Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z dużym oknem....

Recommended Posts

Do Was wydaje mi się że pasowałyby też płyty takie jak ma Libet (takie południowe z jasnego kamienia)? Planujesz takie?

Nie... Musi być szara. Ja w ogóle nie lubię ciepłych kolorów. Z zewnątrz "ciepłe" są tylko dachówka i fragment ściany z piaskowca. Reszta jest "zimna" - okna, drewno w odcieniu orzecha, srebrzystoszary tynk. A z czego robisz opaskę? Bo ja zamierzam "wjechać" z kostką.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzisiaj zrobiliśmy imponującą rundę po sklepach budowlanych :)

Wyjechaliśmy z domu przed 10tą i wróciliśmy dopiero przed chwilą :)

Wzięliśmy 2 próbki szarych farb do kuchni i salonu, jak skończy się gruntowanie w domu zrobimy pierwsze malowanie :)

Nastawiamy się na farbę Sigma (przy naszym metrażu jest szansa na rabat), choć sprawdzimy jeszcze jak cenowo wygląda Para. Zapomnieliśmy się dopytać o farbę tablicową do pokoju córki, ale zrobimy to następnym razem najwyżej....

Kolejny punkt to blat granitowy - odwiedzieliśmy jeszcze jeden zakład granitowo/kamieniarski i wyceniliśmy blat. Oprócz Jet Black podoba nam się też Nero Zimbabwe w satynie, ma chyba mniejsze rowki (prawie ich nie ma) i będzie być może lepszy w utrzymaniu. Poznaliśmy też i obejrzeliśmy realizację z innym sposobem pogrubienia blatu - pod blat podkleja się "w poziomie" pasek granitu, a pomiędzy nimi jest srebrna listwa. Całość jest szlifowana i wygląda bardzo estetycznie, a sposób jest znacznie tańszy niż doklejka wycinana pod kątem, więc prawdopodobnie zdecydujemy się na taki sposób. Tyle tylko że blat będzie musiał mieć 6cm, a nie 5 jak planowaliśmy.

Oglądaliśmy też Finish Parkiet do salonu - prawdopodobnie kupimy Jesion termowany Bursztyn, tylko jeszcze czekam na ostatnią wycenę

Próbowaliśmy obejrzeć drzwi wewnętrzne - celem był Moric i Lutostański, ale Moric podobno nie jest już dostępny w Warszawie, zresztą chyba to nie nasz zakres cenowy. Lutostańskiego wycenimy i być może na nim się skończy, bo nie są złe. Mężowi podobał się jeszcze sposób wykonania (szczególnie lakierowanie) drzwi Cal, ale nie mają oni modelu z pionowym przeszkleniem, a na takim nam zależy..

Dogrywam też jeszcze jeden projekt kostki, tym razem robiony przez Semmelrock. Prawdopodobnie zdecydujemy się na kostkę Plato, bo jest atrakcyjna cenowa, a wygląda też całkiem nieźle :

Na zdjęciu jest akurat kolor kasztanowy, ale mają też szary (chcemy połączenie szarości z kolorami jesieni):

http://www.semmelrock.pl/semmelrock/export/sites/polen/_data/products/headerImage/plato/kostka_brukowa_plato_1_640X380.jpg_1945636468.jpg

Prawda że dużo jak na jeden dzień, w dodatku z dwójką dzieci :D ? Żałujemy jednynie, że poliliśmy się zestawami z MCDonalds ale nie można mieć wszystkiego ;)

Lucuś, zazdroszczę, że idziecie dalej... Ja niestety jestem uziemiona w domu, mąż wyjechał i zostałam sama z łobuzami. Wyszliśmy tylko na krótkie saneczkowanie. Na pocieszenie mam tylko to, że siedząc prawie cały dzień w domu na obiad zrobiłam lazanię. I tak wolałabym Maca, byle tylko móc coś załatwić. Cokolwiek :-(

Pokażesz ten blat z listwą?

Gdzie kupujesz dechy? Dużo masz drewnianej podłogi?

Basia,

saneczkowanie chyba przyjemniejsze niż zakupy obiektywnie rzecz biorąc :) Tyle tylko że pewnie spaczone budową jesteśmy i mamy przekręcone poczucie tego co przyjemne i przydatne a co nie :)

Blat z listwą chciałam pokazać, ale nie mogę takiego w necie znaleźć. Wydaje mi się że do białej kuchni wygląda super (taka była w mieszkaniu które oglądaliśmy), ale do naszej drewnianej też będzie Ok, bo całe AGD mam srebrne. A koszt to około 2000 mniej więc dużo (może na młynek :D ?)

Dech jako takich nie kupuję tylko FInish parkiet i zwykły parkiet. Finish być może u producenta albo na Bartyckiej, bo mi się sprzedawcy podobali całkiem (paw. 210, Parkiet Studio). Parkiet mamy zobaczyć z naszym parkieciarzem, polecał nam sklep w Józefowie (w sumie blisko Ciebie chyba?) i gdzieś na Pradze, mamy się z nim umówić, myślę że w lutym się za weźmiemy bo już chyba najwyższy czas. Nie do końca wiem ile mam tej podłogi, ale jakieś 60-70 m2 będzie chyba (na górze), dodatkowo ok. 60m2 na dole.

Nie... Musi być szara. Ja w ogóle nie lubię ciepłych kolorów. Z zewnątrz "ciepłe" są tylko dachówka i fragment ściany z piaskowca. Reszta jest "zimna" - okna, drewno w odcieniu orzecha, srebrzystoszary tynk. A z czego robisz opaskę? Bo ja zamierzam "wjechać" z kostką.

Moja też oczywiście szara, tyle że ponieważ wszystko mamy szare oprócz okien (elewacja, klinkier, dachówka, ogrodzenie) to chcemy ocieplić kostkę kolorami jesieni.

Zaproponowałam te płyty bo pasują do południowych klimatów ale sama pewnie bym też ich nie kupiła, bo nie jesteśmy do takich przekonani ;) Opaskę dookoła domu też robimy z kostki. Drugi praktykowany sposób to kamyczki, ale mi się wydaje że kostka wygodniejsza.

Na taras i podesty przy wejściach kupujemy płyty Maxima z Libetu, bo są bardzo atrakcyjne cenowo a przy tym fajnie wyglądają. Grafitowe oczywiście :D

Niedługo powinnam mieć drugi projekt kostki to pokażę, ale w sumie wszystkie poprawki dążą do tego żeby zrobić z niego odpowiednik pierwszego :)

Bami, nic nie ruszyłam, bo mąż zakazał mi kupować rzeczy na razie zbędne :)

Ja do kuchni też zdecyduję się na Aquaform wpuszczane, a kubiki (kinkiety i na sufit) biorę Chors. Lampy do łazienek częściowo Chors, nie mam przekonania co wziąć do łazienki dzieci. Do łazienki dolnej jeszcze znalazłam takie zwisy, chyba lepsze niż Sinus Smalto, kupiłabym 2 sztuki (ma 13,5cm średnicy)

http://www.agamartin.com/environment/cache/images/550_550_productGfx_aa88b2801f087619f05df437ba7b1a31.jpg

źródło: http://www.agamartin.com/pl/

A Ty do kuchni bierzesz właśnie Aquaform czy coś innego?

Do kuchni chcę właśnie wpuszczane oprawy (tylko tam mam podwieszany sufit), tylko nie mogę się zdecydować czy z ramką czy bez - nie widziałam ich na żywo. Reszta salonu tak jak Ty - natynkowe kubiki :-) czy Chorsy są ładniejsze?

Ja chyba będę brała z ramką, mam sporo tego sufitu podwieszanego i wydaje mi się że ramka będzie jakimś urozmaiceniem...Ze zdjęć wydaje mi się że kubiki Chorsy ładniejsze niż Aquaform, ale na żywo oczywiście nie widziałam :) Ja jak zwykle kieruję się wyborami internetowymi, bo nie bardzo mam jak inaczej...Napiszę do tej mojej hurtowni i poproszę o wycenę Aquaform i Chors, dam Ci znać co mi napisali, OK?

dziewczynki, podrzucam Wam jeszcze takie coś - w dziale oświetlenie zintegrowane natynkowe sufitowe są chyba takie reflektorki bez ramki, zobaczcie może Wam cos w oko wpadnie

bpm lightning

jest po polsku

pozdrawiam:bye:

Dzięki amglad, szukając bpm lighting natknęłam się na lampy Astro - mają kilka fajnych modeli :-)

A z tymi oprawami wpuszczanymi i "kubikowymi" mam kompletny mętlik. Optymalnie byłoby zobaczyć je wszystkie na żywo... tylko kiedy ????

Bamka,

normalnie radar kolorystyczny mnie do Ciebie przywiał teraz!:)

Ja też jestem "zimna odcieniowo" - co to za srebrzystoszary tynk planujesz???

Okna mam podobnie jak Ty w chłodnym odcieniu - o rany, jak oni na mnie patrzyli w salonach, gdy na proponowane kolory mówiłam: nie, to jest ciepły kolor, a ja szukam ZIMNEGO, CZEKOLADOWO- KAWOWEGO BRĄZU:)

Ja chyba będę brała z ramką, mam sporo tego sufitu podwieszanego i wydaje mi się że ramka będzie jakimś urozmaiceniem...Ze zdjęć wydaje mi się że kubiki Chorsy ładniejsze niż Aquaform, ale na żywo oczywiście nie widziałam :) Ja jak zwykle kieruję się wyborami internetowymi, bo nie bardzo mam jak inaczej...Napiszę do tej mojej hurtowni i poproszę o wycenę Aquaform i Chors, dam Ci znać co mi napisali, OK?

Lucuś, musimy sobie zrobić gorącą linię oświetleniową :-)

Coś wspólnie wymyślimy, pościągamy od siebie i może dostaniemy większy rabat :-)

Lucuś, musimy sobie zrobić gorącą linię oświetleniową :-)

Coś wspólnie wymyślimy, pościągamy od siebie i może dostaniemy większy rabat :-)

Ja bardzo chętnie :) Myślę że damy radę, ja jak patrzę teraz na nasz domek z przytartymi i zagruntowanymi ścianami to naprawdę wydaje mi się że niewiele już zostało i że damy radę to dociągnąć do końca :)

A jakby ktoś zobaczył jakieś fajne zwisy które mogę powiesić w dolnej łazience i które świeciłyby też do góry to proszę o info :) Te ostatnie załączone przeze mnie stalowe bardzo mi się podobają, ale będą dawały światło tylko na dół i może być trochę ciemno...

Ja bardzo chętnie :) Myślę że damy radę, ja jak patrzę teraz na nasz domek z przytartymi i zagruntowanymi ścianami to naprawdę wydaje mi się że niewiele już zostało i że damy radę to dociągnąć do końca :)

A jakby ktoś zobaczył jakieś fajne zwisy które mogę powiesić w dolnej łazience i które świeciłyby też do góry to proszę o info :) Te ostatnie załączone przeze mnie stalowe bardzo mi się podobają, ale będą dawały światło tylko na dół i może być trochę ciemno...

a moze jakies lampy które mają przeźroczyste abażury? np http://www.amandus.pl/pl/p/Lampa-wiszaca-Bulb-/60 lub te ostatnie co u siebie w dzienniku wkleiła lullaby? są zwisajace ale swiatło swieci wszędzie przez klosz

To i ja się przywitam sąsiadko ;). Co do lamp Chors zamawiałam je jakieś 2 lata temu dla klienta w różnych opcjach. Naprawdę bardzo dobrze wykonane lampy pod każdym względem, zdecydowanie lepiej wyglądają w realu ;).

demon

demon, podpowiedz proszę, które z fajnych lamp (oprócz Chors) są dobrze i estetycznie wykonane ? Mówię oczywiście o modelach nowoczesnych w stylu. Chodzi o to, żeby połysk w realu nie okazał się tandetny, a plastik plastikowy ;). Masz doświadczenia z Astro? A może coś innego zarekomendujesz? Będę wdzięczna.

Pozdrawiam

Lucuś, podrzuć raz jeszcze zdjęcia tej łazienki. Jakie masz tam jeszcze światło oprócz górnego?

Bamka,

normalnie radar kolorystyczny mnie do Ciebie przywiał teraz!:)

Ja też jestem "zimna odcieniowo" - co to za srebrzystoszary tynk planujesz???

Okna mam podobnie jak Ty w chłodnym odcieniu - o rany, jak oni na mnie patrzyli w salonach, gdy na proponowane kolory mówiłam: nie, to jest ciepły kolor, a ja szukam ZIMNEGO, CZEKOLADOWO- KAWOWEGO BRĄZU:)

Nooo Sharlotka, zakładamy klub "zimnolubnych" :-)

Tynku konkretnego nie wybierałam jeszcze, "widzę" go i wiosną będę latać z próbnikami. Ma być dokładnie taki, jak wymyśliłam - srebrzystoszarobiały :-)

też uwielbiam czekoladowy (gorzkoczekoladowy) brąz - może namierzyłaś już taką farbę? albo ładne indygo?