maq73 14.05.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 No właśnie ma to sens czy to taka zrobiła się moda, pionowa izolacja styropianem i tak nie uchroni nas przed ucieczką ciepła przez fundament, jeśli użyjemy zwykłego styropianu nawet w wersji hydro i zaizolujemy go solidnie to woda i tak znajdzie sobie do niego drogę, a mokry styropian to każdy wie do czego się nadaje. Ktoś powie XPS, jak dla mnie finansowe nieporozumienie, tym bardziej jak niektórzy dają i od wewnątrz. Czy nie rozsądniej zamiast tych wszystkich foli kubełkowych, pap, izolbetów wszelkiej maści, zaciągania klejem z siatką styropianu dać po prostu na poziomej izolacji przeciwwilgociowej fundamentów warstwy izolacyjnej np ze szkła piankowego czy specjalnych "ciepłych" pustaków fundamentowych, do tego izolacja podłogi i mamy taniej, mniej roboty i zlikwidowany mostek termiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.05.2012 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Moda się taka zrobiła, że styropianem okładają wszystko - jak leci...Ja uważam, ze Twoje uwagi są słuszne.Łatwiej popracować nad pionowym mostkiem niż zakopywać w wiecznie wilgotnym gruncie styropian. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 05.06.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Moda się taka zrobiła, że styropianem okładają wszystko - jak leci... Ja uważam, ze Twoje uwagi są słuszne. Łatwiej popracować nad pionowym mostkiem niż zakopywać w wiecznie wilgotnym gruncie styropian. Adam M. O chłopie naraziłes sie teraz wielu panom od energooszczedzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość izolacje_techniczne 05.06.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 zasada jest jedna NIE BĘDZIE STRAT CIEPŁA JEŚLI BĘDZIE SUCHA PRZEGRODA - tak więc nic innego nie pozostało jak solidnie chronić fundament przed zawilgoceniem. Mokre ściany duży współczynnik lambda więc okładanie XPS EPS czy czym kolwiek na tylko sens przy 100% pewności że izolacja wodochronna jest sprawna i działa. Poproś Pana wykonawcę murarza czyli tego który tak naprawdę rozpoczyna proces destrukcji konstrukcji aby dał Ci na piśmie że wykonana przez niego warstwa izolacji wodochronnej jest wykonana zgodnie z zasadami izolowania budynków. Po za tematem w Polsce robi się tanio i mało kto przywiązuje wagę do najważniejszej izolacji w budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamut 74 05.06.2012 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 (edytowane) ja widzę to tak: izolacja przeciw-wilgociowa i przeciw-wodna ma sens jeżeli zastosujemy obowiązkowo drenaż opaskowy, przy ociepleniu ściany fundamentowej najważniejsza jest głębokość posadowienia ławy fundamentowej p.s. przestrzegam przed stosowaniem niepełnych materiałów na ściany fundamentowe, zwłaszcza na szkodach Edytowane 5 Czerwca 2012 przez mamut 74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość izolacje_techniczne 06.06.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 to tylko przyczyna położenia papy na ścianach fundamentowych traktujecie to jako przestrogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkuner 07.09.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Ja też uważam, że zlikwidowanie mostka cieplnego na styku ściana fundamentowa - ściana zewnętrzna jest jedynym sensownym rozwiązaniem. W swojej budowie zamierzam zastosować bloczki isomur lub novomur i ścian fundamentowych w ogóle nie ocieplać. Ściany fundamentowe zostaną zaizolowane przeciwwilgociowo pionowo z obu stron za pomocą mas bitumicznych i osłonięte folią płaską od zewnątrz, przeciwwodnie za pozimoo na styku ława fundamentowa/ściana fundamentowa i ściana fundamentowa/ściana zewnętrzna. Ocieplenie murów zewnętrznych rozpocznę od poziomu gruntu (zapewniając okap na poziomie około 30 cm) i cokół będę mógł wykończyć dowolnie.Izolacja przeciwwilgociowa fundamentów ma zapewnić ich nierozsadzanie przez mróz. Coraz bardziej utwierdzam sięw przekonaniu, że ocieplenie fundametów z zewnątrz tylko spowalnia ucieczkę ciepła poprzez omawiany tu mostek termiczny.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 07.09.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Ktoś gzieś liczył że przy kosztach bloczków "isomur lub novomur" inwestycja się zwraca po kilkuDZIESIĘCIU latach. One lepiej izolują nią beton, ale do styropianu to chyba im daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkuner 07.09.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Ktoś gzieś liczył że przy kosztach bloczków "isomur lub novomur" inwestycja się zwraca po kilkuDZIESIĘCIU latach. One lepiej izolują nią beton, ale do styropianu to chyba im daleko. A po ilu latach zwraca się ocieplenie styropianem, który zostawia "lekko otwarty kran" z ciepełkiem. Ja wiem, że bloczki isomur/novomur nie są tanie, ale ja rozpatruje ich zastosowanie w kontekście rezygnacji z ocieplenia cieplnego ścian fundamentowych. Policzyłem sobie, że koszty dobrego styropianu, siatki, kleju i tynku plus robocizna zrównują się z kosztami zakupu ww. bloczków. Osiągnięty efekt izolacyjności - wg mnie lepszy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.09.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 A jak masz pieniądze i myślisz w perspektywie lat 30-40 to zastosuj jedno i drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowa 11.09.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 chcemy ocieplić fundamenty styropianem fundament gold termoorganika lub fundament silver tez termoorganika , oba po 50 mm.czy ocieplał tak ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sympatic 13.09.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Słyszałem o nich same dobre rzeczy więc pewnie warto;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 17.09.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 chcemy ocieplić fundamenty styropianem fundament gold termoorganika lub fundament silver tez termoorganika , oba po 50 mm.czy ocieplał tak ktoś? Jak docieplać to min. 10 cm. Bo bez względu na grubość koszty na klej, robociznę są takie same. 1m2 styropianu gr 1cm kosztuje ~1,5zł, więc warto dołożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmann 18.09.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Aby zrobic dzialajaca izolacje przeciwwilociowa i termiczna w przapadku law fundamentowych, to faktycznie trzeba bardzo starannie pracowac, i nawet wtedy wynik jest czesto watpliwy na dluzszym metrze. Beton na gruncie i sciany fundamentowe maja nierowne obciazenie, nigdy nie pracuja rownomiernie, i juz klopoty sie zaczynaja. Dlatego, szczegolnie jak mam wysoki poziom wod gruntowych, ale nie tylko, zawsze lepsza rozwiazania jest plyta fundamentowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 22.09.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Po jakim czasie od postawienia ściany fundamentowej z bloczkow B15 można wykonywać izolację pionową przeciwwilgociową od wewn. i zewn?Czy wykonanie tej izolacji zaraz po zbudowaniu ścian fundamentowych nie spowoduje zatrzymanie wilgoci w świeżych bloczkach oraz zaprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts