Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z dużym oknem....

Recommended Posts

A nam się już chyba nie podoba :/..

Patrzyliśmy dzisiaj jeszcze na tą ścianę, usunęliśmy płytki mahoniową i tą jasną i wygląda to lepiej, ale nie jesteśmy przekonani..

Nie mam właśnie wizualizacji, mam tylko projekt łazienki z rozrysowanymi wymiarami płytek bez kolorów, kolory mieliśmy dobrać sami już na budowie..Zastanawiamy się czy całkiem nie zmienić koncepcji tej łazienki, np. zostawić "drewnianą podłogę" a na ściany dać np szare duże płytki..np. Nowa Gala Signum, jak myślicie?

Wrzucę jeszcze zdjęcia jak wyglądałaby ściana po usunięciu tych płytek kolorowych

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak dla mnie lepiej :) co do podłogi to na pewno jednolita, co do szarej to ja chcę właśnie szarą łazienkę na górze ale totalnie nie wiem jakie wybrać płytki, widziałam kilka wykonań szare ściany i podłoga płytka imitująca drewno a może tak odwrotnie na ścianie ten wasz układ a podłoga szara???? takiego układu nie widziałam ale ....

Hej Lucka :) Ja również zrezygnowałabym z tych najciemniejszych płytek. To jedna seria My Way? Czy Noce Naturale + jakaś inna? Pytam, bo widziałam parę łazienek w Noce Naturale i w żadnej nie pojawiał się tak duży kontrast...

Zastanowiłabym się też nad podłogą. Jeśli dasz na ścianę płytki "drewniane" w różnych formatach i odcieniach, a na podłogę "drewniane" jednolite to w efekcie jedno z dwóch może wyglądać mocno nienaturalnie. Zatem: jeśli chcesz mieć "drewno" i na ścianie i na podłodze, to lepiej chyba będzie dać już w takim samym zestawieniu. Będzie bezpieczniej.

Co do sufitu w kuchni.. Masz na myśli przedłużenie zabudowy o parę cm w lewo? Jeśli tak - przesunęłabym.

Elewacja wygląda tak fajnie, że ja byłam pewna, że masz już kolor :D

A Nie lepiej Noce Naturale tylko? One też są w różnych odcieniach i formatach. Wasza łazienka i Wasz wybór oczywiście, ale jeśli mała, to nadmiar atrakcji niekoniecznie będzie jej służył. Tak myślę...

Fantastycznie macie zabudowany Geberit! I ile miejsca zaoszczędzone! Bardzo mi się podoba :)

A płytki szare pod prysznicem fajnie, ale wtedy "drewno" gdzie? Na dwóch ścianach? Na wszystkich? Do jakiej wysokości?

PS. Koniecznie wrzuć pomysły najpierw na wizualkę.

lucka6 nie dziwię ci się ja też wariuję bo nie mam konkretnego pomysłu na górną łazienkę, tak jak AniaS79 napisała wizualizacja dużo by pomogła, obudowanie prysznica szarymi a na reszcie drwenopodobne? to może być fajny pomysł do tego te szare również na podłodze, podaj wymiary łazienki na forum o projektowaniu łazienek pewnie chętnie pomogą, mi pomogły na etapie budowy z usytuowaniem poszczególnych sprzętów, teraz poradziły mi jakie serie płytek wybrać jak zrobię wizualkę sama się poradzę ......

A Nie lepiej Noce Naturale tylko? One też są w różnych odcieniach i formatach. Wasza łazienka i Wasz wybór oczywiście, ale jeśli mała, to nadmiar atrakcji niekoniecznie będzie jej służył. Tak myślę...

Fantastycznie macie zabudowany Geberit! I ile miejsca zaoszczędzone! Bardzo mi się podoba :).

No właśnie Noce same wydają mi się ciemne, chcieliśmy rozjaśnić też innymi odcieniami.

Geberit faktycznie fajnie zabudowany, wymyśliła to nasza pani architekt, trochę zabrało nam to ścianki w garderobie ale w łazience jest równiutko dzięki temu

Posłuchałam rady, posiedziałam w nocy i mam "wizualki" - prawa autorskie by lucka6 :lol:

Wersja nr 1 - "drewno" na całości w różnych odcieniach, przy prysznicu szare płytki 60x120:

poddasze_sypialnia_laz1.jpg

poddasze_sypialnia_laz3.jpg

Wersja nr 2 szary prysznic i podłoga (tylko trzeba sobie na niej wyobrazić podziały płytek :) )

poddasze_sypialnia_laz5.jpg

Wersja nr 3 "Drewniane" podłoga i prysznic, szare ściany

poddasze_sypialnia_laz6.jpg

poddasze_sypialnia_laz9.jpg

Okno tak naprawdę jest we wnęce, lustro jest trochę mniejsze, pod ścianką kolankową będzie szafka w cokole z płytek (szarych? drewnianych?)

Chyba najbardziej podoba mi się wersja nr 3, jak myślicie?

Edytowane przez lucka6

lullaby tak się umówiłyśmy, najbardziej zależało nam na salonie i na wstępnej aranżacji łazienek, płytki wybieraliśmy my. Nie mam wypasionego projektu łazienki, koncepcja "drewniana" chodzi za nami od dawna tylko nie bardzo umiemy ją ubrać w rzeczywistość....:)

Drzwi na mojej "wizualizacji" są trochę z przypadku (takie znalazłam w sketchupie), ale masz rację że powinniśmy je wziąć pod uwagę, dzięki!

jak dla mnie wersja nr 3 najlepiej się prezentuje, masz bardzo podobną łazienkę do mojej tzn. układ, ja nie mam okna na ścianie a pod skosem zaplanowana jest wanna, mi osobiście podobają się łazienki w szarościach i tak chcę u siebie ale może przemycić troszkę "drewna"?

czekam na kuchnię ...

Mam jeszcze jeden pomysł na tą nieszczęsną łazienkę :)

Wersja nr 4

poddasze_sypialnia_laz10.jpg

poddasze_sypialnia_laz11.jpg

Wydaje mi się że też nie byłoby źle, jutro jeszcze pojedziemy do sklepu z płytkami i spróbujemy coś zawalczyć, jeśli uda nam się dotrzeć na Bartycką mam nadzieję że do Miradu zajrzymy :D

Edytowane przez lucka6

Dzięki aga_ada, kuchnia mi się też podoba, hehe :) Nie wiem czy duzo blatu bo wlasnie sie martwie ze malo, ale w sumie na wyspie będzie go sporo i na meblach przy oknie bo i tak tam nic nie postawie...Nie wiem też np gdzie postawię czajnik, chyba że się przestawię na taki tradycyjny (dotąd miałam zawsze elektryczny i jakoś nie wyobrażam sobie innego). Co do płyty planuję 3 elementy po 30 cm - 2 gazowe, 2 indukcyjne i 1 wok, woka chyba dam pośrodku żeby okap działał nad nim efektywnie. Nie wiem też co zrobić z ekspresem, teraz jest wrysowany taki do zabudowy, tylko że one są drogie i boję się co będzie jak byśmy chcieli go wymienić. Dotąd myślałam raczej o takiej wnęce w tym słupku przy lodówce w której postawię ekspres wolnostojący, ale ekipy od kuchni mi odradzają że niby z ekspresu się paruje i można szafkę zniszczyć. Z trzeciej strony życia bez ekspresu sobie nie wyobrażam, uwielbiam kawę...

Nie wiem też gdzie postawić robota, dotąd miałam go zawsze na wierzchu (choć mało reprezentacyjny jest), może będę się musiała przekonać do chowania...I chlebak też nie wiem gdzie postawić, ale problemy co nie :) ?

Co od łazienki byliśmy dzisiaj w okolicznym sklepie z płytkami, wpłaciliśmy 300 zł i mają nam zrobić projekt na razie z tych drewnianych i szarych signum, może na prawdziwej wizualizacji do czegoś się przekonamy.. Straciłam jakoś serce do tej łazienki a na coś zdecydować się musimy bo od poniedziałku przychodzi pan do płytek więc wiele czasu nie mamy :/

I muszę zacząć wybierać sprzęt AGD, wstępna selekcja już dokonana, oczywiście jak zwykle podoba mi się to co najdroższe i muszę połączyć tutaj racjonalizm, pragmatyzm, estetykę i możliwości finansowe :D

wybory "kuchenne" już za mną stoją spokojnie zamontowane ale dylemat miałam ten sam generalnie chlebak będzie za lodówką pod mikrofalą (miejsce praktycznie niewidoczne z jadalni lub w szufladzie?, pozostały sprzęt ma miejsce w szafce narożnej (ogromne dwie półki) ekspresu nie mam - choć kusi niemiłosiernie bo uwielbiam kawę z ekspresu, podczas projektowania też marzyła mi się kawiarka ale cena zniechęciła mnie skutecznie ....

ale się wyraziłam :D to nocne pisanie, oczywiście z boku ale od strony jadalni niewidoczne, mikrofala będzie podwieszona nad blatem

oto zdjęcie z mojego dziennika http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=128404&d=1343736150 widok z jadalni

w tej dużej wnęce będzie lodówka a za nią podwieszona mikrofala i pod nią jest miejsce na chlebak i krajalnicę, jednak rozważam opcję schowania chlebaka w szufladzie na przeciwko ....... obecnie kuchnia jest zakryta bo ciągle przymierzam się do malowania i jakoś czasu brak ....

Lucka, widzę, że ważne decyzje podejmujesz, to dodam od siebie, że mi się najlepiej podoba pierwsza wizka łazienki. Co do kuchni lepiej bez szafek z obok okapu. Trochę nie podoba mi się blacik pod oknem, i zlew na wyspie z miejscem do jedzenia. Nie wiem jak wygląda od strony praktycznej takie rozwiązanie. Jaką masz odległość od zlewu do płyty?. U mnie jest 120 cm, pomiędzy zlewem a płytą na półwyspie i wydaje mi się, że to maksymalna odległość. Przy większej można się trochę nabiegać, a przy okazji nachlapać z mokrych łapek na podłogę ;)

Jana, dzięki za wskazówki!

Tego blaciku przy oknie nie będzie, będzie parapet, ale we wnęce, niedoskonałosc wizualizacji, generalnie blat będzie wchodził pod okno i słuzyl za parapet. Zlew na wyspie to nasz swiadomy wybor, mamy nadzieje ze go nie pozalujemy, nie chcielismy drogiego okapu nad wyspą, zresztą boję sie kuchenki na srodku kuchni przy 2 malych dzieci. Trzeba na pewno bedzie dbac o to, zeby nie bylo brudnych naczyn na widoku bo to slabo moze wygladac :)

Odleglosc od zlewu do plyty ma byc wlasnie 120cm, mozemy w sumie sprobowac ja minimalnie skrocic, myslisz ze powinnismy?

Dzisiaj bylismy w sklepie z AGD poogladac sobie co powybieralam i jakos tak nie mam na żywo przekonania do wszystkich moich internetowych wyborow, chyba musimy jednak troche sie znow wysilic i pojezdzic :)