IvanS 14.05.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Witam, Czy ktoś podzieli się wiedzą, spostrzeżeniami ect. Jestem na etapie fundamentów, dom w całości podpiwniczony, przeznaczenie piwnicy techniczne (garaż, kotłownia, składowanie rzeczy ect...) i użytkowe - pokój "rozrywkowy" (kino domowe, barek, sala imprez...) W projekcie nie umieściłem okien i zastanawiam się czy to dobra decyzja. W chwili obecnej mogę jeszcze to zmienić ale zastanawiam się czy warto - da mi ktoś jakieś argumenty ? Okna w piwnicy kojarzą mi się z małymi, niewiele doświetlającymi, często brudnymi oknami a w pomieszczeniach i tak nic się nie zrobi bez światła sztucznego - ale jednak zawsze to coś.... będę wdzięczny za kreatywną dyskusję IvanS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 14.05.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Mam piwnice pod polowa domu i nie wyobrazam sobie jej bez okien, okna mialem w projekcie i tak zrobilem 60x120 na zewnatrz mam wymurowane szachty w ziemi na okna, nic sie nie brudzi, w dzien jest tyle swiatla ze nie musze uzywac zarowki, a nastepny plus to dodatkowa wentylacj, bo tradycyjna wentylacja grawitacyjna raczej sobie nie poradzi bez okien w piwnicy, latem zawsze mam uchylone troche okna w piwnicy jest sucho i nie czuc wigocia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 14.05.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Podzielam zdanie poprzednika. Jak zamierzasz wymieniac powietrze w piwnicy? Moi rodzice mieli piwnice w poprzednim domu, bardzo gleboka i ofc z oknami. W dzien bylo jasn, no i uchylali okna by przewietrzyc piwnice. W lecie praktycznie caly czas okna byly otwarte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IvanS 16.05.2012 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Gdybym miał piwnicę częściowo nad ziemią to pewnie bez zastanowienia zrobił bym okna. Problem w tym że praktycznie całość będzie pod powierzchnią ziemi. Ponad ziemię wystaje 45 cm w tym strop, wylewka - poziom zero. Obecnie mam jakieś 31 cm ściany do zagospodarowania. Z wentylacją sobie poradzę, a i chyba z doświetlenia zrezygnuję. Teraz to już za duży kłopot, za dużo kucia betonu, odwodnienie itp... pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariwa 19.05.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 ja bym proponował jednak okienka w piwnicy, mam małe bo 900x400 ale jednak dają dosyć światła, no i to uczucie że nie wchodzisz do bunkra tylko jednak masz kontakt z otoczeniem , ja wstawiłem takie małe okienka gdyż nie chciałem się bawić w robienie koszy, a co za tym idzie odwodnień z nich, w których zimą zalega śnieg itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TORUŃCZYK 23.05.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 ja dałem 3 okna w piwnicy tam gdzie tarasy nie mogłem i w jednym małym pomieszczeniu nie dałem i żałują dziś bym tam wstawił okno - piwnicę mam całą pod ziemią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IvanS 07.06.2012 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Dziękuję wszystkim za opinie - decyzja zapadła, daję okna, 2 szt - w najważniejszych miejscach. dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts