Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z dużym oknem....

Recommended Posts

Fajne koktajl, znowu mam namieszane w głowie... widziałaś je na żywo?

szczerze powiem, że jeszcze nie:) zostały mi polecone, że są naprawdę porządne (gdzies na fm wyczytałam też, że deltalight są naprawdę fajnea Oty to lullaby poleciła więc jakby co to będzie na nią hahahahah:), ale jeśli dasz radę poczekac do 25/26 stycznia to wtedy moge ci o nich napisać i napstrykać tyle zdjęć ile chcesz:D

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bami w piątek mają dojść jeszcze bezramkowe aquaform ( czarne, pojedyńcze) więc też będę mogła zdać relacje czy jest to cokolwiek warte- jedno jest pewne cieszę się, że temat opraw mam już za sobą i że w miarę szybko i sprawnie się z tym uporałam (w sensie, ze nie namyślałam się 2 miesiace- ale musiałam kupić oprawy na cito i to dlatego tak szybko poszło:)) Edytowane przez koktajl

bami w piątek mają dojść jeszcze bezramkowe aquaform ( czarne, pojedyńcze) więc też będę mogła zdać relacje czy jest to cokolwiek warte- jedno jest pewne cieszę się, że temat opraw mam już za sobą i że w miarę szybko i sprawnie się z tym uporałam (w sensie, ze nie namyślałam się 2 miesiace- ale musiałam kupić oprawy na cito i to dlatego tak szybko poszło:))

No to droga koktajl, jako pionierka musisz obfocić i zapodać koleżankom :-)

demon, podpowiedz proszę, które z fajnych lamp (oprócz Chors) są dobrze i estetycznie wykonane ? Mówię oczywiście o modelach nowoczesnych w stylu. Chodzi o to, żeby połysk w realu nie okazał się tandetny, a plastik plastikowy ;). Masz doświadczenia z Astro? A może coś innego zarekomendujesz? Będę wdzięczna.

Pozdrawiam

Z bardziej technicznych lamp z czystym sumieniem mogę polecić modular i wever&ducre. Z polskich firm jeżeli miałyby być to lampy wpuszczane w sufit ( z ramką czy bez ), gdzie najważniejsze jest w sumie źródło światła ( o czym często sie nie pamięta ;)) to Venezina produkują w tej samej fabryce co wever.

demon

Z bardziej technicznych lamp z czystym sumieniem mogę polecić modular i wever&ducre. Z polskich firm jeżeli miałyby być to lampy wpuszczane w sufit ( z ramką czy bez ), gdzie najważniejsze jest w sumie źródło światła ( o czym często sie nie pamięta ;)) to Venezina produkują w tej samej fabryce co wever.

demon

dzięki demon, podrążę jeszcze temat jezeli pozwolisz (i Gospodyni wątku) - gdzie w Wawie można wever i venezinę zobaczyć na żywca?

No i podpowiedz jeszcze odnośnie źródła: co byś np. dała do kuchni by dobrze oświetlić blat?

Wow kobiety, nie było mnie 2 dni a tu TYYLE nowych informacji :) A ja naiwna myślałam że jest tylko Aquaform, Chors, Kanlux i Spotline...i co ja teraz z Wami pocznę :) ?

Jak nic Bami musimy porządniej szukać, jak dziewczyny się tyle napracowały i nam powypisywały

Demon, witam serdecznie w moim dzienniku, będę z góry wdzięczna za fachowe rady dla laika :) I wciąż nie wiem czy jesteśmy sąsiadkami czy nie, ale szkołę oczywiście kojarzę :D My dzieciaki wozimy do publicznej w okolicy, jest bardzo fajna

Idę zaraz oglądać te lampy :D

Heejo lucka,

no w pewnym sensie jestesmy sąsiadkami ;). Z dachu garażu patrze dokładnie na twój dom ( ostatnie zdjecie z dachami w moim dzienniczu), w linii prostej jedynie kilka km ;). Mój syn chodził tylko rok do tej szkoły( okazała sie beznadziejna w komunikacji rodzic- Pani Dyrektor mimo usilnych naszych propozycji zmian) i przyniosłam go do okolicznej publicznej w naszym przyszłym rejonie. Może sie jeszcze okaże, że nasze dzieciaki chodzą do tej samej klasy :D.

bami nie wiem gdzie możesz obejrzeć wever. Ja go poprostu znam i stosuję od wielu lat i nigdy sie nie zawiodłam. Co do veneziny to chyba na stronie jest kontakt i będziesz mogła spotkać się z właścicielem, który Ci te lampy pokaże ( to dosyć młoda firma). Trudno mi coś tak doradzić z tego prostego powodu, że jestem absolutną miłośniczką oświetlenia. Wiem, to przewrotne co napisałam, ale dla mnie osobiście jest bardzo ważny nie tylko kształt lampy, ale i jej jakość wykonania jak i bardzo ważny jest rodzaj światła jakie daje. Niestety w lampach dla zwykłych smiertelników ( do których sama się zaliczam) na czymś trzeba przyciąć. Jeśli lampa jest ładna (na obrazku) i tania to niestety kosztem jakości wykonania lub zastosowanym zródłem swiatła. Tak jak juz pisałam mile zaskoczył mnie Chors, w którym te wszystkie elementy w miarę grały, powtarzam w miarę. Zamówiłam go przypadkowo jakieś dwa lata temu jako zamiennik dla Wevera. Bardzo długo czekaliśmy z klientem na dostawę Wevera, ponieważ mieli kłopoty z produkcją w zwiazku ze zmianą właściciela fabryki. Musiałam znaleźć coś natychmiast bo klient musiał sie wprowadzić, a że było to biuro to nie mogły wisieć kabelki ;). W ostatnich latach niestety zostałam rozpuszczona finansowo przez klientów i moge sobie pobuszować po tych z najwyższej półki. Jeżeli jednak mam ograniczony budżet na lampy to po prostu chowam techniczne oswietlenie w sufitach ( tu sprawdza sie właśnie doskonale Venezina, która mocno stawia na jakość i źródło światła) i wtedy smaczek daje ( inwestuję) w lampę nad stół w jadalni i lampy podłogowe w salonie . Tak własnie zrobie u siebie jako zwykły smiertelnik. Ja mam to wieksze szczęście bo po oświetleniu buszuje pare lat i wyłapuje okazje, także mamy od kilku lat spakowane w pudełeczkach do naszego domku. Mamy kilka occhio ( sklep wycowywał sie z tych lamp ze wzgledu na wielkość popytu i dał mi cynk ;)) http://www.occhio.de

Ostatnio oświetlałam blat Modular Every-Square w pomieszczeniu ponad 3 m. Klienci korzystają z kuchni, a nie tylko na nią patrzą i są zadowoleni z doświetlenia blatów.

demon

Edytowane przez Paweł D.

Demon, bardzo dziękuję za tyle informacji :) i będę wdzięczna za jeszcze ;)

Bardzo spodobała mi się Venezina (ceny też dość przystępne), tylko mam pytanie - większość opraw o których piszesz jest na 12V i wymaga transformatora, a ja na razie celuję w takie które mają 230V - Aquaform ma np takie dostępne. Czy jeśli chodzi o lampy na 12V lub na 230 jest jakaś różnica w jakości światła? Może głupie to pytanie ale w sumie to nie czuję do końca niuansu....

W dodatku zaczęłam się zastanawiać (przez Ciebie Bami!! :) ) czy nie lepiej kupić oprawy bezramkowe zamiast ramkowych. To, co mnie przekonuje do ramkowych to że wszelkie nierówności i niedoskonałości w wycięciu dziury w suficie można ukryć w ramce, a w bezramkowych wszystko musi być obrobione idealnie

Widzieliśmy dzisiaj drzwi Wielgosza, bardzo ładne :yes: Tylko...chyba nas na nie nie stać :( Pan co prawda jest gotów nawet rozłożyć nam płatność na raty ale ja już i tak mam dość rat ;) Musimy przetrawić....Poczekam jeszcze na wycenę Lutostańskiego i wtedy zdecydujemy co mamy zrobić..

ja mam bezramkowe aquaform- musza miec transformator (pojedyncza oprawa) ale wyglądają na razie dobrze-zobaczymy jak sie beda prezentowac po montażu i obrobieniu ich (tez na poczatku brałam pod uwage z ramkami ale po uwaznym przyglądnieciu sie doszłąm do wniosku ze bezramkowe są ładniejsze)- wysłałąm bami zdjecia tych opraw jakby co

a wracając do drzwi- wybralas jakis prosty model czy może jakies ozdobniki?bo jesli jakies ozdobniki wybrane macie a zalezy wam nam jakości ( czy konkretnie na drzwiach wielgosza) to moze trzeba uproscic wygląd drzwi? zupełnie proste na pewno będa tansze- gdybym to była ja to na pewno wybrałabym opcje drzwi prostych ale lepszych jakosciowo bo to sie bedzie bardziej opłacało na dłuzsza metę

koktajl, poproszę też zdjęcią opraw :)

Po Twoim wpisie też dochodzę do wniosku że być może powinnam wziąć bezramkowe :) a czy aquaform ma bezramkowe na 230V? Napiszesz mi ile płaciłaś i gdzie kupowałaś? Potrzebuję 5-6 szt. pojedynczych i 2 podwójne...

Drzwi planujemy proste, z asymetrycznym przeszkleniem, takie:

http://www.lutostanski.pl/image/cache/data/produkty/hl_0_ms_h448-210x448.png

Wiadomo że chcielibyśmy żeby były dobrej jakości...Ale coraz częściej zaczynamy się zastanawiać czy warto za wszelką cenę kupować wszystko najlepszej jakości..Jeśli przyszłoby nam sprzedać dom myślę że nie będzie miało znaczenia czy drzwi kosztowały 1500zł czy 2500 i w życiu nie odzyskamy włożonych pieniędzy...

lucka napisz mi na priv swój email- nie mam fotosika i nie umiem wrzucać zdjęc do dzienników- prześlę Ci zdjęcia z tym, że nie są jeszcze zamontowane wiec tak na dobrą sprawę nie widać jak sie prezentują:)

oprawy są na 12V i musza miec transformator

a drzwi- no cóż to na pewno trudna sprawa- ale według mnie nie warto myślec ze sprzeda się dom -moze sie okazac ze bedziecie w nim długo mieszkać i taniość prędzej czy poźniej zemści się. Ja na twoim miejscu kupiłabym porządne drzwi ale zeby je "potanic" to wybrałabym prostszy model. Sama będe miec najprostsze drzwi z możliwych ale oscieżnica będzie scięta pod kątem 90 stopni i będą bezprzylgowe i wierz mi, że takie drzwi od dobrego producenta wyglądają naprawdę porządnie i łądne i nie potrzeba im już żadnych ozdobników. W razie sprzedaży (tfu tfu) gdy będziesz wymieniać wszystkie zalety powiesz też o porządnych drzwiach- teraz przy sprzedaży klienci chcą wiedziec o wszystkim (czy w ewentualnej przyszłosci nie będą musieli wkładac dodatkowych pieniędzy na remont) i na pewno bedzie to atut. Dlatego myśle, że jak połączysz "potanienie" i porządne drzwi to i wy bedziecie zadowoleni i ewentualny nabywca (aczkolwiek i tak zrobisz jak uważasz:)) a ponieważ mój J. nazywa mnie "ciocia dobra rada" to nie mogłam sie powstrzymać, zeby tego nie napisać:D

sama u siebie będę miała podobny dylemat tylko, że na parterze-dwoje drzwi musza byc otwieranych na zewnatrz a troje do środka. tez zastanawiam się nad systemem in verso ale nie wiem własciwie czy jest sens. na twoim miejscu na piętrze nie zawracałabym sobie tym głowy- to wy bedziecie tylko na to patrzec a jesli brac pod uwagę uzytkowanie to na pewno bedzie wam wygodniej jesli łazienki beda miały normalne zawiasy mimo iz beda otwierac sie inaczej niz pozostałe drzwi. ja się bije z myslami czy rownież mieszac- na dole to wiadomo ze bardziej reprezentacyjnie jest ale u mnie chyba nie ma zbytniego wyboru i bede musiala sie pogodzic z mix-em...

swoja drogą dlaczego bedziesz miec otwierane na zewnatrz? ze wzgledu na brak miejsca w łazienkach? bo jesli chodzi Ci o ten durny zapis prawny, ze musi byc na zewnatrz to mozesz go sobie podarować i robic drzwi jak chcesz (pod warunkiem, że nie masz junkersa w nich o co Cie nie podejrzewam:))

witam sie i ja... jejku poczytalam tak sobie wszystko i jestem w szoku... tyle rzeczy o ktorych zupelnie nie mam pojecia, a sa przede mna... wiec z mojej strony opinie nie maja chyba sensu.. jedyne co wiem, to drzwi sa najpiekniejsze proste nie wydziwione ;)

koktajl zeby wstawic zdjecie z komputera wystarczy najechac kursorem tutaj jak wpisujesz wiadomosc na ikone z drzewkiem-taki kwadracik, i wtedy wybierasz zdjecia z komputera i dodajesz swoje wybrane, bardzo latwo jest to zrobic :)

koktajl zeby wstawic zdjecie z komputera wystarczy najechac kursorem tutaj jak wpisujesz wiadomosc na ikone z drzewkiem-taki kwadracik, i wtedy wybierasz zdjecia z komputera i dodajesz swoje wybrane, bardzo latwo jest to zrobic :)

cały czas mi sie wydawało, że trzeba umiescić zdjecia na jakimś portalu (i tak też jest napisane w wątku o umieszczaniu zdjęć) swoją drogą jestem tępa bo nie wiem o jakim kwadraciku mówisz:D

lucka większość lamp jest dostępna w wersji 230 i 12 tylko może nie ma tych informacji na stronie ;).

Oświetlenie to temat rzeka, które obecnie przechodzi rewolucje na poziomie powszechnego zastosowania komputera ;). Ale, ale które lepsze? Lepsze na pewno na 12 V- ponieważ są lepsze parametry świetlne, a co za tym idzie lepsze efekty świetlne, lepsze katy świecenia, ciekawsze światło, są trwalsze. 230 jest wygodniejsze w mocowaniu i trochę tańsze.

demon