Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki Zabudowy jak to interpretować....

lisek_79

Recommended Posts

Witam,

Wstęp.

Kupuję działkę rolną od rolnika, około pół hektara, są już WZ, teraz rolnik wystąpi o pozwolenie na budowę i zacznie budować fundamenty i wtedy zfinalizujemy sprzedaż.

Dostałem warunki zabudowy... Niestety są zupełnie inne niż się spodziewałem.

1. WZ ustalają że elewacja frontowa musi mieć nie więcej niż 15m, a mój wybrany projekt domu ma 15,5m :( czy da się z tym coś zrobić czy mam szukać innego projektu?

2. WZ pozwalają mi na budowę domu z garażem o powierzchni 180m2 ... nie ma napisane czy garaż musi być zintegrowany z domem czy może być wolnostojący...?

Jak interpretować te warunki???

Nie ma też słowa o budynku gospodarczym... czy jak już wybuduję dom to na reszcie działki będę mógł się starać o WZ na budowę budynku gospodarczego? Bo nie jestem rolnikiem a działka będzie mniejsza niż 1 ha

Pozdrawiam

Witaj!

Nie w tym dziale chyba napisałeś ale:

Ad. 1 Odstępstwa +/- 20% więc się łapie

Ad 2. Co do warunków na WZ to musisz wiedzieć co składałeś w piśmie o wydanie warunków WZ. Jeśli "budowę domu z garażem o powierzchni 180m2" to znaczy to, że garaż zintegrowany. Jeśli chodzi o budynek gospodarczy to jeśli nie przekracza 25m2 to tylko zgłoszenie, a jeśli powyżej to oddzielnie musisz wystąpić.

Tak mi się wydaje. A najlepiej to pojechać do gminy i o wszystko wypytać. Każda gmina rządzi się swoimi prawami.

pozdr

• 2 weeks później...