Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z dużym oknem....

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lucka oprocz chloru i wlaczania czasami filtra zalecam preparat na glony (ja uzywam Alba ) U nas basen (wys 1,22x457) spokojnie wytrzymuje caly sezon (2 msc ) bez zmiany wody ale co dwa tyg daje te Albe a przy duzych upalach (jak teraz ) nawet czesciej.

Wlasciwie przyszlam po prosbie :) Pisalas mi kiedsy ze Rovere Giallo ( w lazience) ukladaliscie z przesunieciem (chyba o 30 cm )

Pamietasz moze czy te płytki maja jakis wskazany kierunke ukladania przez producenta? Prubuje obliczyc potrzebna ilosc i zastanawiam sie czy jak utne np 60 cm to moge to wykorzystac po drugiej stronie pomieszczenia tylko ze wtedy musialabym odwrocic plytke aby strona ucieta byla przy scianie ( nie wiem czy mnie rozumiesz ;))

Byłaby mozliwosc sfotografowania z bliska waszej podlogi aby byl widoczny wzor ulozenia (co ile rzedow jest powtarzalnosc itd ) zeby przyznajac sie bez bicia mogłam odgapic :)

Lucka oprocz chloru i wlaczania czasami filtra zalecam preparat na glony (ja uzywam Alba ) U nas basen (wys 1,22x457) spokojnie wytrzymuje caly sezon (2 msc ) bez zmiany wody ale co dwa tyg daje te Albe a przy duzych upalach (jak teraz ) nawet czesciej.

Wlasciwie przyszlam po prosbie :) Pisalas mi kiedsy ze Rovere Giallo ( w lazience) ukladaliscie z przesunieciem (chyba o 30 cm )

Pamietasz moze czy te płytki maja jakis wskazany kierunke ukladania przez producenta? Prubuje obliczyc potrzebna ilosc i zastanawiam sie czy jak utne np 60 cm to moge to wykorzystac po drugiej stronie pomieszczenia tylko ze wtedy musialabym odwrocic plytke aby strona ucieta byla przy scianie ( nie wiem czy mnie rozumiesz ;))

Byłaby mozliwosc sfotografowania z bliska waszej podlogi aby byl widoczny wzor ulozenia (co ile rzedow jest powtarzalnosc itd ) zeby przyznajac sie bez bicia mogłam odgapic :)

Hej Kakusku, ale macie wielki basen :jawdrop: Ja kupiłam na razie rozporowy 305x76 i też wydaje mi się sporawy, ale popływać w nim to tylko po dnie można ;) Mam nadzieje ze kiedys u nas taki z rurkami duży zagości, tylko miejsce musiałabym mu znaleźć....

Płytki znalazłam tutaj, daj znać czy coś widzisz czy chcesz dokładniej :)

IMG_1158.JPG

IMG_1156.JPG

Nie do końca wiem czy wykorzystywali plytkę z dwóch stron, ale widać na zdjęciu że krótkie kawałki tez mamy, nie jestem pewna czy glazurnik sprawdzał w wytycznych producenta jak to układać, raczej zrobił na czuja ;)

Jak będziesz chciała coś zobaczyć więcej to dawaj znać :)

Dzieki wystarczy mi to :) Widze ze powtarzalnosc wzoru jest co 4 rzad .Bardziej martwie sie teraz tym obliczeniem ilosci bo nie wiem czy liczyc na kazda dlugosc cale plytki i wyrzucac "odpady" czy moglabym zaoszczedzic i wykorzystywac przycinki . Chyba zaryzykuje i oblicze z wykorzystaniem najwyzej pozniej cos dokupie (oby kazda zeria produkcyjna miala ten sam odcien ;))

Basen duzy bo i dzieci wieksze wiec w takim rozporowym juz za bardzo nie poplywali;) Taki rozporowy tez kiedys mieli bo byl okres ze Intex nie sprowadzal akurat basenow ze stelarzem a ja potrzebowalam kupic sama niecke bo mi robotnicy na budowie ja zniszczyli (cieli debile profile przy tej folii i poszlo pelno iskier i podziurawili go ) Teraz mam zapas rurek i innych gadzetow (musialam kupic caly zestaw ) wiec trzeba wykorzystac ;)

Fajna sprawa ale skladac go po sezonie nie jest zbyt milym zajeciem ;)

Chyba zaryzykuje i oblicze z wykorzystaniem najwyzej pozniej cos dokupie (oby kazda zeria produkcyjna miala ten sam odcien ;))

A nie lepiej kupić z zapasem a potem oddać to co zostanie? Czasami jest tak, że nawet pojedyncze płytki można oddawać, może popytaj w sklepie?

Basen duzy bo i dzieci wieksze wiec w takim rozporowym juz za bardzo nie poplywali;) Taki rozporowy tez kiedys mieli bo byl okres ze Intex nie sprowadzal akurat basenow ze stelarzem a ja potrzebowalam kupic sama niecke bo mi robotnicy na budowie ja zniszczyli (cieli debile profile przy tej folii i poszlo pelno iskier i podziurawili go ) Teraz mam zapas rurek i innych gadzetow (musialam kupic caly zestaw ) wiec trzeba wykorzystac ;)

Fajna sprawa ale skladac go po sezonie nie jest zbyt milym zajeciem ;)

Ja mam problem, bo postawiłam basen na styropianie na kostce - styropian jest super pomysłem (tak mi się wydaje), ale kostka ma spadek :( i basen jest trochę krzywy :( jeśli bedę go napełniac jeszcze raz to chyba zrobię stopień w basenie, ale będę się starała żeby tafla wody była równo....Wiedziałam ze tam jest spadek, ale jakoś nie zdawałam sobie sprawy z ciężaru wody gdy basen jest napełniony ;)

Fakt dopiero przy nalewaniu wody widac czy jest idealny poziom.My robimy "scene" z desek ale nigdy nie jest idealnie z tym ze stelarz to spokojnie wytrzymuje. O styropianie nie pomyslalam (myslalam o wyrownaniu gruntu piaskiem ) i mysle ze to dobry patent na przyszly rok tylko trzeba jakis twardy parking kupic.Sprubuj wypoziomowac wlasnie styro dajc tam gdzie nizej dodatkowa grubosc.

Lucka na pewno masz dlugosc 120 cm tego gresu? Pytam bo podawalas 15x120 a zdjecia chyba przeklamuja (zmniejszaja):D Przemyslalam sprawe i nie bede kombinowac i policze te podloge na pelne dlugosci.Nie wyjdzie tego duzo a ze zwrotem bylby problem bo raz ze chce kupic przez neta a dwa ze lazienka bedzie robiona dopiero w przyszlym roku :p Musze jeszcze tylko zatargac jedna plytke na budowe bo widzialam ja w sklepie i miala fajny cieply odcien brazu ale nie wiem jak bedzie w mojej lazience bo tam nie ma zbyt duzo bezposredniego swiatla z zewnatrz (szyba matowa ) a nie chce zeby podloga byla zbyt ciemna .

Fakt dopiero przy nalewaniu wody widac czy jest idealny poziom.My robimy "scene" z desek ale nigdy nie jest idealnie z tym ze stelarz to spokojnie wytrzymuje. O styropianie nie pomyslalam (myslalam o wyrownaniu gruntu piaskiem ) i mysle ze to dobry patent na przyszly rok tylko trzeba jakis twardy parking kupic.Sprubuj wypoziomowac wlasnie styro dajc tam gdzie nizej dodatkowa grubosc.

Lucka na pewno masz dlugosc 120 cm tego gresu? Pytam bo podawalas 15x120 a zdjecia chyba przeklamuja (zmniejszaja):D Przemyslalam sprawe i nie bede kombinowac i policze te podloge na pelne dlugosci.Nie wyjdzie tego duzo a ze zwrotem bylby problem bo raz ze chce kupic przez neta a dwa ze lazienka bedzie robiona dopiero w przyszlym roku :p Musze jeszcze tylko zatargac jedna plytke na budowe bo widzialam ja w sklepie i miala fajny cieply odcien brazu ale nie wiem jak bedzie w mojej lazience bo tam nie ma zbyt duzo bezposredniego swiatla z zewnatrz (szyba matowa ) a nie chce zeby podloga byla zbyt ciemna .

Ja mam wlasnie taki twardy parkingowy styropian, zostal nam z ocieplania garazu i w sam raz wykorzystalam pod basen :)

Kakusku, sprawdziłam moje zamówienie gresu, mam 120x15 :yes: może zdjęcia przekłamują, nie wiem ;) Nie do końca też pilnowałam jak były docinane płytki, ale myślę że na pewno gdzieś całe są ;) Ten gres ma właśnie fajny kolor, jest taki bardziej rudy, mi się bardziej podobał niż np Noce, które mają ciemne maziaje. Giallo do złudzenia przypomina drewno, na tyle że wiele osób się pyta czy na podłodze jest drewno czy płytki :)

Witaj, właśnie trafiłam (ponownie!) na twój dziennik i od razu w oczy się rzuciły piękne kosteczki przed domem oraz super taras. Teraz jest to taras numer jeden w moich planach :) Możesz uszczknąć rąbka tajemnicy co to za płyty i jaki jest koszt? Bo ta kostka na podjeździe to pewnie droga, co? a sami robiliście taras? Cudo, cudo...

Witaj, właśnie trafiłam (ponownie!) na twój dziennik i od razu w oczy się rzuciły piękne kosteczki przed domem oraz super taras. Teraz jest to taras numer jeden w moich planach :) Możesz uszczknąć rąbka tajemnicy co to za płyty i jaki jest koszt? Bo ta kostka na podjeździe to pewnie droga, co? a sami robiliście taras? Cudo, cudo...

Hej elmagra, miło Cię (ponownie) gościć :)

Płyty to Libet Maxima, koszt chyba znośny bo 50zł/szt, płyty mają wymiar 80x80cm. Są betonowe, do złudzenia przypominają kolorem grafitową kostkę Umbriano. Kostka to Semmelrock Umbriano biało-szara, na opasce dookoła domu jeszcze dodatkowo grafitowa, niestety dość droga, ale w końcu udało nam się dogadać z wykonawcą co do łącznej wartości zamówienia i się zdecydowaliśmy ;) Taras był zrobiony przez firmę brukarską razem z kostką

witam :)

super wielkie okna!! ale to robi wrażenie niesamowite! :)

czy mogłabyś mi powiedzieć:

- okna u dzieci - to te dolne części są tylko uchylne czy też otwierają się normalnie? bo te górne to fix?

- sufit w kuchni to impregnowałaś czymś? a kable do oświetlenia to były potem wiercone w stropie?

boski jest :) :)

witam :)

super wielkie okna!! ale to robi wrażenie niesamowite! :)

czy mogłabyś mi powiedzieć:

- okna u dzieci - to te dolne części są tylko uchylne czy też otwierają się normalnie? bo te górne to fix?

- sufit w kuchni to impregnowałaś czymś? a kable do oświetlenia to były potem wiercone w stropie?

boski jest :) :)

Witaj lukasz69karolina, dziękuję za miłe słowa :)

okna u dzieci w dolnej części się uchylają, mają zamek dodatkowo żeby je zablokować. Do mycia muszę je kłaść płasko na podłogę. Te górne otwierają się normalnie na bok, w kuchni w oknie narożnym mam takie same okna i jest Ok

Sufitu w kuchni nie impregnowaliśmy, ale kable były wiercone w stropie w pokoju synka (nad kuchnią) przed wylewkami, tak żeby potem na betonie nie bylo widać kabli

Pozdrawiam serdecznie :)

witam,mam pytanko gdyż pojawiła się u nas opcja pralni w innym pomieszzeniu mianowicie nad garażem, moi "mężczyżni" stwierdzili ze nie będzie problemu dużego z rurami:) wiec mam pytanie czy macie podlogowke tez w pralni??u was to chyba samodzielne pomieszczenie jest?? bo ja chce wydzielić z pokoju nad garażem, scianka odzielic wentylacje zrobić i by było blisko do sypialni noszenie rzeczy do prania itd.:)