudnić projektanta z uprawnieniami drogowymi (dość rzadka specjalność), który w oparciu o te warunki sporządzi projekt. Dopiero po wykonaniu takiego projektu można zgłosić zamiar budowy nowego zjazdu/wjazdu do Wydz. Architektury Starostwa Powiatowego. O innych ewentualnych formalnościach powiadomi cię ten projektant."

"Konsekwencje możesz mieć takie, że jak zrobisz samowolnie i za rok, dwa uszkodzi sie nawierzchnia np po zimie, to zostaniesz pocięgniety do odpowiedzialności i zapłacisz za remont drogi. A to juz nie są małe kwoty."

Lecz jeżeli tam gdzie jest brama wjazdowa nie ma jeszcze drogi? powiedzmy że między sąsiadami sami sobie utwardzamy dojazdy do poszczególnych posesji? Co wtedy?

Czy Zarząd Dróg U.M. może wystąpić wobec mnie o ukaranie za samowolkę? z koro nikt się tym nie przejmuję żeby był jaki kolwiek dojazd do domów?

należy zatrudnić projektanta z uprawnieniami drogowymi (dość rzadka specjalność)?

Nie taka rzadka-większość konstruktorów z uprawnieniami sprzed bodaj 2005r ma z automatu uprawnienia drogowe i mostowe( bo wcześniej nie było osobno drogowe, mostowe i konstrukcyjne, tylko jedne-konstrukcyjne)

Generalnie, gdy w planach będzię w innym miejscu, to przy remoncie/przebudowie może się okazać, ze w miejscu, gdzie masz bramę postawią Ci 20cm krawęznik ;) Ja tam zrobiłem samowolny wjazd z drogi gminnej i nikt mi póki co nie podskakuje. Tylko tej drogi nikt nie rusza i nikt jej prawdopodobnie nigdy nie będzie ruszał.