Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piwnica bez okien

IvanS

Recommended Posts

Witam,

Czy ktoś podzieli się wiedzą, spostrzeżeniami ect.

Jestem na etapie fundamentów, dom w całości podpiwniczony, przeznaczenie piwnicy techniczne (garaż, kotłownia, składowanie rzeczy ect...) i użytkowe - pokój "rozrywkowy" (kino domowe, barek, sala imprez...)

W projekcie nie umieściłem okien i zastanawiam się czy to dobra decyzja.

W chwili obecnej mogę jeszcze to zmienić ale zastanawiam się czy warto - da mi ktoś jakieś argumenty ?

Okna w piwnicy kojarzą mi się z małymi, niewiele doświetlającymi, często brudnymi oknami a w pomieszczeniach i tak nic się nie zrobi bez światła sztucznego - ale jednak zawsze to coś....

będę wdzięczny za kreatywną dyskusję :)

IvanS

Mam piwnice pod polowa domu i nie wyobrazam sobie jej bez okien, okna mialem w projekcie i tak zrobilem 60x120 na zewnatrz mam wymurowane szachty w ziemi na okna, nic sie nie brudzi, w dzien jest tyle swiatla ze nie musze uzywac zarowki, a nastepny plus to dodatkowa wentylacj, bo tradycyjna wentylacja grawitacyjna raczej sobie nie poradzi bez okien w piwnicy, latem zawsze mam uchylone troche okna w piwnicy jest sucho i nie czuc wigocia.

Gdybym miał piwnicę częściowo nad ziemią to pewnie bez zastanowienia zrobił bym okna. Problem w tym że praktycznie całość będzie pod powierzchnią ziemi. Ponad ziemię wystaje 45 cm w tym strop, wylewka - poziom zero.

Obecnie mam jakieś 31 cm ściany do zagospodarowania. Z wentylacją sobie poradzę, a i chyba z doświetlenia zrezygnuję. Teraz to już za duży kłopot, za dużo kucia betonu, odwodnienie itp...

pozdrawiam wszystkich

ja bym proponował jednak okienka w piwnicy, mam małe bo 900x400 ale jednak dają dosyć światła, no i to uczucie że nie wchodzisz do bunkra tylko jednak masz kontakt z otoczeniem :), ja wstawiłem takie małe okienka gdyż nie chciałem się bawić w robienie koszy, a co za tym idzie odwodnień z nich, w których zimą zalega śnieg itd

• 2 weeks później...