Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z dużym oknem....

Recommended Posts

dzięki pięknie :)

a możesz zdradzić jak robione były dystanse od szalunku do zbrojenia?????? że jest tak ładnie gładko i nic nie widać drutów??

myśleliśmy o betonowych podkładkach, ale czy to nie będzie widać "plamek" od nich potem na suficie?

Lukasz69karolina, nie wiem niestety jak te szalunki były zrobione :( To że zostawiliśmy ten sufit jest trochę kwestią przypadku, nie planowaliśmy tego w momencie robienia stropu :)

Ten sufit nie jest jakiś super idealny, ale wygląda nieźle, choć np widać ślady prętów, tutaj wygrzebałam zdjęcie:

MGuxijiPKOY9NIkx-jowXxhst3Gbft4lhJCstb782uVO=w837-h628-no

witam,mam pytanko gdyż pojawiła się u nas opcja pralni w innym pomieszzeniu mianowicie nad garażem, moi "mężczyżni" stwierdzili ze nie będzie problemu dużego z rurami:) wiec mam pytanie czy macie podlogowke tez w pralni??u was to chyba samodzielne pomieszczenie jest?? bo ja chce wydzielić z pokoju nad garażem, scianka odzielic wentylacje zrobić i by było blisko do sypialni noszenie rzeczy do prania itd.:)

Hej IwaKrzys, w pralni mamy podłogówkę i zwykły grzejnik - który ma pełnić głównie funkcję suszarki. Jest tam też wentylacja i zwykłe okno. Mi się też wydaje, że pralnia blisko sypialni to dobry pomysł, choć wtedy trzeba nosić uprane rzeczy żeby powiesić na tarasie ;)

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej dziewczyny, no właśnie parkiet na korytarzu na górze odszedł od wylewki, jak chodziliśmy to było słychać że się rusza i skrzypi :(

Cała podłoga generalnie wyłódkowała, właściwie nie wiadomo o co chodzi. Wilgotność drewna jest OK, wylewki też, powietrza także..Parkieciarz sam nie wie dlaczego tak się stało, generalnie chyba takie rzeczy zdarzają się z drewnem. W każdym razie mam na razie takie dziury:

WP_20130906_002.jpg

w dziury jest wstrzykiwany klej, żeby przykleić parkiet do podłoża bez zrywania całości:

WP_20130906_003.jpg

Parkieciarz powiększył też dylatacje w najbardziej newralgicznych miejscach, zobaczymy co będzie dalej

te dziury potem będą wyszlifowane i zalakierowane, więc mam nadzieję że nie będzie tego za bardzo widać

Z pozostałych rzeczy to okno jadalniane jest już oświetlone :)

WP_20130906_007.jpg

WP_20130906_009.jpg

a w pralni szaleje nowy potwór :D

WP_20130906_005.jpg

Lucyna a jak parkieciarze kleili deski to kładli na deski obciążenie ?

zbieram opinie o parkieciarzach i ich cenach i na przykład mam 2 ceny

60 zł i 100 zł

gosc ktory ma cene 100 zł mowi ze daje na parkiet obciazenie i podobno nawet zalanie wodą nie powoduje wstawanie desek.

u klienta było zalanie i parkiet sie nie odkleił..................

Pytam go czy zejdzie z ceny bo mam 120 m2 to troszke duzo a on ze opanował technologie i nie musi schodzi i obnizać :(

moze popytaj na watku o parkietach co moze byc przyczyną takiego stanu rzeczy.

moze zły klej ? nie chwycił podłoza ?

moze zły grunt ?

moze panowie nie odkurzyli wylewki ?

jedno sie juz dowiedziałem ze przed klejeniem deski w moim przypadku trzeba przeszlifowac wylewkę jak to fachowiec powiedział otworzyc ja.

Stwierdził ze moja wylewka tyle przeszła ze musi ja zeszlifowac cokolowiek to nie oznacza.

f.5. Na Śląsku bardzo dobra opinie maja kurtok parkiety z ćwiklic pod Pszczyna- nie wiem czy tam juz pytałes- jesli nie to spodobaja jeszcze u nich. Na drodze do Pszczyny od strony wislanki ( niedaleko ćwiklic) jest jeszcze jeden parkieciarz( nie pamietam ale chyba dom parkieciarza?) zapytaj tez ile u nich kosztuje- wiem ze mieli bardzo duży wybór drewna ale niestety o nich żadnej opini nie znam

60 zł i 100 zł

gosc ktory ma cene 100 zł mowi ze daje na parkiet obciazenie i podobno nawet zalanie wodą nie powoduje wstawanie desek.

Pytam go czy zejdzie z ceny bo mam 120 m2 to troszke duzo a on ze opanował technologie i nie musi schodzi i obnizać :(

moze popytaj na watku o parkietach co moze byc przyczyną takiego stanu rzeczy.

moze zły klej ? nie chwycił podłoza ?

moze zły grunt ?

moze panowie nie odkurzyli wylewki ?

jedno sie juz dowiedziałem ze przed klejeniem deski w moim przypadku trzeba przeszlifowac wylewkę jak to fachowiec powiedział otworzyc ja.

Stwierdził ze moja wylewka tyle przeszła ze musi ja zeszlifowac cokolowiek to nie oznacza.

Radku, u nas była szlifowana wylewka, dodatkowo duzo gruntowana, bo ponoc byla kiepskiej jakosci. WIlgotnosc byla tez OK, bo my prawie rok (!!!) czekalismy az dobrze wyschnie. Ale nie obciazali parkietu chyba po polozeniu, bynajmniej ja tego nie pamietam.

Klej byl OK, grunt tez, moze to faktycznie to obciazenie trzeba bylo dac....Teraz nic juz z tym nie zrobimy, pozostaje sie ratowac tymi zastrzykami. Dobrze ze nie mamy listew przypodlogowych i drzwi :D

60 zł i 100 zł

.

Swoja drogą, niezłe masz te wyceny. My płaciliśmy 50zł, parkieciarz fajny. Chyba że to z materiałem, bo u nas dodatkowo doszedł grunt, klej i lakier

f.5. Na Śląsku bardzo dobra opinie maja kurtok parkiety z ćwiklic pod Pszczyna- nie wiem czy tam juz pytałes- jesli nie to spodobaja jeszcze u nich. Na drodze do Pszczyny od strony wislanki ( niedaleko ćwiklic) jest jeszcze jeden parkieciarz( nie pamietam ale chyba dom parkieciarza?) zapytaj tez ile u nich kosztuje- wiem ze mieli bardzo duży wybór drewna ale niestety o nich żadnej opini nie znam

Kurtoka nie znam

ale u Szendery byłem dom parkieciarza i mam wycene - 80 zl zł netto + 8% na chemi Primer fast

Dąb z fertig Parkiet olejowany wyszedł 270 brutto wiec cena zupełnie normalna bez rewelacji

w Ćwiklicach jest jeszcze Nowak Parkiety ale tam tez cena podobna

W Ćwiklicach jest jeszcze producent parkietu ale oni robią lity nie mają w ofercie warstwowego.

Generalnie o cenie 50 zł z chemią nie ma co myslec

robocizna sama to 40 -45 zł grunt 10 zł klej 30 zł daje 80 zł

Swoja drogą, niezłe masz te wyceny. My płaciliśmy 50zł, parkieciarz fajny. Chyba że to z materiałem, bo u nas dodatkowo doszedł grunt, klej i lakier

Cena 100 zł to oczywiscie juz z materiałem na chemii mapeja z tego co pamietam czyli chyba dobrej i nie taniej sam juz nie wiem.

Moze Lucyno wezwij rzeczoznawcę od parkietów na watku drewnianym taką osobą jest Jarekkur

Pan od Nowaka goscił u mnie 4 lata temu gdy potrzebowałem pomocy w oczyszczeniu parkietu w mieszkaniu bo parkiet kleił wykonawca ktory nie miał o tym zadnego pojęcia.

kupowałem zresztą klej u Nowaka :)

Muszę tam podjechać i popytac o ten lity parkiet bo na gorze nie mam podłogowki wiec moze byc lity jak najbardziej...

Pozdrawiam

Lucka przykro mi z powodu parkietu ,czy wszędzie tak odchodzi?tzn.na gó®ze i dole?U mnie też specjalnie nie obciązali i nie odszedł.Cholera to wina czegoś innego.A może to drewno coś nie tak?dawno kupiliście?Może było odpakowane długo?

Basia, odeszlo na gorze, w najwęższym miejscu korytarza i trochę w naszej sypialni (w rogu). U dzieciaków i na antresoli jest OK. Drewno było w porządku wydaje mi się że jeśli chodzi o parametry to wszystko bylo dopilnowane, swojego czasu niecierpliwilam się w dzienniku czekaniem na parkiet ;)

Na dole mamy finish parkiet, więc coś innego, ale w gabinecie też nam wstał. W salonie zmniejszyly się dylatacje, ale jest jeszcze OK. Teraz parkieciarz na górze powiększył dylatacje w niektórych miejscach jeszcze dodatkowo...

Lucko,

współczuję problemów z parkietem i szczerze mówiąc podziwiam Cię, że się nie załamałaś po takich przebojach - ogromne koszty, a obecna sytuacja koszmarna - smutne te zdjęcia z dziurami na ostrzykiwanie klejem, na pewno nie będzie tego widać???

Lucko,

współczuję problemów z parkietem i szczerze mówiąc podziwiam Cię, że się nie załamałaś po takich przebojach - ogromne koszty, a obecna sytuacja koszmarna - smutne te zdjęcia z dziurami na ostrzykiwanie klejem, na pewno nie będzie tego widać???

Aniu, ja już nie mam siły się denerwować, nic to nie zmieni. Pan Sławek od parkietu powiedział że po wyszlifowaniu i lakierowaniu będzie to minimalnie widać, naprawa jest robiona w ramach gwarancji, więc kosztów nie ponosimy. Zdjęcia smutne, ale mam nadzieję że będzie lepiej :)