Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stawki murarza

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam pytanie odnośnie stawek jakie płaciliście murarzowi.

Mój za mur fundamentowy budowany z blaczków betonowych tyle że po długości chce 22zł za jeden metr ściany a jego pomocnik 11zł na godzinę.

Ile wy płaciliście?

My jesteśmy ugadani z murarzem na 3500zł za szałowanie zbrojenie i wymurowanie scian fundamentowych. drogo tanio sama nie wiem.

• 3 weeks później...
My jesteśmy ugadani z murarzem na 3500zł za szałowanie zbrojenie i wymurowanie scian fundamentowych. drogo tanio sama nie wiem.

Tanio, tanio. W zeszłym roku murarz zażyczył sobie 6000 zł za wymurowanie ścian parteru ( z porothermu). Miałam oferty kilku ludzi i nikt nie "zszedł" z ceną poniżej 4 tys- bez pomocnika, tylko fachowiec. Tak, więc jeśli do murowania bloczkow betonowych ( ciężka robota) dogadaliście szałowanie i zbrojenie i tylko za 3500 zł to w/g mnie bardzo tanio

U nas podobna cena- za wykopanie ław, zbrojenie i ściany fundamentowe z bloczków- 6 warstw wzięli 3000zł. Za ściany zewnętrzne, wewnętrzne i strop 13000zł 2 kominy i szczyty 1300zł Razem wychodzi 17300zł Myślę, że to bardzo dobra cena tym bardziej, że jedna ekipa chciała za to samo 30000zł - prawie drugie tyle.

Edytowane przez goshia7

• 1 month później...

ja za wyszalowanie, wylanie i rozszalowanie law funadmentowych (ok 120mb law placilem op 70PLN/m. Za robienie scian fundamentowych ok 32pln/m2 przy czym murarz narzekali ze malo zarobia.

za reszte zgodnie z kosztorysem nakladczym stawka 25pln/h (sciany, nadproza, wience, strop, klatka i sciany szczytowe z wiencem.

• 1 month później...
ja za wyszalowanie, wylanie i rozszalowanie law funadmentowych (ok 120mb law placilem op 70PLN/m. Za robienie scian fundamentowych ok 32pln/m2 przy czym murarz narzekali ze malo zarobia.

za reszte zgodnie z kosztorysem nakladczym stawka 25pln/h (sciany, nadproza, wience, strop, klatka i sciany szczytowe z wiencem.

nei patrzyłem z metra ale za wymurowanie ścian fundamentowych z bloczka zapłaciłem 2600 zł.. było coś około 90 metrów bieżących.

Hej:)

Ja mogę powiedzieć ile płacimy do stropu, bo tylko na tyle na obecny rok nas stać:

1) fundamenty- sami (mąż i rodzina)

2) murowanie ścian zewnętrznych, ściany nośne, kominy systemowe do stropu- 6000zł

3) szalowanie schodów i stropu monolitycznego 5000zł

tyle co na razie płacimy fachowcom,

pozdrawiam

• 5 months później...
  • 2 weeks później...

matko jakie wy macie ceny!!! Ja miałem murarza który murował mi bloczki fundamentowe.

zapłaciłem mu 1100zł, pomocnikiem byłem ja i mój tata. 6 warstw bloczka, 60 metrów ławy. resztę robiłem sam, deskowanie, zbrojenie, izolacje, zasypanie piaskiem, wylewka. przy kanalizie pomógł brat hydraulik :)

matko jakie wy macie ceny!!! Ja miałem murarza który murował mi bloczki fundamentowe.

zapłaciłem mu 1100zł, pomocnikiem byłem ja i mój tata. 6 warstw bloczka, 60 metrów ławy. resztę robiłem sam, deskowanie, zbrojenie, izolacje, zasypanie piaskiem, wylewka. przy kanalizie pomógł brat hydraulik :)

kondziu87r napisz jeszcze skąd jesteś, bo to też ma duży wpływ na ceny.

A czy to nie jest przypadkiem tak,że stawki uzależnione są nie tylko do zakresu wykonywanej pracy,ale także i od regionu Polski? Czytając posty odnoszę wrażenie,że na zachodzie są one zdecydowanie wyższe niż we wschodniej części naszego kraju.

• 2 weeks później...