KubaSko 13.05.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Witam Mój dom to dom przy platanowej. Pow. 98m2. Według projektu jest kocioł gazowy o mocy 15kw. Dom jest nowo postawiony ocieplony okna plastiki wszytko w nowej technologii. Do ogrzania budynku chcę zastosować kocioł na paliwo stałe Ogniwo S6WC 13 KW. Łączna moc grzejników w domu wynosi 11 KW. Do tego chcę zamontować bojler poziomy poj. 120L i ogrzewanie podłogowe w wc na dole (pow. 3m2), kuchni (pow.11m2) i łazience na górze (pow.9m2). Chciałem zastosować układ otwarty. Z kotła wyjście stalą i później do rozdzielaczy Cu 28 od rozdzielaczy do grzejników Pex/al/pex 16.Naczynie wzbiorcze zgodnie z normami PN. Do tego zawór czterodrożny.Przed zaworem bojler. Wiem że odradza się w takich piecach rur warstwowych Pex, ale chciałem mieć rury schowane więc pex jest chyba najlepszy do tego. Dla ochrony rur przed wysoką temp. chciałem ustawić na zaworze czterodrogowym temp. ogrzewania na 65-70 stopni, przy temp.pracy kotła 75stopni. Do tego awaryjne zasilanie pompy c.o. Myślę że suma mocy odbioru ciepła w domu jest troszkę większa od mocy kotła więc powinno to zmniejszyć do minimum ryzyko przegrzania instalacji.Dodatkowo na grzejnikach chcę zamontować zwykłe zawory(nie termostatyczne) aby uniknąć ewentualnego ich zamknięcia i ryzyka zagotowania. Chcę zastosować grzejniki aluminiowe z racji dużo mniejszych oporów przepływu niż stalowe no i układ otwarty czyli stalowe szybciej by skorodowały.Wiem że są przeciwnicy łączenia grzejników alu z miedzią, ale po pierwsze nie ma tu bezpośredniego połączenia alu/miedź, po drugie większość grzejników alu wykonana jest z duraluminium więc do korozji elektrochemicznej raczej nie dojdzie, a po trzecie odcinki miedziane będą krótkie.Po za tym aby ograniczyć wypłukiwanie miedzi w rurach zastosuje średnicę 28 co pozwala rurze pracować z prędkością przepływu 0,5m/s bez ewentualnego wypłukiwania. Oczywiście wyjście z pieca będzie rurą stalową. Nie chcę się bawić w wymienniki ciepła,bufory, zawory schładzające, chłodnice itp. uważam że proste rozwiązania są najlepsze no i mniej rzeczy jest do popsucia się ( bo jak wiemy wszystko z czasem się zużywa). Do tego dojdzie doświadczony palacz, awaryjne zasilanie więc myślę że ryzyko zagotowania jest równe zeru co sądzicie o takim projekcie?? będę wdzięczny za jakiekolwiek uwagi.Mam tylko wątpliwości co do mocy kotła czy nie lepiej by było S6WC 17KW. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.05.2012 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Podałeś bardzo mało szczegołow odnośnie ocieplenia domu, jezeli jest wszystko "w nowej technologii" jak to enigmatycznie ująłeś to projektowe obciążenie cieplne budynku szacunkowo ale tak bardzo zgrubnie to ok 6-8 kW. Oczywiście przy temp. obliczeniowej czyli od -20 oC w twoim przypadku, dla temp ok 0 oC ta moc wyniesie ok 2-3 kW. Jak Chcesz precyzyjnie sterować tym kotłem przy tak małym obciązeniu, pomijam bardzo niską sprawnośc kotła dla małych obciązen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaSko 14.05.2012 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Dobór kotła i grzejników jest uwzględniona w projekcie, zakładam że projekt był wykonany przez osoby kompetentne. Moc grzejników 11 kw nie jest wymyślona przeze mnie tylko opracowana w biurze projektowym, dobrana do ocieplenia budynku, przegród itp. Co do ocieplenia budynku :Budynek postawiony jest z betonu komórkowego i ocieplony styropianem 15, niepodpiwniczony,ściany fundamentowe ocieplone, na podłogach styropian i folia, wełna mineralna do ocieplenia poddasza, do tego folie.Dach pokryty deskami na to papa i blachodachówka. Moja ingerencja w projekt polega na dołożeniu podłogówek i zamiany kotła gazowego 15kw na kocioł Biecz 13 KW. Czyli według ciebie jak instalacja powinna wyglądać. Dziękuje za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.05.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Przy tak małej powierzchni ja by się zastanowił nad kablami grzejnymi. Kocioł na paliwo stałe to kiepski pomysł. W ostateczności bym został przy gazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.05.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Dobór kotła i grzejników jest uwzględniona w projekcie, zakładam że projekt był wykonany przez osoby kompetentne. Moc grzejników 11 kw nie jest wymyślona przeze mnie tylko opracowana w biurze projektowym, dobrana do ocieplenia budynku, przegród itp. Co do ocieplenia budynku :Budynek postawiony jest z betonu komórkowego i ocieplony styropianem 15, niepodpiwniczony,ściany fundamentowe ocieplone, na podłogach styropian i folia, wełna mineralna do ocieplenia poddasza, do tego folie.Dach pokryty deskami na to papa i blachodachówka. Moja ingerencja w projekt polega na dołożeniu podłogówek i zamiany kotła gazowego 15kw na kocioł Biecz 13 KW. Czyli według ciebie jak instalacja powinna wyglądać. Dziękuje za odpowiedź Dalej twierdzę ze moc kotła i grzejników przeszacowana, wartość obciążenia cieplnego niewiarygodna, przeliczałem już wiele projektów i zawsze obliczenia były dużo (nawet do 80-90%) przeszacowane, założenie ze projekt był przeliczany przez kompetentnego audytora energetycznego zbyt optymistyczne, ogólnie ocieplenie raczej średnie. Jak ma wyglądać instalacja i jaki kocioł to tylko po dokładnych obliczeniach ozc, na kable raczej bym się sie nie zdecydował jak sugeruje kolega Autorus, za duze zapotrzebowanie na ciepło, tym bardziej ze energia elektr. ma podrożec w przyszłym roku z powodu uwolnienia cen, a wzrost będzie wiekszy niz gazu i węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.05.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 trochę przeszarżowałem z tymi kablami Ale zapotrzebowanie 11kw to ja mam dla domku 350m2. Więc budynek jest tak sobie ocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaSko 14.05.2012 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Zapomniałem dodać że do pow. 98m2 dochodzi jeszcze 25m2 garażu i kotłowni czyli w sumie 125m2 do ogrzania. Może masz rację z tym projektem, może być przewymiarowany. Co do izolacji domu taka już jest i nic w tym temacie już nie zmienię. Gaz odpada bo po prostu go nie mam, a kable to lekka przesada. Skazany jestem na kocioł węglowy i tyle. Nie wiem czy spoglądaliście na projekt tego domu więc podaję link: http://www.galeriadomow.pl/projekt,upb201-dom-przy-platanowej,45.htmlWg projektu moce grzejników są nastepujące: dla parteru pomieszczenie nr 1 wiatrołap - pow. 4,3m2 410W, nr2 hall plus schody - pow. 9,3m2 860W, nr.3 wc- pow. 3m2 kubatura 7,8m3 280W, nr 4 kuchnia pow. 10,7m2 kubatura 27,82m3 990W, nr 5 pokój pow. 18,7 m2 kubatura 48,62m3 1740W, nr 6 garaż pow. 20m2 kubatura 54,41m3 1010W, nr6 kotłownia 4,4 m2 kubatura 11,92m3 410Wpiętro: pom. nr 1 hall pow. 4,7m2 440W,nr 2 łazienka 9,1 m2 1070W, nr3 pokój 12,3m2 850W, nr4 garderoba pow.4,2m2 250W, nr5 pokój 15,7m2 1080W, nr6 18,1m2 1260W, Stopień przeszklenia i ilość ścian zewnętrznych w danym pomieszczeniu widać na projekcie. Dom stoi w II strefie klimatycznej -20 stopni, w terenie zadrzewionym na wsi. Wysokość pomieszczeń 2.6m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts