Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z dużym oknem....

Recommended Posts

Dzięki Bami, byłam u Efilo (swoją drogą to szczena mi opadła na widok jej wnętrz :jawdrop:)

ten młynek o którym piszesz to In Sink Erator, poczytałam sobie trochę o różnych typach, na tej stronce jest wszystko fajnie opisane, może komuś się przyda:

http://www.mlynkidoodpadow.pl/

Wiem już że powinnam kupić minimum model In sink Erator 45 z włącznikiem pneumatycznym, a najbardziej chciałabym In sink Erator 65 (lepiej wykonany, cichszy, wydajniejszy):

http://aglos.pl/userdata/gfx/c40f2f46277b6e345dd6f6150a2d0fd2.jpg

Tylko pewnie mąż mi znów tego wyższego modelu kupić nie pozwoli ;)

Poza tym, przy młynku jest ograniczenie w ustawieniu pojemników na śmieci, ale mam nadzieję że jakoś uda się go przesunąć na bok szafki (są jakieś specjalne przedłużki) i zmieszczą mi się 3 pojemniki do sortowania z Ikea

Gorzej jeśli się okaże, że nie mogę mieć młynka przy podwieszonym zlewozmywaku, wtedy będę musiała niestety odpuścić młynek...

Edytowane przez lucka6

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki Bami, byłam u Efilo (swoją drogą to szczena mi opadła na widok jej wnętrz :jawdrop:)

ten młynek o którym piszesz to In Sink Erator, poczytałam sobie trochę o różnych typach, na tej stronce jest wszystko fajnie opisane, może komuś się przyda:

http://www.mlynkidoodpadow.pl/

Wiem już że powinnam kupić minimum model In sink Erator 45 z włącznikiem pneumatycznym, a najbardziej chciałabym In sink Erator 65 (lepiej wykonany, cichszy, wydajniejszy):

http://aglos.pl/userdata/gfx/c40f2f46277b6e345dd6f6150a2d0fd2.jpg

Tylko pewnie mąż mi znów tego wyższego modelu kupić nie pozwoli ;)

Poza tym, przy młynku jest ograniczenie w ustawieniu pojemników na śmieci, ale mam nadzieję że jakoś uda się go przesunąć na bok szafki (są jakieś specjalne przedłużki) i zmieszczą mi się 3 pojemniki do sortowania z Ikea

Gorzej jeśli się okaże, że nie mogę mieć młynka przy podwieszonym zlewozmywaku, wtedy będę musiała niestety odpuścić młynek...

No, do Efilo warto zajrzeć :-)

Ja ciągle nie mam przekonania, czy taki młynek to taka super sprawa - za taką kasę jak in sink erator... Chyba dam radę bez... Tylko jak ja to wytrzymam? ;-)

No, do Efilo warto zajrzeć :-)

Ja ciągle nie mam przekonania, czy taki młynek to taka super sprawa - za taką kasę jak in sink erator... Chyba dam radę bez... Tylko jak ja to wytrzymam? ;-)

Model 45 jest trochę droższy niż Teka, gorzej z modelem 65...

Jak poczytałam sobie opinie ludzi którzy używają młynków ponoć żyć się bez tego nie da :D

Nie wiem czy pierwsza będę kuchnię miała ja czy Ty, pewnie wyjdzie jakoś równo, więc nie podzielę się doświadczeniem ;)

Tez słyszałam, ze żyć się nie da... Ciekawe, co oni w tych mlynkach mielą :eek:

A Ty z całą pewnością będziesz pierwsza... Ja kuchnią jeszcze się w ogóle nie zajmuję. Znam tylko ogólny zarys :-)

teraz przerabiamy kominki -możesz swoich kominkarzy polecić? Na razie koresponduję z pewną znaną tu dobrze firmą

Edytowane przez bami

No widzisz jakich masz sprytnych architektów,którzy tak Ci fajnie doradzili z cegiełkami:D

U Nas wykonawca dostarcza i kuchnie i sprzęt AGD :)

Fajny zlew podwieszany wybraliście-my zastanawialiśmy sie nad 1-komorowym,a 1.5komorowym.Wybraliśmy jednokomorowy a do tego odsączarkę Blanco :)

Z młynkiem do odpadów nie pomoge bo nie będziemy miec :(

Bami, co do grzejników my oglądaliśmy w Kalmarze w TTW Opex - na Jerozolimskich i Domaniewskiej, było tego całkiem sporo. Z tym że my wiedzieliśmy że wybieramy z oferty Instal-Projektu (wiszące) i Jagi (kanałowe), trochę też pooglądaliśmy na stronie w ich katalogu

Np podobał nam się grzejnik Iguana taki okrągły Jagi, myśleliśmy o nim jako dodatkowym w salonie, ale ostatecznie na razie nie robimy tego grzejnika, mam nadzieję że nie będzie takiej potrzeby

TTW Opex ma ten plus że w odróżnieniu od Bartyckiej jest też czynny w niedzielę :)

Lea, ja mam teraz zlew 1,5 komory i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie zlewu tylko z 1 komorą. Tej mniejszej używam do mycia owoców, warzyw, odmrażania mięsa i wielu innych zastosowań :)

A jak działa ta odsączarka Blanco? Mocuje się ją w tej dużej komorze? Fajna jest :yes:

A z czego będziecie mieli blat?

Edytowane przez lucka6

Dzięki za info.

lucka, w Mszczonowie (a właściwie w Adamowicach)?jest hurtownia kamienia. I tak będziesz potrzebowała kamieniarza, który Ci to wykona. Na pewno któraś z dziewczyn ma polecanego wykonawcę.

Jezeli chcesz podam Ci na priv miejsce, gdzie ja kupuje kamień - co prawda nie mam jeszcze gotoweg blatu, ale gość jest bardzo biegły w sztuce ( trzecie pokolenie kamieniarzy) i sam jeździ po świecie w poszukiwaniu kamienia. Ma bardzo myślących i sprawnych kamieniarzy. Na razie wzięłam od niego onyx i trawertyn.

Bami, dzięki za info :)

Poproszę o namiary na priv :yes:

Mam nadzieję że dałoby się to tak załatwić, że my wybierzemy kamień a wykonawca kuchni dalej zrobi z nim to co trzeba :)

Być może ten konglomerat który mam w próbkach będzie OK (tym bardziej że jest tańszy :) ), ale chcieliśmy jeszcze pooglądać granity coby być pewnym decyzji..

Lucka, czy Twój wykonawca kuchni sam chce zrobić blat z kamienia? Chyba, ze jest to duża firma mająca kamieniarzy... Nie można dać amatorowi w ręce kamienia, bo najprawdopodobniej sp... Zepsuje ;-)

jest taki sposób obróbki granitu, kamień wtedy nazywa się szczotkowany, o matowej, lekko chropowatej powierzchni . Jak go zobaczyłam, nie chce nic innego na kuchenny blat :)

Lucka super że zamówiliście kuchnię :)

Odsączarkę wzięłam tylko dlatego ze będziemy mieli tylko jedną komorę zlewu np. myjemy sztucce-kładziemy na odsaczarce,myjemy owoce,warzywa-tez mozemy połozyc na odsaczarce.Ciężko bedzie mi się przestawic z 2-komorowego zlewu na 1komorowy,ale dodatkowo bedzie zmywarka-więc może nie będzie tak źle:p

A z blatem to były jaja:Dna poczatku miał byc granitowy blat potem mój m zmienił zdanie na zwykły i nie dał się juz przekonac,aż przed samym zamówieniem kuchni zgodził sie na granit.

Będzie blat granitowy czarny www.hoder.pl albo na naszej wycenie mam też www.hoder.eu ale chyba to jest to samo tam masz biuro i produkcję :).

Lucka, szafki to jedno a blat kamienny to drugie. Stolarz robi Ci szafki, a potem wchodzi kamieniarz i robi blat. Ważne żeby obie ekipy były sprawdzone, bo jak jeden schrzani to drugi już tego nie poprawi. Z reguły jak stolarz robi całość, to i tak ma swojego kamieniarza i jeszcze prowizję Ci policzy.

Lucka u Nas wykonawca robi kuchnie,a nastepnie za pare dni montują blat granitowy.

Pewnie Twój wykonawca współpracuje z inną firmą i stamtąd bierze blaty i tam tez nastepuje obróbka kamienia,nic sie nie martw :rolleyes:

A pralnia super !!!

Monkeyman jaką prowizję;).Mój pan od kuchni współpracuje z Hoderem i wycene blatu mam z Hodera.

Lea, może faktycznie odsączarka będzie pełnić rolę 0,5 komory i będzie OK :yes:

Ja teraz mam zmywarkę, ale i tak sporo używam obu komór ;)

Na budowie prawie koniec prac glazurniczych, szkoda bo bardzo fajnie nam się współpracowało z panem Januszem, zresztą jeszcze się spotkamy przy malowaniu :)

Ostatnie pomieszczenie to pralnia - płytki wybierała córka :D

IMG_9538.JPG

IMG_9537.JPG

Panowie ułożyli też wstępnie mozaikę w przycisku do dolnej łazienki, na razie wygląda to tak:

IMG_9531.JPG

Po zafugowaniu jeszcze się trochę zmieni, ale dla mnie chyba OK

Kurcze, dałyście mi do myślenia z tym blatem, nie wiem czy wykonawca sam wycina te blaty, z tego co zrozumiałam bierze właśnie z Adamowic i być może tam mu też przycinają (mówił że jedna firma Ars-stone czy jakoś tak zajmuje się przycinaniem kamienia)

Bami, a gdzie można ten szczotkowany granit zobaczyć? On jest ostry na blacie czy gładki?

lucka, rzeczywiście obok hurtowni w Adamowicach jest zakład kamieniarski,

ten szczotkowany granit jest chropowaty, ale nie ostry, nadaje sie bezdyskusyjnie na blat. Możesz go zobaczyć albo u p. Darka (zapytaj czy akurat ma na stanie) albo u mnie :-) wożę kawałek w bagażniku