Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

terrarystyka

JoShi

Recommended Posts

• 1 month później...
niektore gatunki sa a inne sa dopuszczone do handlu. Jesli zas chodzi o nasze rodzime gatunki plazow i gadow wprowadzono calkowity zakaz odlowu, chowu w niewoli i handlu. Jedynie grupy badawcze interesujace sie rozmnazaniem tych gatunkow i ponownym wsiedlaniem do naturalnego srodowiska maja szanse uzyskac pozwolenie.

• 10 months później...
witam

ja się interesuje i mam dwa gatunki gekonów

2 stuki (parka) GEKON TOKE (geko geko)

1 sztuka (samica) GEKON LEŚNY (pahydactylus bibrini)

Pozdrawiam to naprawde fajowe HOBBY :wink:

To pewno znasz daw najwieksze polskie serwisy terrarystyczne ?

A tak apropos toke. Polecam zwiekszenie liczby samic. Stosunek 1:1 nie jest dla samicy najszczesliwszy :)

Ja wlasnie oczekuje na przyjazd dwoch samiczek toke.

Jeśli myszy można zaliczyć do zwierząt terrariowych to mam niezłe zoo. Moja córcia ma obecnie (ale ten stan jest bardzo płynny) 12 myszy - a ja mam wizję Popiela. Do tego królik miniaturka, dwa akwaria pełne rybek (takich mniej wymagających gubiki, mieczyki, black mole, neonki, i coś tam jeszcze. Ostatnim nabytkiem jest kotka wychowana przez nas i odkarmiona butelką. Cóż kot obserwuje myszy i rybki czekam kiedy się zmniejszy ich pogłowie.

no to masz ładne okazy

co im dajesz do jedzenie?

Przewaznie swierszcze i karaczany. W lato wieksze szaranczaki i motyle. Od czasu do czasu drewniaki i maczniaki. Oczywiscie czasem mysiego oseska. Teraz zaczelam chodowac kruszczyce (ich larwy sa bardzo pozywne) i mysle o szaranczy albo molach woskowych.

moj samies dostaje raz w tygodniu mysz i świerszcze a samica tylko świerszcze nie jest nuczona jedzenia myszy. próbowałem i nie chce jeść woli świerszcze.

Latem oczywiście jest więcej udziwnień bo wszystko co wleci do domu ląduje u TOKASÓW a one nie sa wybredne z resztą sam wiesz co ci tu będe mówił.

moj samies dostaje raz w tygodniu mysz

to za czesto. Raz w miesiacu wystarczy

samica tylko świerszcze nie jest nuczona jedzenia myszy.

A szkoda, bo jej jest to bardziej potrzebne. Przeciez wkoncu zacznie znosic jajka a wtedy grozi jej odwapnienie. Ja mam terrarium tak zorganizowane, ze moge z latwoscia oddzielic samice od samca (albo pojedyncza samice) i lepiej kontrolowac co jedza i w jakich ilosciach.

no szkoda ale ona nie chce jesc muszy i nic z tym nie zrobie ale zato zjada bardzo duzo świerszczy

a samol jest taki posibrzuch ze jak daje mu mysz to zjada ją odrazu tak szybko ze samica nawet się nie kapnie ze coś takiego wogóle było w menu.

A co do mojego terrarium to ja nie mogę ich oddzielić tak jak ty

pozdrawiam

• 4 weeks później...