Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z dużym oknem....

Recommended Posts

No to tuż tuż :)

Powodzenia :)

A z drzwiami to wydawało mi się że pisałaś że udało się idealny odcień dobrać? Myślałam że już się będą montować :D

odcień tak, ale jeszcze muszę zadecydować, czy wybrać wersję olejowaną czy matowy lakier. Różnica wizualna niewielka na korzyść oleju, ale duża przewaga praktyczna lakieru...nie wiem, co robić :(

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Beata, ramy i szyby z brudu po budowie myłam płynem do naczyń i ścierką, a szyby normalnie clinem i recznikiem papierowym. Zakupiłam też myjkę leifheita na teleskopie do 2m, tym mylam okna dachowe bo nie sięgałam i wyższe okna. Ale dużego jeszcze nie umylam z zewnątrz, bo czekamy na taras, pewnie tez umyjemy tą myjką z drabiny. Większość okien myłam z drabiną, bo są duże jednak. Przyznam szczerze że kiepsko to wspominam. Szefowa ekipy brukarskiej ktora u nas jest bardzo poleca myjkę elektryczną do okien Karcher, podobno dostępna w Castoramie. Muszę to sprawdzić bo mój patent jest jednak słaby i czasochłonny

....

dziewczyny, ta myjka Karcher jest naprawdę super.... Wiele osób na forum bardzo chwaliło, więc jak zobaczyłam promocję w LM i zobaczyłam, jak działa - od razu kupiłam. Jest tez przystawka na wysięgniku. Mam całą ścianę w lustrze w łazience i efekt jest niezwykły bez żadnego polerowania

dziewczyny, ta myjka Karcher jest naprawdę super.... Wiele osób na forum bardzo chwaliło, więc jak zobaczyłam promocję w LM i zobaczyłam, jak działa - od razu kupiłam. Jest tez przystawka na wysięgniku. Mam całą ścianę w lustrze w łazience i efekt jest niezwykły bez żadnego polerowania

Bami, masz cos takiego??

http://www.praktiker.pl/produkt,37844,965/myjka_wysokocisnieniowa_karcher_k_2100_100bar.html

Czesc

pytanie mam krotkie

W tej chwili brukujecie

jakie są koszty samego ułozenia jesli masz takie dane. ułozenie bez korytowanie i tłucznia

Dlaczego pytam.

mam u siebie taką sytuacje ze 4 lata temu robiłem podbudowę i w tej chwili trzeba ją poprawic i ułozyc granit bądz beton/kostkę

dostaję wyceny 150 / zł z materiałem granitem gdzie granit moze kosztowac gdzies max 80 zł /m2

czyli panowie sobie liczą jakies

60 zł - 80 zł za ułozenie i poprawę nadsypanie i utwardzenie.

jak za kostkę granitową jeszcze rozumie ale za łatwą do układania kostkę betonową troszke chyba za duzo ?

jesli masz jakies dane to poproszę ?

dzieki Radek

Jezu to ja się boję próbować,masz Evo 100, prawda?

Tak, Evo 100. Wzbudziłaś we mnie wyrzuty sumienia Basia :)

Beata, mi się wydaje że to coś takiego (WV 50 plus), ale może dziewczyny potwierdzą :

http://m1.agitomedia.pl/image/265x310/0/myjki-cisnieniowe/karcher-myjka-do-okien-wv-50-plus.1031331.2.jpg

Czesc

pytanie mam krotkie

W tej chwili brukujecie

jakie są koszty samego ułozenia jesli masz takie dane. ułozenie bez korytowanie i tłucznia

Dlaczego pytam.

mam u siebie taką sytuacje ze 4 lata temu robiłem podbudowę i w tej chwili trzeba ją poprawic i ułozyc granit bądz beton/kostkę

dostaję wyceny 150 / zł z materiałem granitem gdzie granit moze kosztowac gdzies max 80 zł /m2

czyli panowie sobie liczą jakies

60 zł - 80 zł za ułozenie i poprawę nadsypanie i utwardzenie.

jak za kostkę granitową jeszcze rozumie ale za łatwą do układania kostkę betonową troszke chyba za duzo ?

jesli masz jakies dane to poproszę ?

dzieki Radek

Hej Radku, niestety nie wiem ile kosztuje samo przygotowanie podłoża, bo my też bierzemy z materiałem, mogę Ci na priv wysłać cenę jaką płacimy. Ciężko mi powiedzieć czy 60-80zl to dużo :( w każdym razie z moich obserwacji wynika że najwięcej zajmuje przygotowanie podłoża i potem docinanie kostek do określonego kształtu. Samo układanie jest najszybsze w tym wszystkim. U nas ostatecznie wyjdzie trochę ponad 300m2 i panowie pracują już drugi tydzień, jutro skończą. Wszystko też zależy od rodzaju kostki, nasze umbriano jest niby duże więc powinno się szybciej ukladać, ale przez to że duże to też bardziej muszą uważać na to żeby wszystko było w tej samej linii bo wszystko widać ;)

Hej Lucka a ja mam inne pytanie.

Czy jesteś zadowolona ze swojej bramy garażowej i jakiej jest firmy?

Maz nie chce hormana ani wisniowski wiec pytam na forum co kto ma i czy jest zadowolony. Dziekuje z góry za odpowiedz :)

Beata, mamy właśnie Hormanna, ocieplaną. A czemu mąż nie chce Hormanna?

Nie wiem czy umiem powiedzieć czy jestem zadowolona, bo mało z niej na razie korzystaliśmy. Ale wygląda porządnie, przynajmniej tak mi się wydaje ;)

Hej Lucka a ja mam inne pytanie.

Czy jesteś zadowolona ze swojej bramy garażowej i jakiej jest firmy?

Maz nie chce hormana ani wisniowski wiec pytam na forum co kto ma i czy jest zadowolony. Dziekuje z góry za odpowiedz :)

Ja tez mam Hormann. Działa bez zarzutu - na razie :)

Wybrałam ją ze względu na jakość i kolor bardzo mi pasował - titan metallic. Mogę tez z czystym sumieniem polecić sprzedawcę i instalatorów - jeżeli chcesz

Lucka z czego masz taras?to są chyba jakieś płyty?

dawaj zdjęcia kostki mnie nigdy dość ,pięknie!!!

Basia, to są płyty Libet Maxima, 80cm, betonowe. Dość atrakcyjne cenowo, bo jedna kosztuje 50zł. Według mnie wyglądają bardzo fajnie, a u mnie dodatkowo pasują do otoczenia więc nie było się nad czym zastanawiać :)

Basia, to są płyty Libet Maxima, 80cm, betonowe. Dość atrakcyjne cenowo, bo jedna kosztuje 50zł. Według mnie wyglądają bardzo fajnie, a u mnie dodatkowo pasują do otoczenia więc nie było się nad czym zastanawiać :)

To poproszę na priv cenę jaka wyszła na gotowo za 1m2

wychodzi na to ze materiał na 1m2 kosztował Cie troszke ponad 50 zł układanie korytowanie to dodatkowo jakies 50 zł

czyli mamy 100 /m2 jeszcze trzeba wyrownac teren plus geowłoknina, tłuczen kliniec piasek i wszystko przejechac na koniec tą ubijarką

strzelam 120 - 150 zł m2 ???????

mi wyliczyli 150 zł m2 ale z materiałem czyli kostką granitową

sama kostka za m2 wychodzi jakies 80 zł

podbudowę juz mam płaciłem 4 lata temu 6000 za jakies 100 m2

Edytowane przez f.5

Dzieki za odpowiedz.

Kwota ktorą podałas jest ok to dobra cena jak za komplet

Całosc kwotowo powala ale tez masz metry wiec nie dziwi:)

rozumiem ze u Ciebie podjazd jest z tej samej strony co taras?

apropos co to za strona swiata ?

nie boisz sie ze wychodząc na taras bedziesz widziec podjazd lub zaparkowane samochody przed brama garazową?

u mnie sytuacja jest taka ze tam gdzie mam tarasy od strony wschodniej i południowo zachodniej mam teoretycznie najblizej do sąsiadow i własnie do miejsca parkingowego ze tak to okreslę.

To nie jest fajne ze wychodząc widzę podjazd no ale taki urok dzialki

O trawę sie nie martw z goswiadczenia wiem a mam juz trawe 2 lata :) ze szybko rosnie i ten etap nie jest drogi.

pomysl o darmowej wodzie jesli nie masz jeszcze studni.

kosztowało mnie 1500 wiercenie plus hydrofor 750

w tej chwili sprawdza sie znakomicie a woda to podstawa przy trawie i roslinach.

tutaj kilka zdjec z okresu zakładania trawnika

https://picasaweb.google.com/114780603567233739312/20082011WyrownywanieDziaKi

Edytowane przez f.5

Lucka gratuluje przeprowadzki :)

bardzo przestronne i przytulnie u Was :)

jak płyty się sprawują ? Jesteś zadowolona ? Której używasz najczęściej ?

pozdrawiam

Hej slonko, dziękuję :)

Płyty dopiero od dzis mam uruchomione wszystkie, dotąd miałam tylko indukcyjną. Dzisiaj działają też gazowe, ale jeszcze szczerze mówiąc nic nie gotowałam, bo ja w tygodniu raczej nie gotuję ;) I boję się też gazu bo nie mam szkła nad blatem, dlatego raczej będę więcej gotować na indukcji, która chyba zdecydowanie mniej brudzi. Bardzo mi się podoba gotowanie wody, etc...Ale np patelnie teflonowe nie działają na niej więc musiałam i tak czekać na gaz.

Płyty są naprawdę świetne, bardzo łatwo się je myje, są gładziutkie więc mogę na nich sobie trzymać rzeczy jeśli potrzebuję (np odkładam filizanki do kawy bo ekspres jest obok)

rozumiem ze u Ciebie podjazd jest z tej samej strony co taras?

apropos co to za strona swiata ?

nie boisz sie ze wychodząc na taras bedziesz widziec podjazd lub zaparkowane samochody przed brama garazową?

O trawę sie nie martw z goswiadczenia wiem a mam juz trawe 2 lata :) ze szybko rosnie i ten etap nie jest drogi.

pomysl o darmowej wodzie jesli nie masz jeszcze studni.

kosztowało mnie 1500 wiercenie plus hydrofor 750

w tej chwili sprawdza sie znakomicie a woda to podstawa przy trawie i roslinach.

tutaj kilka zdjec z okresu zakładania trawnika

https://picasaweb.google.com/114780603567233739312/20082011WyrownywanieDziaKi

Radku, bardzo dziękuję za obszerną relację fotograficzną, jakoś inaczej sobie wyobrażałam te rurki do nawadniania ;) nie wiem dlaczego ale myślałam że to jest tylko takie węże tuż pod powierzchnią ;) pokażę mężowi coby pomyślał jak możemy to u nas zrobić. A myślisz że rurki można położyć samemu czy lepiej jednak zlecić to firmie (jaki to koszt?)

Studnię mamy, hydrofor też, ale zastanawialiśmy się szczerze mówiąc czy droższa jest woda z wodoc iągu czy prąd do pompy

Z wjazdem faktycznie słabo wyszło, w sensie wielkości i widoku z tarasu, ale takie uroki działki. Wjazd jest od południa, taras jest na zachód. To jest optymalne położenie domu na działce, zresztą mój mąż lubi mieć pod kontrolą swój samochód ;) Teraz sobie myślimy że mogliśmy nie robić tego dodatkowego miejsca, bo podjazd i tak jest duży, ale już po sprawie...

Lucka, można powiedzieć, że zakończyłaś budowę :yes:

A teraz, inspiruj nas ogrodem!

Oj Lulla, lulla, ogród to chyba na starość...na razie trawa jak się uda - no i oczywiście pomidory :D

Może w przyszłym roku pomyślimy o jakichś nasadzeniach ale szczerze mówiąc zupełnie się na tym nie znam :( a nie chcę płacić jakichś strasznych pieniędzy za zrobienie ogrodu..

Lucka dzieki za opinie :) ja sie nie moge doczekac, az bede uzywac swoich :rolleyes:

jak odstawiasz filizanki na plyte to sie nie rysuje nic ??

sprawdzilas juz jakies fajne garnki lub czajnik ?? co warte polecenia ?

jak patrze na Twoja duza kuchnie to mnie nosi :rolleyes: ale tak pozytywnie ;) bo juz widze, jak Wam tam fajnie, zwlaszcza Tobie ;)

to już wiem jaki będę miał podjazd do garażu i parking ;) wcześniej chciałem ukladac wszystko z kostki Avanti - ja chyba macie na krawędziach jako wykończenie - ale te duże tez sa ladne i szybko się układa wiec kto wie .... u nie to temat na za ok 2-3 mce najwcześniej - na razie walcze z tarasem drewnianym