bami 19.01.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 bami nie wiem gdzie możesz obejrzeć wever. Ja go poprostu znam i stosuję od wielu lat i nigdy sie nie zawiodłam. Co do veneziny to chyba na stronie jest kontakt i będziesz mogła spotkać się z właścicielem, który Ci te lampy pokaże ( to dosyć młoda firma). Trudno mi coś tak doradzić z tego prostego powodu, że jestem absolutną miłośniczką oświetlenia. Wiem, to przewrotne co napisałam, ale dla mnie osobiście jest bardzo ważny nie tylko kształt lampy, ale i jej jakość wykonania jak i bardzo ważny jest rodzaj światła jakie daje. Niestety w lampach dla zwykłych smiertelników ( do których sama się zaliczam) na czymś trzeba przyciąć. Jeśli lampa jest ładna (na obrazku) i tania to niestety kosztem jakości wykonania lub zastosowanym zródłem swiatła. Tak jak juz pisałam mile zaskoczył mnie Chors, w którym te wszystkie elementy w miarę grały, powtarzam w miarę. Zamówiłam go przypadkowo jakieś dwa lata temu jako zamiennik dla Wevera. Bardzo długo czekaliśmy z klientem na dostawę Wevera, ponieważ mieli kłopoty z produkcją w zwiazku ze zmianą właściciela fabryki. Musiałam znaleźć coś natychmiast bo klient musiał sie wprowadzić, a że było to biuro to nie mogły wisieć kabelki . W ostatnich latach niestety zostałam rozpuszczona finansowo przez klientów i moge sobie pobuszować po tych z najwyższej półki. Jeżeli jednak mam ograniczony budżet na lampy to po prostu chowam techniczne oswietlenie w sufitach ( tu sprawdza sie właśnie doskonale Venezina, która mocno stawia na jakość i źródło światła) i wtedy smaczek daje ( inwestuję) w lampę nad stół w jadalni i lampy podłogowe w salonie . Tak własnie zrobie u siebie jako zwykły smiertelnik. Ja mam to wieksze szczęście bo po oświetleniu buszuje pare lat i wyłapuje okazje, także mamy od kilku lat spakowane w pudełeczkach do naszego domku. Mamy kilka occhio ( sklep wycowywał sie z tych lamp ze wzgledu na wielkość popytu i dał mi cynk ) http://www.occhio.de Ostatnio oświetlałam blat Modular Every-Square w pomieszczeniu ponad 3 m. Klienci korzystają z kuchni, a nie tylko na nią patrzą i są zadowoleni z doświetlenia blatów. demon demon, dzięki za wyczerpujące informacje, pozwolisz, ze jeszcze kiedyś zapytam o to i owo oświetleniowo? Ja co prawda jestem kompletnym laikiem, ale przykładam bardzo dużą wagę do światła, teraz mam źle oświetlone mieszkanie (dzieło projektantki) . Bardzo zależy mi właśnie na kuchni, wybiorę też pewnie coś Extra nad stół, może na wejście. Informacja nt jakości Chorsy i Veneziny są dla mnie bardzo cenne - dzięki raz jeszcze. Po prostu nie znoszę tandety, a wybierając w internecie prawdopodobieństwo jest duże. A tak btw marzę o Occhio io 3D... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 19.01.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 W dodatku zaczęłam się zastanawiać (przez Ciebie Bami!! ) czy nie lepiej kupić oprawy bezramkowe zamiast ramkowych. To, co mnie przekonuje do ramkowych to że wszelkie nierówności i niedoskonałości w wycięciu dziury w suficie można ukryć w ramce, a w bezramkowych wszystko musi być obrobione idealnie Widzieliśmy dzisiaj drzwi Wielgosza, bardzo ładne Tylko...chyba nas na nie nie stać Pan co prawda jest gotów nawet rozłożyć nam płatność na raty ale ja już i tak mam dość rat Musimy przetrawić....Poczekam jeszcze na wycenę Lutostańskiego i wtedy zdecydujemy co mamy zrobić.. Lucuś, ja już wybrałam ramkowe ja jeszcze nie wiem, co z drzwiami... Szczerze mówiąc, niewiele mi się podoba: Tylko Barausse, Piu i Wielgosz no i Uniarte (ale tylko 2 modele). Poczekam, aż drzwi zrobi Beata Weronika a wcześniej Barbara74. Tylko, ze one mają białe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 19.01.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 ja mam bezramkowe aquaform- musza miec transformator (pojedyncza oprawa) ale wyglądają na razie dobrze-zobaczymy jak sie beda prezentowac po montażu i obrobieniu ich (tez na poczatku brałam pod uwage z ramkami ale po uwaznym przyglądnieciu sie doszłąm do wniosku ze bezramkowe są ładniejsze)- wysłałąm bami zdjecia tych opraw jakby co a wracając do drzwi- wybralas jakis prosty model czy może jakies ozdobniki?bo jesli jakies ozdobniki wybrane macie a zalezy wam nam jakości ( czy konkretnie na drzwiach wielgosza) to moze trzeba uproscic wygląd drzwi? zupełnie proste na pewno będa tansze- gdybym to była ja to na pewno wybrałabym opcje drzwi prostych ale lepszych jakosciowo bo to sie bedzie bardziej opłacało na dłuzsza metę koktajl, dziękuję za zdjęcia wiem, ze juz Ciebie o to pytałam, ale odpowiedz mi proszę raz jeszcze, na jakie drzwi finalnie się zdecydowałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucka6 19.01.2013 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 swoja drogą dlaczego bedziesz miec otwierane na zewnatrz? ze wzgledu na brak miejsca w łazienkach? bo jesli chodzi Ci o ten durny zapis prawny, ze musi byc na zewnatrz to mozesz go sobie podarować i robic drzwi jak chcesz (pod warunkiem, że nie masz junkersa w nich o co Cie nie podejrzewam:)) hejka koktajl, dzięki za rady drzwi otwierane na zewnątrz w łazience wzięły się przede wszystkim stąd, że po prawej stronie zaraz przy wejściu jest prysznic i mielibyśmy kolizję z szybą..zresztą wydawało mi się że jednak takie pomieszczenia lepiej jak otwierają się na zewnątrz, może przyzwyczajenie Na dole też mam dylemat, bo wejściowe z wiatrołapu chcemy od środka zrobić bezprzylgowe, natomiast łazienka i gabinet już nie wiem...być może też zrobię otwierane do środka, bo akurat w tej łazience mam miejsce..Pokaż jakie wybrałaś drzwi, dobrze ? Bez przeszkleń? Ja bym chciała przeszklenie bo wydaje mi się że zawsze trochę światła wpadnie - boję się o pokój córki, bo tam jest tylko jedno (co prawda duże) okno, u synka jest dodatkowe połaciowe więc będzie jaśniej. Wiadomo że domu sprzedawać nie chcemy, ale jakby nas kiedyś zmusiła sytuacja to wydaje mi się że trzeba na to wszystko trochę spojrzeć jak na inwestycję i na trzeźwo ocenić co jest warte wydatków a co nie...Tak się wymądrzam ale jeszcze od początku budowy na NICZYM nie udało mi się oszczędzić, bo wszyscy nas przekonują że to na lata, że nie warto taniego, a my się na to łapiemy Podeślij proszę te swoje lampy i info jakie masz drzwi...wysłałam Ci maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 19.01.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Dziewczyny,A jakie drzwi wybrałyscie np. pomiędzy częścią garażową a mieszkalną. Lucuś, przez taką szybkę nic nie doświetlisz ... Zwłaszcza przy mlecznej szybie...u mnie wszystkie drzwi na górze w korytarzu (zresztą w całym domu) otwierają się na zewnątrz - korytarz jest wykorzystywany tylko do komunikacji, szkoda nam było zabierać miejsce w pokojach i łazience... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucka6 19.01.2013 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 U nas ta szybka będzie trochę szersza, chyba 15cm, to było zdjęcie poglądowe...pewnie baardzo dużo nie doświetlę (chodzi mi właściwie tylko o 1 pokój) ale zawsze jakoś wydaje mi się że więcej niż bez szybki Ja pomiędzy garażem i domem mam Gerdę, proste, ale antywłamaniowe, takie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucka6 19.01.2013 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 (edytowane) witam sie i ja... jejku poczytalam tak sobie wszystko i jestem w szoku... tyle rzeczy o ktorych zupelnie nie mam pojecia' date=' a sa przede mna... wiec z mojej strony opinie nie maja chyba sensu.. jedyne co wiem, to drzwi sa najpiekniejsze proste nie wydziwione [/quote'] Mmelisa, odzywaj się bo każde zdanie mile widziane!! A to że wszystkiego jest strasznie dużo to fakt, powoli przy każdym etapie człowiek się dowiaduje nowych rzeczy...Ja rozpoczynając budowę miałam schizy że najgorzej będzie jak coś przegapimy i potem będzie to nieodwracalne i będziemy musieli ponosić konsekwencje i koszty błedu cały czas...Kilka wtop mieliśmy, ale jakoś tak w miarę spokojnie do nich podchodzimy i jakoś idzie... Teraz na przykład po zagruntowaniu ścian okazało się że nasze podwieszane sufity w kuchni zaczęły odłazić bo były źle obrobione ale zaprosiliśmy pana od zabudowy poddasza (który nam je robił) i wczoraj poprawił...jakoś udało się grzecznie i bez nerwów wielkich pozdrawiam serdecznie!! Edytowane 22 Stycznia 2013 przez lucka6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucka6 19.01.2013 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 =Paweł D.;5748859 Ale, ale które lepsze? Lepsze na pewno na 12 V- ponieważ są lepsze parametry świetlne, a co za tym idzie lepsze efekty świetlne, lepsze katy świecenia, ciekawsze światło, są trwalsze. 230 jest wygodniejsze w mocowaniu i trochę tańsze. demon Dzięki Demon, jesteś chyba tutaj naszym aniołem stróżem od oświetlenia Nie miałam pojęcia że 12V lepiej świecą, w takim razie rozważę poważnie....To co mnie zniechęca to transformatory ale mam nadzieję że się je gdzieś ukryje... Też uważam że oświetlenie to obszeerny i trudny temat, ja chyba poświęciłam mu najwięcej czasu a i tak nie jestem mądrzejsza.... Demon, a może polecisz jakieś fajne lampy dla chłopca? Tylko że zależy mi na kilku żarówkach na suficie, a nie na jednej... Chłopiec ma 4 lata i uwielbia samochody Nasze dzieciaki chyba nie chodzą razem do szkoły, bo moja córka jest w zerówce...choć kto wie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 20.01.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 ja między garażem a domem mam drzwi przeciwpożarowe firmy Padilla ( do kupienia np w Castoramie) z tym, że ja mam jeszcze mały korytarz-śluzę gdzie mamy wszystkie skrzynki elektryczne, bedzie tam tez miejsce na buty i kurtki codzienne wiec ich nie widać bo następne juz miedzy śluzą a domem to bedą ładne drzwi:) Pytałam o drzwi w Dewro i Moric- mimo, iż wolałabym Morica to cena miedzy nim a Dewro to ok 7-8 tysiecy więc wybór padł na Dewro- to jest chyba seria standard. Będą białe półmat, bezprzylgowe, oscieżnice scięte pod kątem 90 stopn, podcięcia wentylacyjne i na parterze chyba zawiasy chowane (u góry identyczne będą tylko pewnie przyoszczędzę na zawiasach:) w Dewro zaporponowali mi również wykonanie list podłogowych w identycznym kolorze jak drzwi (w sensie, ze jednym ciągiem produkcyjnym beda malowane i odcien bieli będzie identyczny) Pytałam jeszcze o drzwi Asilo- tańsze niż Dewro ale troche droższe niz Porta czy Pol-Skone- oczywiscie jakośc wykonania bez porwnania a jakoś dużo taniej na całości to nie wyszło wiec nie biorę ich nawet pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiełek 22.01.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 A ja zapytam przewrotnie, bo "drzwi wielgosz" i "wielgosz drzwi" to jednak nie to samo 1. http://www.wielgoszdrzwi.pl/pl/kontakt.html 2. http://drzwinawymiar.firmy.net/mapa.html O których kto mówi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lea1719506104 22.01.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Lucka bardzo podoba mi się okno tzw TV .Parapety macie śliczne.Ściany takie bielutkie.U Nas fachowcy tez muszą popoprawiac pęknięcia ,mieli byc dzis i ani słychu,ani widu ich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł D. 22.01.2013 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Demon, a może polecisz jakieś fajne lampy dla chłopca? Tylko że zależy mi na kilku żarówkach na suficie, a nie na jednej... Chłopiec ma 4 lata i uwielbia samochody lucka wybacz,ze dopiero teraz odpowiadam. Nie stosuje dla dzieciaków typowo dziecięcych lamp. Fajne lampy nie są tanie, a dzieciom szybko się zmienia. Proponuje raczej śmieszne lampy do pokoi dziecięcych. Często korzystam z Axolight, do chłopców szczególnie Ukiyo rewelacyjnie pasuję, albo sama coś projektuję i zlecam wykonanie. demon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 22.01.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 A ja zapytam przewrotnie, bo "drzwi wielgosz" i "wielgosz drzwi" to jednak nie to samo 1. http://www.wielgoszdrzwi.pl/pl/kontakt.html 2. http://drzwinawymiar.firmy.net/mapa.html O których kto mówi? Kiełku, ja mówię o tych pierwszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 22.01.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Lucko, macie piękne parapety. Pomądrzę się w kwestii drzwi: u mnie jest podobny korytarz. Wszystkie drzwi bedą otwierane na zewnątrz, żeby nie zabierać miejsca w pomieszczeniach. Korytarz to tylko komunikacja, i z komunikacji zabraliśmy przestrzeń na drzwi. Ciocia dobra rada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucka6 22.01.2013 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 No niby korytarz to komunikacja, ale też miejsce do biegania, wyścigów, jeżdzenia samochodzikami itp a wtedy otwarte drzwi mogą przyczynić się do jakiegoś bolesnego zderzenia Do pokoi dzieci na pewno będziemy otwierać do środka, bo jest specjalne miejsce na drzwi, ale już do pralni i pomieszczenia tachnicznego (po prawej) można na zewnątrz. Zrobię chyba tak że te łazienkowe na lewej ścianie będą jedynymi drzwiami otwieranymi na zewnątrz, reszta będzie do środka. Super jest też to, żę teraz drzwi otwiera się pod kątem 180stopni, więc można je "położyć" na ścianie. U Wielgosza nie ma różnicy w cenie jeśli chodzi o drzwi przylgowe i bezprzylgowe więc to akurat nie jest istotne. Ale wciąż dumamy co zrobić, czekam jeszcze na wycenę Lutostańskiego (tyle że oni przenoszą fabryke i mają teraz przerwę w produkcji więc jest tam małe zawirowanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucka6 22.01.2013 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 lucka wybacz,ze dopiero teraz odpowiadam. Nie stosuje dla dzieciaków typowo dziecięcych lamp. Fajne lampy nie są tanie, a dzieciom szybko się zmienia. Proponuje raczej śmieszne lampy do pokoi dziecięcych. Często korzystam z Axolight, do chłopców szczególnie Ukiyo rewelacyjnie pasuję, albo sama coś projektuję i zlecam wykonanie. demon Demon, bardzo dziękuję za pomoc! Oglądałam sobie trochę te Axo light, ale chyba drogie są Ukiyo bardzo ciekawa, zmusza do myślenia A czy mozemy (ja i Bami ) mieć jeszcze jedno pytanie - mam 2 wyceny, bardzo do siebie zbliżone - na Chors ramkowe i Venezinę ramkową (rozmiar 19x19cm) - Venezina minimalnie droższa, co byś wybrała ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 22.01.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 No niby korytarz to komunikacja, ale też miejsce do biegania, wyścigów, jeżdzenia samochodzikami itp a wtedy otwarte drzwi mogą przyczynić się do jakiegoś bolesnego zderzenia ) Myślałam o tym... Ja jednak zabronię wyścigów korytarzowych przegonię na dół albo na podwórko. W takim korytarzu jest jeszcze kilka innych zasadzek: barierka, schody. Myślę, ze przyzwyczaimy się do faktu, ze drzwi otwierają sie na zewnątrz... Demon poradź z lampami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł D. 23.01.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 lucka, bami u siebie w domu będę miała Venezine, tyle, że bez ramki. Powód jest prosty- tego rodzaju lampy nie specjalnie różnią się od droższego Wevra, ani w jakości wykonania, ani w zastosowanym źródle światła. Poza tym Venezina zawsze służyła mi pomocą, kompletnie i profesjonalnie odpowiadała na pytania co świadczy o tym , że Ci Panowie wiedzą co produkują i sprzedają. Na moja prośbę robili mi graficzne symulacje świetlne( różny stopień oświetlenia z rożnymi rodzajami światła), kiedy musiałam oświetlić, ale nie prześwietlić ścianę z ikonami XVII wiecznymi i dobrać rodzaj światła, który podkreślił ich urodę, ale im nie zaszkodził. Chorsa zamawiałam tylko raz i jak pisałam byłam bardzo zadowolona, ale z Venezina pracowałam wiele razy i zawsze na plus. demon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 23.01.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 ...no to ja już wiem, do kogo uderzę. Potrzebuję takich speców od światła dzięki demon - ko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata Weronika 27.01.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Luka, jesli chodzi o podłoge to ciezka sprawa. Straaasznie długo szukalismy tego co nam sie podoba. Jezdzilismy na Bartycka z próbka deski wymarzonej chyba z 4 razy. W tym raz dzien przed porodem Mi sie podoba lekko bielony dąb - na projektach Kraszewskiej jest go pełno i taki bedziemy miec ale...jak zaczelam czytac dziennik MagdyZZZ to zakochalam sie w ciemnej podlodze. I taka chyba dam do dwoch pokoi na gorze. Dąb zawsze sie podoba i jest neutralny, jesion jasny doda światla i ozywi dom...Chyba jednak wybralabym jasna podloge, mimo ze masz duze przeszklenia i bedziesz miec duzo swiatla to i tak wybralabym cieply, jasny kolor. Pewnie nie pomoglam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts